Zeytine 100 lira destek

Tarım Haberleri

·

04 Eylül 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Zeytine 100 lira destek

04 Eylül 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Zeytine 100 lira destek

Zeytincilik sektörü uzun yıllardan beri zeytine prim desteği verilmesini istiyor. Zeytine pirim desteği verilmiyor,ancak bu yıl ilk kez zeytin budamasına destek verilecek. Geleneksel Zeytin Bahçelerinde Rehabilitasyon (gençleştirme budaması) Desteği kapsamında üreticilere dekar başına 100 lira destek verilecek.
İzmir İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruya göre, 2016 yılında ilk kez uygulanacak gençleştirme budaması desteğinden yararlanmak için gerekli koşullar şöyle:
— 2016 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmak,
— Hisseli yada hissesiz  bir parseldeki tapu hisse alanı (tasarruf alanı) en az 5 dekar olmak,
— Dekarda en az 8 adet zeytin ağacı bulunmak.
Bu destekleme kapsamında yaprak/kök oranının düşmesi nedeniyle obur dal oluşumunun arttığı, verim ve kaliteden düşmüş geleneksel zeytin yetiştiriciliği yapılan bahçelerde gençleştirme budaması ile verim ve kalitenin arttırılması amaçlanıyor.
Son başvuru 30 Eylül
Zeytin yetiştiricilerinin bu desteklemeden yararlanabilmesi için 30 Eylül 2016 tarihi mesai bitimine kadar Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı il/ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Yapılacak tespitlerde bahçelerinin uygun görülmesi halinde zeytin bahçelerinin en az 1/5 inde ihtiyaç duyulan ağaçlarda 15 Ekim 2016- 31 Mart 2017 tarihleri arasında gençleştirme budaması yapılması gerekiyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. yunus u. 7 Eylül 2016 - 10:09 - Yanıtla

    Uzun zamandan beri beklenen rejenerasyon desteğinin verilmesi, zeytinde verimi arttıracaktır. Bu desteğin verilmesi hayati, çünkü üretici ilk etapta verimi azalacağı düşüncesi ile gençleştirme budamasından kaçınıyordu, verilecek olan rejenerasyon desteği bu kaygıyı giderecek, ve gençleştirme budamasını teşvik edecektir.

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler