Tarıma iki büyük proje yön verecek

·

02 Eylül 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarıma iki büyük proje yön verecek

02 Eylül 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tarıma iki büyük proje yön verecek

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvan ithalatının geçiş sürecinin bir uygulaması olduğunu belirterek, “Asıl hedefimiz hayvancılıkta kendi milli ırkımızı yaratmaktır” dedi. Çelik, bu amaçla yakın zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımı ile önemli projeler açıklanacağını söyledi.
Gazetemiz DÜNYA’da dün yayınlanan ‘Brezilya’dan ithal edilen danalar “kalitesiz” iddiası’ haberini telefonda değerlendiren Bakan Faruk Çelik: “Bakanlığımızla ilgili uygulamalar, kararlar konusunda dedikodulara asla fırsat vermeyiz. Alınan kararlar ve uygulamalarda bir zaafiyet yok. Tarım konusunda iki temel projemiz olacak. Bunları yakında sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızla birlikte açıklayacağız. Bitkisel üretimde havza bazlı üretim ve destekleme uygulaması olacak. Hayvancılıkta da, milli hayvancılığımızı geliştirecek, kendi milli ırkımızı yaratacak bir büyük proje olacak.”dedi.
İthalat çözüm değil
Besi hayvanı ithalatının 500-600 bin. hatta 1 milyon başa kadar gidebileceğini ancak bunun çözüm olmadığını anlatan Çelik şunları söyledi: ” Besi hayvanı getirip birkaç ay besliyoruz. sonra kesiyoruz. Sonra tekrar ithalat. Bugüne kadar canlı olarak kilosu 5- 5.5 dolara getirilen besilik hayvanları biz 3.90 dolara getiriyoruz. Kasaplık hayvanı 2.60 dolara alma imkanımız varken biz 3.90’a besilik getiriyoruz. Bundan rahatsız olanlar var. Çünkü biz getirdiğimiz için başkaları getiremiyor. Bu ülkeye 500-600 bin hayvan ithal ediliyor. Adamlar 1 dolar alsa bile çok büyük para. Bu haksız kazanç kesildiği için rahatsız oluyorlar. Bizim amacımız ithalat yapmak değil. Bu geçiş ve dönüşüm sürecinde ithalat yapılıyor. Ama nihai hedefimiz sistemi üretime döndürmek. Üretime, milli hayvancılığımıza sistemi döndürmek zorundayız.”
Brezilya’dan gelen hayvanların bizimle ilgisi yok
Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin kendi üyelerinin talebini karşılamak üzere ithalat yapmak istediğini vurgulayan Çelik: “Şu anda ithalatı bizden başka kimse yapamıyor. Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin üyelerine hayvan temin etmek yönünde talebi olunca, Et ve Süt Kurumu kendi karını alarak, ki bu dolar bazında 20-30 sent civarındadır, bu ithalatı yaptı. Başkaları getiremediği için standartlara, şartlara uygun olarak Et ve Süt Kurumu hayvan getiriyor. Bunun dışında Brezilya’dan gelen hayvanlarla başkaca bir ilgimiz yok.” diye konuştu.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler