Damızlık Birlikleri "zorunlu" genel kurul yapacak

·

26 Ağustos 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Damızlık Birlikleri "zorunlu" genel kurul yapacak

26 Ağustos 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Damızlık Birlikleri “zorunlu” genel kurul yapacak

Damızlık Sığır, Koyun-Keçi, Manda ve Arı Yetiştiricileri Birlikleri zorunlu olarak genel kurul toplantısı yapacak. Resmi Gazete’de bugün(26 Ağustos 2016) yayınlanan “Islah Amaçlı Hayvan Yetiştirici Birliklerinin Kurulması ve Hizmetleri Hakkında Yönetmelik” gereği İl Birlikleri 9 ay içerisinde Merkez Birlikleri ise 12 ay içerisinde genel kurullarını yaparak yönetmeliğe uyum sağlamaları gerekiyor. Yapılacak genel kurullarla birlik yönetimleri için seçim yapılacak ve yeni yönetmeliğe uyum sağlanacak.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı boşluk yarattı
Anayasa Mahkemesi, 2013’ün Mart ayında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Yasası’nın 10.maddesinin 6. fıkrasını iptal etti. Hayvan ıslahı ve hayvancılık yetiştirici birliklerinin kuruluşuna ilişkin düzenlemeyi kapsayan bu fıkranın iptali ile sektörde büyük bir boşluk doğdu. Gıda,tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı geçici düzenleme ise farklı şekillerde yorumlandığı için bazı birlikler genel kurullarını yaptı,bazıları ise yapmadı. Bu da büytük karmaşaya neden oldu. Sektörün uzun zamandan beri beklediği yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanması ile şimdi zorunlu olarak tüm birlikler uyum için genel kurul yapmak zorunda. Bu genel kurullarda birlik ve merkez birliği yönetimi için seçim yapılacak.Ayrıca yönetmeliğe uyum sağlanacak.Genel kurulunu yapmayan birlikler otomatikman dağılmış olacak.
250’yi aşkın birliği kapsıyor
Resmi Gazete’de yayınlanan “Islah Amaçlı Hayvan Yetiştirici Birliklerinin Kurulması ve Hizmetleri Hakkında Yönetmelik” ülke genelinde örgütlenmiş Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlikleri,Damızlık Manda Yetiştiricileri Birlikleri, Arı Yetiştiricileri Birlikleri ve bunların oluşturduğu Merkez Birlikleri olmak üzere toplam 250’yi aşkın birliği kapsıyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler