Hayvancılıkta verimi artıracak mikroçip geliştirildi

·

24 Ağustos 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Hayvancılıkta verimi artıracak mikroçip geliştirildi

24 Ağustos 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Hayvancılıkta verimi artıracak mikroçip geliştirildi

Aşılama ve tüp bebek tedavisinde dünyada yeni bir çığır açan mikroçip yöntemi, insanlardan sonra hayvanlarda da kullanılmaya başlandı. Amerika Birleşik Devletleri Harvard Üniversitesi’nde Türk bilim adamı Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından geliştirilen “çiple suni tohumlama” yöntemi, büyükbaş hayvancılıkta üreme oranında başarıyı ikiye katlayarak verimin artmasını sağlıyor.
Biyoteknoloji alanında “Dünyayı Değiştirecek 35 bilim insanı” arasında gösterilen Türk bilim insanı Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen mikroçipler, İzmir’deki Depark Laboratuvarları’nda üretiliyor.
Tüp bebek teknolojisi uygulanıyor
Geliştirdiği mikroçiple ilgili İzmir Kemalpaşa’da Türkiye’nin ilk özel boğa sperm üretim tesisi olan Egevet Sperm Üretim Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr.Utkan Demirci konuya ilişkin şu bilgileri verdi:”Doğal ortamda spermler anne adayına geçtikten sonra nasıl ki mikro kanallarda yarışarak yol alıyor, zayıf olan spermler elenip yumurtaya değebilen en iyi sperm döllemeyi sağlıyorsa, mikroçiplerde de bu düzenek yer alıyor. Yöntemde baba adayından alınan sperm örneklerinin görevi döllemeyi sağlayacak en iyi spermi seçmek olan mikroçipteki kanallara konulup doğal ortamındaki gibi yarışmaları sağlanıyor. Çipler kromozom yapısı en iyi olan, DNA’sı hasar görmemiş spermleri kolaylıkla elde etmeyi sağlıyor. Böylece gebelik şansı yükseliyor, düşük yapma riski de daha az oluyor. İnsanlarda uyguladığımız bu yöntemin bir benzerini hayvanlarda da suni tohumlama için uygulamaya başladık. Çiple elde edilen sperm ile yapılan suni tohumlama hem gebelik oranını artırıyor, hem de sağlıklı gebeliklerle hayvanlarda hastalık, düşük, ölüm gibi olaylara daha az rastlanıyor. Öyle tahmin ediyorum ki, bu teknolojiyle hayvancılıkta uzun dönemde verim büyük oranda artacak” dedi.
Gebelik oranı yüzde 60’tan 90’a çıkıyor
Teknolojiyi tesislerinde uygulayan Egevet Kurucu Ortağı Ahmet Gedik, mikroçip yönteminin bir süredir uyguladıklarını ve sonuçların çok başarılı olduğunu söyledi. Gedik:”Normal şartlar altında tohumlama yapılacak hayvanın bakım ve beslenme sorunu olmadığı ve tohumlama zamanı doğru ayarlandığında bir hayvanın suni tohumlamayla gebe kalma oranı yüzde 60’larda iken, çip yöntemiyle yapılan suni tohumlamayla gebelik şansı yüzde 90’a yakın bir orana çıkıyor.” dedi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler