Rusya’dan moral bozucu açıklama

·

10 Ağustos 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Rusya’dan moral bozucu açıklama

10 Ağustos 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Rusya’dan moral bozucu açıklama

Türkiye’de incelemelerde bulunan Rus yetkililerden moral bozucu açıklamalar geldi. Rus yetkililer, yaş meyve ve sebze ihracatındaki ambargonun kısa zamanda kaldırılamayacağını bildirdi. Türkiye ile Rusya arasında 8 ay süren uçak düşürme krizi sonrasında dün iki ülke liderinin görüşmesinden sonra çok olumlu açıklamalar yapılırken, Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı’ndan iki yetkilinin ambargoya ilişkin olumsuz açıklamaları moralleri bozdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinden sonra yapılan açıklamada tarım ürünlerine yönelik ambargonun yıl sonuna kadar kaldırılacağı ifade edildi. Bu görüşmeler sırasında Rusya Tarım Bakanlığından benzer yönde açıklamalar yapıldı.Ancak, Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı’nın iki yetkilisi Türkiye’deki incelemelerinden sonra yasağın kalkmasının Türkiye’ye bağlı olduğu ve kısa zamanda mümkün olamayacağını söylemesi şaşkınlık yarattı.
Türkiye’de 4 gün inceleme yaptılar
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın daveti üzerine, Türkiye’den Rusya Federasyonu’na yaş meyve sebze ihracatı konusunu değerlendirmek ve bitki sağlığı ve karantinası alanında yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere, Rusya Federasyonu’ndan bir teknik heyet 1 Ağustos’ta Türkiye’ye geldi.Ankara’da yapılan toplantı ve görüşmelerden sonra Türk ve Rus yetkililerden oluşan heyet, Adana, İzmir, Manisa ve Alaşehir’de üretim alanları ve ihracata konu ürünlerin hazırlandığı paketleme tesislerinde incelemelerde bulundu. Bu inceleme gezisinden sonra Rus uzmanlar 5 Ağustos’ta Türkiye’den ayrıldı.
İki ülke devlet başkanlarının olumlu mesaj verdiği görüşmenin üzerinden 24 saat geçmeden Türkiye’de incelemelerde bulunan Rus yetkililer medyaya ambargonun kısa sürede kaldırılamayacağı açıklaması yaptı.
Türk yetkililer bizi anlamıyor
Sputnik Haber Ajansı’nın haberine göre, Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı (Rosselhoznadzor) Sözcüsü Yuliya Melano, Türkiye’nin Rusya’ya sevk edilen ürünlerin güvenliğinin sağlanması hususundaki talepleri anlamadığını söyledi.Melano, “Ziyaret, Türkiye’deki yetkili mercilerin Rusya’nın sağlık koşullarıyla ilgili taleplerini anlamadığını gösterdi. Türk uzmanlar, Rusya’da karantinaya alınan organizmaları bilmiyor” dedi.
Rus yetkili, Türkiye’nin Rusya’ya ihraç etmek istediği ürünleri için gerekli koşulları sağlaması farklı bir yaklaşım izlemesi gerektiğini kaydetti.
Melano, Türkiye’den Rusya’ya sebze ve meyve sevkiyatının ne zaman başlayacağının Ankara’ya bağlı olduğunu belirtti.Türkiye’nin talepleri karşılaması gerektiğini ifade eden Melano, “Bugün için yasağın kısa süre içinde kalkacağını söyleyemiyoruz” diye konuştu.
İthalat için şartlar oluşmadı
Rosselhoznadzor Yetkilisi Vladimir Popoviç ise, Türkiye’den sebze ve meyve ithalatıyla ilgili yasağı hızlıca kaldırmak için gerekli zeminin henüz hazırlanmadığını söyledi.Interfax’a verdiği demeçte, “Sevkiyat güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili ortak protokollerde öngörülen birtakım yükümlülüklerin yerine getirilmediğini gördük” diyen Popoviç, çiftçilerden alınan ürünlerin kontrol edilmediğini, bu konuda ciddi değişiklikler yapılması gerektiğini vurguladı.Popoviç, uzmanların yapması gereken daha çok iş bulunduğunu kaydederek, Türk sebze ve meyvelerine yönelik yasağı hızlı şekilde kaldırmak için henüz şartların oluşmadığının altını çizdi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler