100 bin baş sığır ihalesi iptal edildi

·

21 Temmuz 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

100 bin baş sığır ihalesi iptal edildi

21 Temmuz 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

100 bin baş sığır ihalesi iptal edildi

Et ve Süt Kurumu’nun 100 bin baş besilik sığır ihalesi iptal edildi. Avrupa Birliği ülkelerinden 50 bin baş ve Güney Amerika ülkelerinden 50 bin baş olmak üzere toplam 100 bin baş besilik sığır ihalesi iptal edildi. Söz konusu ihale için Avrupa Birliği ülkelerinden 2 ve Güney Amerika ülkelerinden de 2 firmanın teklif verdiği öğrenildi.
Bakanlar Kurulu’nun 3 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararı ile Et ve Süt Kurumu’na 400 bin baş besilik sığır ithalatı için yetki verilmişti. Et ve Süt Kurumu, kendisine verilen besilik sığır ithalatı kapsamında 100 bin baş sığır ithalatı için açtığı ihaleye başvuru süresi 18 Temmuz olarak belirlendi. İhaleye Avrupa Birliği’nden ithal edilecek 50 bin baş besilik sığır ithalatı için sadece 2 firma başvurdu. Güney Amerika ülkelerinden ithal edilecek 50 bin baş sığır ithalatı için de yine 2 firmanın başvurması üzerine Et ve Süt Kurumu tarafından ihale iptal edildi.
İhalede değişiklik
Et ve Süt Kurumu, ihale süreci devam ederken ihale ile ilgili önemli bir değişiklik yaptı. İhale duyurusunun yapıldığı 4 Temmuz 2016’da Avrupa Birliği ülkelerinden ve Güney Amerika ülkelerinden yapılacak ithalatın her biri 25 bin baş olmak üzere toplam 4 kısımda yapılacağı açıklanmıştı.Avrupa Birliği veya Güney Amerika ‘dan teklif verecek bir şirket toplam 50 bin baş için teklif verebileceği gibi 25 bin başlık kısım için de teklif verebiliyordu. Güney Amerika için bu kural korunurken Avrupa Birliği’nden yapılacak ithalatta değişiklik yapıldı. 12 Temmuz’da duyurulan bu değişiklikle Avrupa Birliği’nden yapılacak ithalat 2 kısım yerine 5 kısımda yapılacağı açıklandı.Kısımlar 10 bin baş olarak belirlendi. Böylece Avrupa Birliği’nden yapılacak ithalatta firmaların teklif vereceği her biri 10 bin baş olmak üzere 5 kısım olarak belirlendi.
İhale yeniden yapılacak
Et ve Süt Kurumu yetkililerinin verdiği bilgiye göre. İhale daha sonra açıklanacak bir tarihte tekrar yapılacak. Ancak yine 100 bin baş olup olmayacağı henüz belli değil.Daha küçük partiler halinde de yapılabilir.
Kasaplık sığır ithalatı sürüyor
Besilik sığır ithalatı iptal edilirken daha önce başlayan kasaplık sığır ve karkas et ithalatı sürüyor.Karkas et ve kasaplık hayvan ithalatı ile Kurban Bayramı öncesinde et fiyatlarının belli bir seviyede tutulması hedefleniyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler