İstanbul’a özel “ithal et” satışı

·

14 Temmuz 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

İstanbul’a özel “ithal et” satışı

14 Temmuz 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

İstanbul’a özel “ithal et” satışı

Et ve Süt Kurumu İstanbul’a özel ithal et satışına başlıyor.İstanbul’da faaliyet gösteren kasaplara,yemek şirketlerine,et sanayicilerine ve yerel marketlere satılacak dana karkas etin kilosu 22 lira olarak belirlendi.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,hafta başında 10 bin ton etin ithal edildiğini açıklamasından sonra Et ve Süt Kurumu, İstanbul’a özel ithal et satışına başlayacağını duyurdu.
Et ve Süt Kurumu’ndan yapılan duyuruda ithal et satışı ile ilgili şu bilgilere yer verildi: “Kurumumuzca, İstanbul ilinde faaliyet gösteren Kasaplar Federasyonuna üye kasaplara, Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonuna üye Yemek Şirketlerine, Türkiye Perakendeciler Federasyonuna (PERDER) üye yerel Market Zincirlerine ve Kırmızı Et Sanayi Alanında faaliyet gösteren işletmelere İthal Taze Karkas Dana Eti satışı yapılacaktır.”
Ucuza al pahalıya sat
Et ve Süt Kurumu, ithal taze karkas dana etinin fiyatını kilogram başına 22 lira artı KDV olarak belirledi. Peşin bedelle satılacak olan ithal et stoklar tükeninceye kadar devam edecek.
Kırmızı et sektörü temsilcileri, karkas etin yurt dışında kilosunun 2.5-3 Avro düzeyinde olduğunu, Et ve Süt Kurumu’nun da bu fiyattan et aldığını belirterek:” Et ve Süt Kurumu, Hükümetin verdiği yetki ile gümrüksüz olarak canlı hayvan ve et ithal ediyor. Kırmızı etin kilosunu 2-5-3 Avro’ya alıyor ama içerde bunu 22 liraya satıyor.Devletin ucuza aldığı eti neredeyse yüzde 100 karla satması kabul edilebilir bir durum değil. İçerde deki yerli et bu fiyata satılıyor.” bilgisini verdi
Hükümetin verdiği yetki doğrultusunda sıfır gümrükle canlı hayvan ve et ithalatı yapan Et ve Süt Kurumu ithal taze karkas dana etinin kilosunu 22 lira artı KDV ile satışa çıkarırken Avrupa Birliği’nde sığır karkas eti 12.93 liradan,Amerika’da 12.77 Brezilya’da 8.21, Uruguay’ da 8.40,Avustralya’da 12.11 liradan satılıyor.
Yerli üreticiyi koruyacaktı,ithalat ofisi oldu
Ülke hayvancılığını geliştirmek ve yerli üretimi korumak amacıyla 1952 yılında kurulan Et ve Balık Kurumu’nun bir çok işletmesi 1995’te özelleştirildi. Özelleştirme kapsamından çıkarıldıktan sonra AKP Hükümeti döneminde özellikle 2010 yılından bu yana ithalat ofisi gibi çalıştırılan kurumun adı 2013’te Et ve Süt Kurumu olarak değiştirildi. Et ve Süt Kurumu kırmızı et piyasasını düzenlemek için sürekli ithalat yapıyor.
Et fiyatı ucuzlar mı?
Et ve Süt Kurumu’nun İstanbul’da karkas etin kilosunu 22 liraya satması kurban bayramı öncesinde yerli üreticinin karkas et fiyatını düşürmeye yönelik bir etki yaratması bekleniyor. Tüketici açısından ise kırmızı et fiyatında büyük bir değişiklik beklenmiyor.Daha önce de ithal et satışı yapılmasına rağmen fiyatlarda büyük bir düşüş olmadı.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler