Elektrik borcu olmayan çiftçi desteğini doğrudan alacak

·

24 Mayıs 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Elektrik borcu olmayan çiftçi desteğini doğrudan alacak

24 Mayıs 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Elektrik borcu olmayan çiftçi desteğini doğrudan alacak

Tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu olan çiftçilere desteklerin nasıl ödeneceğine ilişkin uygulamanın koşulları belli oldu.
Bakanlar Kurulu’nun 25 Nisan 2016 tarihli Tarımsal Sulamaya İlişkin Elektrik Borcu Bulunan Çiftçilere Bu Borçları Ödeninceye Kadar 2016 Yılında Destekleme Ödemesi Yapılmamasına İlişkin Kararın uygulama tebliği bugün ( 24 Mayıs 2016) Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre, elektrik borcu olan çiftçiler bu borcu ödeyinceye kadar 2016 yılı tarımsal desteklerinden yararlanamayacak. Borcu olmayan çiftçilerin destekleri ise hesaplarına doğrudan yatırılacak.
Uygulama Tebliği’ne göre desteklerle ilgili izlenecek yol şöyle olacak:
1- Elektrik dağıtım şirketi ve/veya elektrik perakende satış şirketi, elektrik tüketimine ait kayıtlar ile Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS) kayıtlarını eşleştirerek alacaklı olduğu çiftçilere ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ile beraber alacak tutarını Ziraat Bankası’na iletecek.
2- Ziraat Bankası,Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine iletilen, ödemeye esas icmallerdeki çiftçilere veya tüzel kişilere ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ile elektrik dağıtım şirketi tarafından iletilen elektrik borcu bulunan tüketiciye ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası eşleşenlerin destekleme bedellerini ödemeyecek.
3- Elektrik borcu olan çiftçiye ödemenin yapılabilmesi için, çiftçinin veya tüzel kişinin destekleme hak edişlerini almak üzere Ziraat Bankası’na müracaatından son bir ay içinde elektrik şirketinden alacağı borçla ilgili belgeyi Ziraat Bankası’na ibraz etmesi gerekiyor.
4-Borçla ilgili itiraz Elektrik şirketine yapılacak. Anlaşmazlık durumunda özel hukuk hükümleri uygulanacak.
5- Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, destekleme ödemesi yapılmadan önce planlama aşamasında, elektrik dağıtım şirketine elektronik olarak gönderecek. Şirket, borçlulara ait bilgileri ve borç miktarlarını gösteren listeleri ödeme yapılmadan en geç 3 iş günü önceden Ziraat Bankası’na bildirecek. Çiftçinin, Ziraat Bankası’na yazılı müracaatı halinde hak ettiği destekleme tutarından, bankaya bildirilen borç miktarına kadar olan kısım şirketin hesabına aktarılacak. Mahsup işleminden sonra, çiftçilerin bakiye alacağı kaldığı takdirde, bu bakiye tutar çiftçilere ödenecek.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler