Tarımda havza modeline geçiliyor

Tarım Haberleri

·

14 Mayıs 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarımda havza modeline geçiliyor

14 Mayıs 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

7 yıl sonra raftan indirildi
Tarımda havza modeline geçiliyor

Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli 2017’de uygulamaya konulacak. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Mehdi Eker döneminde 3 yıllık çalışma ile hazırlanan ancak uygulanmayan model kapsamında Türkiye 30 havzaya bölündü. Bu havzalarda hangi ürünlerin daha verimli üretilebileceği belirlendi. Ancak, 7 yıl geçmesine rağmen model uygulamaya konulmadı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik göreve geldikten sonra havza modelinin uygulanması için talimat verdi. Çelik, yaptığı bölge toplantılarında Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli’nin 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren uygulamaya konulacağını söyledi. Çelik, model ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Desteklemeleri yeniden ele alıyoruz. 2017’de havza bazlı yeni bir destekleme modeline tümden geçmiş olacağız. İhtiyacımız olan ürünü verimli olduğu havzada üretmeyi destekleyen modele Türkiye geçmiş olacak. Bu, çiftçimizin önünü görmesi ve ürün planlaması açısından yeni bir dönem yeni bir bakış açışı olacak.”
Eylül’de modelin nasıl uygulanacağı açıklanacak
Bu yaz boyunca havza modelini tartışacaklarını ve Eylül’de açıklama yapacaklarını hatırlatan Çelik:” Türkiye’de bu yaz boyunca tartışacağımız ürün desenimizin, ürün çeşitliliğimizin, mevcut havzalarımızın imkânlarıyla Türkiye’deki ve dünyadaki gelişen taleple buluşturacak bir tarımsal üretim anlayışına geçmemiz gerekiyor.Yaz boyunca bu konuları tartışacağız. Eylül’de de üretici, tohumunu tarlaya atmadan bir açıklama yapacağız.Yani biz nerelerde hangi oranda ürünlerimizi destekliyoruz, bunu paylaşacağız. Bundan sonra ‘Bu yıl bunu ektim, dolayısıyla iyi para yaptı, gelecek yıl da hep beraber bunu ekelim, hep beraber zarar edelim’ anlayışından tarım kesiminin çıkması gerekiyor. Daha bilinçli bir üretim, ihtiyaçlarımız ve taleplere cevap verecek bir üretim anlayışına ve üretim desenine geçmek için bu üç aylık bir dönemi çok verimli bir şekilde geçireceğiz.” dedi.
Türkiye 30 havzaya bölündü
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2009 yılında tamamladığı ancak bugüne kadar uygulanmayan “Havza Modeli” kapsamında iklim, topoğrafya ve toprak verileri dikkate alınarak önce 190 tarım havzası belirlendi. Ürün desenleri, havzaların yönetilebilir ve benzer ekolojiye sahip olması kriterleri dikkate alınarak 190 havza birleştirilerek 30 temel havza oluşturuldu. Havzalar, ekolojik olarak benzer özellikleri olan, ülkenin idari yapılanmasına uygun, yönetilebilir büyüklükte ve tarım ürünlerinin en uygun yetiştirilmesi dikkate alınarak belirlendi.Çalışmalar bu 30 havza üzerinden yapılacak.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında ilk kez 24 ürünün üretim deseni haritası çıkarıldı. Arpa, ayçiçeği, buğday, burçak, çavdar, çay, çeltik, domates, elma, fasulye, fındık, fiğ, limon, mercimek, mısır, pamuk, patates, portakal, soğan, susam,üzüm, yonca, yulaf ve zeytin için hazırlanan ürün deseni haritaları havzalar dikkate alınarak üretim yoğunluğuna göre oluşturuldu.
Desteklemelere “verimlilik” kriteri
Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli’nin esası hangi ürün hangi havzada daha verimli üretiliyorsa orada desteklenmesine dayanıyor. Bugüne kadar tarımsal destekler ürün bazında veriliyordu.Buğday üretimi ele alındığında dekar başına 600 kilo üretim yapılan havzalar olduğu gibi, dekara 200 kilonun altında verim alınan havzalar da var. Bu model uygulamaya geçildiğinde devlet 600 kilo verime sahip havzadaki üretime destek verecek. Ancak, 200 kilonun altında üretim yapılan havzaya destek verilmeyecek. Hangi havzada hangi ürün daha verimli üretiliyorsa destek o ürüne verilecek. Verimlilik kriterine göre destek verilecek. Hangi havzada hangi ürünlerin verimli üretileceği 2009 yılında belirlenmişti. Ancak bu değerlendirmeler bir daha gözden geçirilecek. Ayrıca, tarımsal destekler üretici ekim yapmadan önce açıklanması hedefleniyor.
Ürün deseni değişecek
Havza modelinin ana hedefi ülke genelinde üretim planlaması yaparak daha az alandan daha yüksek verim elde etmek. Bu hedefe ulaşmak için, hangi ürün hangi havzada daha verimli ve daha ekonomik üretilecekse sadece o havzada desteklenecek. Bu uygulama ile tarımda ürün deseninde ciddi değişikliklerin olması bekleniyor. Bazı ürünler belli havzalarda yoğunlaşacak. Bazı ürünler destek almadığı için bazı havzalarda hiç üretilmeyecek. Üretimi en çok artacak ürünler arasında ayçiçeği, aspir, soya, kanola gibi yağlı tohumlar olması bekleniyor. Buğday,arpa ve diğer hububat ürünlerinde ise üretimin azalabileceği tahmin ediliyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler