Bakan'a tarımı sevdiren çiftçi kadınlar

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Bakan'a tarımı sevdiren çiftçi kadınlar

07 Nisan 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik göreve geldikten sonra bölge bazında “ortak akıl” toplantıları yapmaya başladı. Güneydoğu, Marmara,Çukurova,İç Anadolu, Karadeniz ve Ege Bölgesi toplantıları yapıldı. Sonuncusu gelecek hafta Erzurum’da yapılacak.
Ortak akıl toplantılarında neler konuşuluyor?
Öncelikle bu toplantılara katılan üreticiler, sektör temsilcileri sorunlarını doğrudan Bakan Çelik ve ekibine anlatmaktan son derece memnun.Cumartesi günü İzmir’de yapılan toplantıyı izledim.
Toplantının hemen başında Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Kerim Üstün, Ege Bölge’sinin tarımsal yapısı,potansiyeli ve yapılacak çalışmalara ilişkin sunum yaptı.
Sunumdan sonra Bakan Faruk Çelik, tarım sektöründeki güncel gelişmeleri değerlendirdi. Diğer bölge toplantılarında yaptığı konuşmayı güncelleyerek ve salonun nabzını tutarak konuşan Çelik, siyasi bir söylem yerine tarımın,toprağın,suyun önemini anlattı. AKP Hükümeti döneminde yapılanlardan çok, kendi bakanlığı döneminde yapılacakları sıraladı.
Çelik, Türkiye’de her yıl 100 bin hektar toprağın tarım dışına çıktığını belirttikten sonra: ” Son 30 yılda 4 milyon hektar toprak kaybetmişiz. Bu işin iktidarı,muhalefeti yok.Hepimizin sorumluluğu var.”dedi.
Toprak gibi suyun da önemli olduğunu ve verimli kullanılması gerektiğini söyleyen Çelik, bu konulardaki çözüm önerilerini sundu.
Toprak kaybının önlenmesi ve tarım topraklarının toplulaştırılması için “Toprak Genel Müdürlüğü” kurulacağını söyledi. Hatırlatmakta yarar var, geçmişte Toprak Su Genel Müdürlüğü vardı. Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde bir çok zirai kurum gibi o genel müdürlükte kapatıldı.
Bu toplantılarda tarım desteklerine mutlaka değiniyor. Bu konuda söylediklerini dünkü yazımızda ayrıntılı olarak yazdık. Tarımsal desteklerde önemli değişiklikler olacak.
Söz üretici örgütlerine gelince hem salondakiler hem Bakan Faruk Çelik biraz geriliyor. Öfkeleniyor. Özellikle verdiği sözü tutmayan süt sanayicilerine, kasaplara ve et sanayicilerine adeta ateş püskürtüyor.
Çiğ sütte arz fazlası sütün alınması için süt sanayicileri ile anlaştıklarını ve ton başına 4 bin 500 lira süt tozu desteği taleplerini karşıladıklarını ancak sanayicilerin sözünde durmadığını uzun uzun anlattı. Et ve Süt Kurumu’nun ilk kez piyasaya müdahale ettiğini hatırlattı.
Kırmızı ette ise et sanayicileri ve Kasaplar Federasyonu yöneticileri ile ortaklaşa tavan fiyat belirlediklerini onların da buna uymadığını söyledi. Bakan Çelik, toplantının en çok alkış alan bu bölümünde tansiyonu daha da yükselterek şunları söyledi: “Her şeyi konuşacağız.Her şeyi açıkça anlatacağız. Kapımızı bir tek şeye kapatacağız.Nedir o? İkiyüzlülüğe kapımızı kapatacağız. Tek yüzlü olursanız, ister siyasetçi, ister sivil toplum kuruluşunun yöneticisi,ister sanayici olun yüzünüz kızarmaz.Ama iki yüzlü olursanız her zaman yüzünüz kızarır. Sesimizi yükseltiyoruz diye yanlış anlaşılmasın.Sanayici bizim vazgeçilmezimiz.Üretici bizim vazgeçilmezimiz. Açık açık konuşacağız.Ama verdiğimiz sözün arkasında duracağız. Sanayici,Bakan, herkes sözünde duracak. Türkiye’de 1449 süt işletmesi var. Kim nerede, ne zaman ne kadar sütü hangi fiyattan alıyor, hepsini biliyoruz. Kimse üreticinin emeği ile oynamasın.Üreticiyle oynayanla bizde oynayacağız.”
Ortak akıl toplantılarının vazgeçilmez konularından birisi de üretici örgütleri. Bakan Çelik, aynı alanda çok sayıda örgüt olmasından yakınıyor. Bazı örgütlerde başkanlığın bir meslek ve mevki olarak görüldüğünü söylüyor.Bu kadar çok örgütle muhatap olmak istemediğini de açıkça anlatıyor. Diyor ki, merkezde bir çatı örgüt olsun. Onun altında bitkisel üretimle ilgili il bazında örgütler, hayvancılık ile ilgili il bazında örgütler olsun. Kendisi merkezdeki çatı örgütüyle muhatap olmak istiyor. Bu yapılanmayı anlatırken kooperatiflerden hiç söz etmemesi dikkat çekiciydi.
Bu konudaki çalışmaları Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş yürütüyor. Yasal bir düzenleme yapılacak.
Örgütlenme konusunda yıllardır oluşan birikim ve deneyimin gözetilerek bir düzenleme yapılması şart. Kooperatifçilik model olarak mutlaka yer almalı. Islah çalışmaları yapan damızlık birlikleri,deneyimli,birikimli çalışanları ile yeni yapıda mutlaka olmalı. Bu konu aceleye getirilmeden sektöre neler getirip neler kaybettireceği iyi analiz edilmeli.
Ege Bölgesi Ortak Akıl Toplantısı’na kadın çiftçiler damgasını vurdu. İşin içinden gelen ve sorunları birebir yaşayan Egeli çiftçi kadınlar sordukları sorular ve anlattıkları ile Bakan Çelik’e “Ben bu tarım bakanlığını nasıl yapacağım diye düşünürken bana tarımı sevdirdiniz.”dedirtti.
Özetle, “ortak akıl toplantılarında konuşulanlar iyi değerlendirilirse bakanlık ve sektör için yararlı sonuçlar doğuracaktır. Bu yaklaşımın devam etmesinde yarar var.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

En Son Yayınlanan Makaleler