Süttozu için ilk anlaşmalar imzalandı

·

25 Mart 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Süttozu için ilk anlaşmalar imzalandı

25 Mart 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Arz fazlası çiğ sütün piyasadan alınarak süttozuna dönüştürülmesi için Et ve Süt Kurumu ile üretici örgütleri ilk anlaşmalar Ege Bölgesi için imzaladı. Ege Bölgesi’nde günlük 500 ton sütün piyasadan çekilerek süttozuna dönüştürülmesi için imzalanan anlaşmaların ayrıntıları şöyle:
1- Türkiye genelinde günlük 1500 ton çiğ sütün arz fazlası olduğu tahmin ediliyor. En fazla üretim Ege Bölgesi’nde. Bu nedenle Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu Yöneticileri Ege Bölgesi’ndeki üreticilerle bir araya gelerek belirlenen 500 ton süt için anlaşmaları imzaladı.
2- Ege Bölgesi’nde günlük olarak Tire Süt Kooperatifi 100 ton, Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi(Ör-Koop) 100 ton, Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 50 ton, Ödemiş Süt Üreticileri Birliği 100 ton, Kiraz Süt Üreticileri Birliği 125 ton sütü alacak.
3- Üretici örgütleri çiğ sütü üreticiden litre başına 1 lira 15 kuruştan satın alacak. Alınan süt Denizli’deki Aynes Fabrikasında süttozuna dönüştürülecek.Sütün kremasını üretici örgütleri alacak. Süttozunu Et ve Süt Kurumu’na satacaklar.
4- Et ve Süt Kurumu süttozunun kilosunu üreticiden 8.9 liradan satın alarak ihraç edecek.
5- Üretici çiğ sütünü 1 lira 15 kuruşun üzerinde satmaya başladığında sütü bu örgütlere vermek zorunda olmayacak. Amaç çiğ sütteki fiyat düşüşünü engellemek ve inek kesimini önlemek.
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, bu uygulamanın sadece 3 ay için değil sürekli olacağını, bunun garantisini bakanlıktan aldıklarını belirterek: “Ben bunu yılbaşından beri söylüyorum. O zaman başlansaydı sorun bu kadar büyümeyecekti. Ama hiç bir şey için geç değil. Biz üretici örgütleri olarak bu işin altından kalkacağımıza inanıyoruz. Süt toplamaya başlıyoruz. Ülke genelinde 1500 ton günlük arz fazlası var. Bunun 500 tonunu biz Ege Bölgesi üretici örgütleri olarak alıyoruz. Balıkesir,Burdur bölgesi için bugün sözleşmeler imzalanacak. Konya bölgesi de imzalandığında sorun büyük ölçüde çözülmüş olur” dedi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler