Kuzu eti 60 lirayı gördü

·

11 Ocak 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Kuzu eti 60 lirayı gördü

11 Ocak 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Kırmızı ette fiyat tartışması kuzu etine sıçradı. Son 1 ayda kuzu eti kesim fiyatı 22 liradan 25 liraya çıktı. Bazı bölgelerde 27 lira oldu. Perakende satışlarda ise kuzu kuşbaşının 50 lirayı, kuzu pirzolanın fiyatı ise 55-60 lirayı gördü. Son yıllarda ilk kez kuzu etinin fiyatı dana eti fiyatının üstüne çıktı.
Kuzu eti fiyatını artıran 3 etken
— Mevsim olarak kuzu arzının sınırlı olduğu ve süt kuzunun piyasaya çıkmasına yaklaşık 2 aydan fazla bir zaman olması nedeniyle kuzu etinde geçiş dönemi yaşanıyor. Geçiş döneminde fiyatlar genellikle artar.
— Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tanıtım çalışmaları, doktorlar tarafından “daha sağlıklı” diye tanımlanması nedeniyle kuzu etine talep arttı. Özellikle yağlı et tüketimine yönelme var.
–Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan terör olayları, ağır kış koşulları nedeniyle kuzu sevkiyatında büyük sıkıntı yaşanıyor.

Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR- Kırmızı ette fiyat tartışması kuzu etine sıçradı. Şap hastalığı, yoğun ithalat nedeniyle sığır etinde fiyat düşerken, kuzu eti yükselme trendine girdi. Bıçak kesimi kuzu eti Aralık ayının ilk yarısına kadar kilosu 22 lirada seyrederken, Ocak ayının ilk haftasında 3 liralık artışla 25 liraya çıktı. Bazı bölgelerde ise fiyat 26-27 lirayı buldu.
Perakende satışlarda ise kuzu etinin fiyatı son yıllarda ilk kez dana et fiyatını geçti. Dana kuşbaşı etinin kilosu 40 lira civarında satılırken kuzu kuşbaşının kilosu 50 liraya çıktı. Kuzu pirzolanın kilosu ise 55-60 liradan satılıyor. Kuzu but fiyatı 38-40 liraya, kol fiyatı 36-38 liraya ulaştı.
Kuzu eti fiyatındaki artışın en önemli nedeni Ocak-Şubat aylarının kuzu eti için “geçiş dönemi” olması. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR)Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Özşenoğulları, kuzu eti açısından geçiş dönemi yaşandığını belirterek kuzu eti fiyatındaki gelişmeleri DÜNYA’ ya şöyle değerlendirdi: “Kuzu etinin bıçak kilogram fiyatı, hayvancılıkta büyük krizin başlangıcı olarak bilinen 2008’de 6 liraydı. Bugün geldiğimiz noktada 25-26 lira oldu. Bazı yerlerde 27 lirayı da gördü. Bunu unutmamak lazım. Kuzu etine bir talep var ve fiyat yükseliyor. Ama aynı oranda arz yok. Kuzu eti açısından Ocak-Mayıs dönemi her zaman çok önemlidir. Güncel olarak baktığımızda şu anda kuzu etinde tam geçiş dönemindeyiz. Kuzu arzının az olduğu ama süt kuzusunun henüz piyasaya girmediği bir geçiş dönemi bu. Süt kuzusunun devreye girmesi Şubat ayı sonunu bulur. Ocak-Mayıs döneminde Balıkesir’den başlayarak Dikili, Bergama ve İzmir’den süt kuzu piyasaya sürülür. İki üç ay sonra Konya, Göller bölgesi devreye girer. Ondan sonra da Doğu ve Güneydoğu kuzuları piyasaya girer. Burada en önemlisi Ocak Mayıs dönemidir. Kuzu fiyatındaki değişim, normalleşme Mayıs ayını bulur. Bu tarihe kadar fiyatların düşmesi beklenmiyor.”
Fiyat neden artıyor?
Geçiş dönemi olmasının yanı sıra kuzu etine olan talep artışının da fiyat artışında önemli bir etken olduğunu anlatan Hüseyin Özşenoğulları: “Kırmızı ette kriz yaşanmadan önce yani 7-8 yıl önce kırmızı et tüketiminin yüzde 30’u küçükbaş hayvanlardan elde edilirken bu oran yüzde 10’a kadar düştü. Şimdi tekrar yükselme trendine girdi. Televizyonlara çıkan uzmanların, doktorların yönlendirmesi ile yağlı ete yönelme var. Kuzu etinde zeytinyağında da olan ve kalp dostu olarak bilinen oleic asit olduğu biliniyor. Bu nedenle kırmızı et tüketiminde bu yöne bir kayma var. Bu da fiyatların artmasında bir etken. Bir başka etken ise Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan terör ve şu dönemde kuzu temin edilen bölgelerdeki ağır kış koşulları nedeniyle kuzu sevkiyatının kısıtlı olması. Bu etkenler kuzu eti fiyatının artmasına neden oluyor.”dedi.
İthalat çözüm değil
Daha önce fiyat arttığında Yunanistan ve Bulgaristan’dan kuzu, koyun ithal edildiğini hatırlatan Hüseyin Özşenoğulları, sektörde fiyat artışı nedeniyle bir ithalat beklentisi oluştuğunu ancak ithalatın çözüm olmadığını söyledi. SETBİR Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Özşenoğulları: “İthalat konusunda bir beklenti var. Fakat, şu anda fiyatın yükselmesine rağmen kuzu üreticileri para kazanamıyor. Yapılacak ithalat bu üreticileri tamamen küstürür ve sektöre zarar verir. Bu nedenle ithalat yapılması çözüm değil, doğru da değil” diye konuştu.
Tanıtım çalışmaları etkili oldu
İzmir Damızlık Koyun Keçi Üreticileri Birliği Başkanı Özer Türer ise, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın küçükbaş hayvancılığa yönelik destekleri, kuzu, oğlak eti tüketimine yönelik tanıtım çalışmalarının etkili olduğunu ve kuzu eti tüketimin önemli oranda arttığını söyledi. Çiftçinin küçükbaş hayvancılıkta ilk kez para kazanmaya başladığını hatırlatan Özer Türer: “Kamu kurumlarının yemeklerinde kuzu eti kullanması tüketimi artırdı. İlk kez kuzu etinin fiyatı dana etinin üstüne çıktı. Üretici para kazanırsa küçükbaş hayvancılığı sürdürür. İthalat yapılırsa üretici sektörden çekilir ve büyük bir darbe yemiş oluruz. Bu nedenle ithalatın gündeme dahi getirilmemesi gerekir” dedi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler