Rusya'dan 160 ton zirai ürün geri geldi

Tarım Haberleri

·

04 Aralık 2015

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Rusya'dan 160 ton zirai ürün geri geldi

04 Aralık 2015

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyeleri’ni kabulünde yaptığı açıklamada Rusya’nın 1 Ocak 2016 itibariyle tarım ürünlerine yönelik uygulayacağı yaptırımlarla ilgili sıkıntı olmadığını söyledi. Rusya’ya ihraç edilen 160 tonluk ürünün geri geldiğini belirten Faruk Çelik’in Rusya’nın uygulayacağı yaptırımlarla ilgili açıklamaları özetle şöyle:” Burada ihracatçıların, kamyon, tır şoförlerinin, Rus çiftçisinin, Türk çiftçisinin dahil olmadığı bir olay ile Rus vatandaşını Türk elmasından, narenciyesinden mahrum etme gibi bir durum doğru olmayacaktır. 1 Ocak itibariyle Rusya yönetimi beyaz et ve sebze meyve ithalatında bir takım kısıtlamalar getireceklerine ilişkin karar aldıklarını ifade ettiler. Henüz bize ulaşmış bir karar yok. Fakat bu açıkça Rus hükümeti tarafından ortaya konuldu.” 
Bakanlar değerlendirecek
Yaşanan süreçte, “Bir mağduriyet söz konusu mudur, değil midir? Ne kadardır?” konusunu ilgili bakanlıklar olarak değerlendirdiklerini dile getiren Faruk Çelik: “Bizim aldığımız bilgiler 160 tonluk malın geri geldiği yönünde. Bunların bir kısmının alternatif pazarlara gönderildiği şeklinde bilgiler var. Ancak henüz önümüzde 1 aylık dönem içerisinde Rusya’nın aldığı kararlar çerçevesinde bir sıkıntını olmadığı şeklinde bir bilgiyi paylaşabiliriz” ifadesini kullandı.
Kararlar uygulanacak mı?
1 Ocak’tan sonra yürürlüğe girecek olan bu kararların geçerli olup olmayacağının iki ülke arasındaki ilişkilere bağlı olduğunu ifade eden Çelik, ülkeler arasındaki ilişkilerde bir günün bile son derece önem arz ettiğini belirtti. Çelik, bu arada ihracatçıların da alternatif piyasalar konusunda gayretleri olacağını dile getirerek, “Biz de hükümet olarak her türlü desteğimizle yanınızda olacağız” dedi.
İthalat 3 milyar dolar
Konu olumsuz şekilde ele alındığında her ülkenin elinde de bazı imkanlar, fırsatlar olduğuna dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:”Bizim 3 milyarın üzerinde ithalatımız var. Biz bu konuları gündeme getirmedik, getirmeyi de şu an itibariyle doğru bulmuyoruz. Dolayısıyla karşılıklı ülkelerin ellerinde bulundurdukları imkanları kullanma gibi bir noktada olmadığımızı açıkça ifade etmek istiyorum.  İhracatçılarımızın, sıkıntılarını gidermek için, muhtemel yaşayabilecekleri sorunlar ne ise bunlarla ilgili hükümetimizin en üst düzeyde bizzat Sayın Başbakanımız tarafından ayrıntılı bir şekilde takip edildiğini bilmesini istiyorum. Sayın Başbakanımız ile bu konularla ilgili görüşme imkanımız oldu. Türkiye, Rusya ile ilişkilerini milimetrik olarak takip ediyor. Kimse endişeli olmasın ama umuyoruz ki, dostane ilişkilerimize tekrar dönülür.”
Karşı adım yok
Rusya’nın attığı adımlara ilişkin karşı bir adım değerlendirmelerinin söz konusu olmadığının altını çizerek, muhtemel sorunlara karşı Türkiye’nin tüm hazırlıklarını yaptığını, bunun için endişe edilecek bir durumun olmadığını söyleyen Çelik:”1 Ocak sonrası için Rusya’nın sıraladığı ürünlerin toplam değerinin yansıması yıllık bazda 764 milyon dolar tutarında bir rakam oluşturuyor. Zaten toplam yaş meyve sebze ihracatımız 1 milyar 270 milyon dolar” diye konuştu.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler