Çiğ süt fiyatı 1 lira 15 kuruşta kaldı

Tarım Haberleri

·

14 Ocak 2015

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Çiğ süt fiyatı 1 lira 15 kuruşta kaldı

14 Ocak 2015

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Çiğ sütte referans fiyat 31 Mart’a kadar 1 lira 15 kuruş olarak uygulanmasına karar verildi. Süt sanayicileri ile üreticiler arasında gerginliğe neden olan çiğ süt referans fiyatı sabit kaldı. 1 Temmuz 2014’ten bu yana litresi 1 lira 15 kuruş olan çiğ süt referans fiyatı 31 Mart 2015’e kadar aynen devam edecek.
Geçen yıl çiğ süt referans fiyatının 6 ayda bir belirlenmesini isteyen süt sanayicileri bu kez 3 aylık bir dönem için fiyat açıkladı. Önümüzdeki Nisan ayında fiyat bir kez daha ele alınacak. Çiğ süt üreticileri baharda süt arzının arttığını belirterek: “Daha önce bize 6 ayda bir fiyat belirleyelim, ikide bir fiyat değişmesin diyorlardı. Şimdi 3 aylık fiyat açıkladılar. Çünkü Mart sonu Nisan başı süt üretiminin çok olacağını biliyorlar. O zaman fiyatı düşürmek isteyeceklerdir.” görüşünü dile getirdi.
Çiğ süt referans fiyatı 1 Ağustos 2013’ten 31 Ocak 2014’e kadar litre başına 1 lira olarak uygulandı. 1 Şubat -30 Haziran 2014 tarihlerinde 5 kuruşluk zamla 1 lira 5 kuruş olan çiğ süt referans fiyatı 1 Temmuz 2014’ten bu yana 1 lira 15 kuruş olarak uygulanıyordu. Bu fiyat 31 Mart’a kadar geçerli olacak. Çiğ süt üreticileri artan girdi maliyetlerine rağmen çiğ süt fiyatının yerinde saydığını anımsatarak ambalajlı sütün fiyatının ise artmaya devam ettiğine dikkat çekti.
Süt pahallı değil
Teta Teknik Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Ömer Tömek Türkiye’de süt ve et fiyatlarının yüksek olduğunun iddia edildiğini belirterek :” Bu iddiayı dile getirenler başka ülkelerdeki fiyatlarla karşılaştırma yapmaktadır. Bu türden karşılaştırmanın yanlış olduğu defalarca belirtilmesine rağmen söylemlerini her fırsatta tekrarlamaktadırlar. İleri sürdükleri görüşlerine adeta dolaylı olarak Türk çiftçisi ucuza üretmediği için beceriksiz gibi bir anlam da verilmektedir.Halbuki hiçbir ülkedeki fiyatlar girdi fiyatları gözönüne alınmadan, bir diğer ülkenin fiyatları ile karşılaştırılamaz. Buna örnek olarak, Hoards dergisinde yayınlanan Amerika Birleşik Devletleri’ndeki süt fiyat analizini verebiliriz. Süt fiyatlarının, yem fiyatına oranı (süt fiyatı/ yem fiyatı) ABD’de Ağustos ayında 2.55’dir. Yani bir litre süt ile 2.55 kg. yem satın alınabilmektedir. Süt fiyatının en düşük olduğu 2012 yılında bu oran yaz aylarında 1.35’e kadar düşmüştür. Ancak sonbahar ve kış aylarında 1.5-2 arasındadır. Beş yıllık ortalamalara bakıldığında ise bu oran 1.8-2 arasındadır. Yani beş yıllık ortalama oran Türk çiftçisinin hiçbir zaman ulaşamadığı 1.5 oranına kadar gerilememiştir. O halde yıllardır olumsuz ekonomik ortamda üretimi sürdüren Türk çiftçisine şükran duyulmalıdır.” dedi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler