Çiftçi 2015'te ne ekecek?

Tarım Haberleri

·

31 Ekim 2014

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Çiftçi 2015'te ne ekecek?

31 Ekim 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tarım sektörü açısından 2014’ün “kayıp yıl” olduğu söylenebilir. Kuraklık, don,dolu,aşırı yağışlar sonucu felaketler üst üste yaşandı. Bir çok ürün zarar gördü. Böylesine zor bir yılı geride bırakan çiftçi 2015’te ne ekecek? Hangi ürünlere yönelecek?

Türkiye’de çiftçi üretime karar verirken ekeceği ürünün dünyadaki durumuna, piyasadaki gelişmelere, talep veya ihtiyaca değil,genellikle ürünün fiyatına bakar. Hangi ürünün fiyatı yüksekse ertesi yıl o ürüne yönelme olur. Bir çok çiftçi fiyatı artan ürünü eker. Daha çok ekim olunca üretim artar ve fiyat düşer. Bu kez çiftçiler ertesi yıl o ürünü ekmekten vazgeçer. Ürün azalır ve fiyat tekrar yükselir. Bu kısır döngü yıllardır sürüp gidiyor. Bazı çiftçiler bu kısır döngüyü kırmak için tam tersi yönde hareket eder. Herkesin ürettiği ürünü değil ekimi az olan ürünü ekerek daha çok para kazanır.
Çiftçilerin bu bakış açısı ile 2014 yılı üretim verileri değerlendirildiğinde 2015 yılında hangi ürünlerin daha çok ekileceği tahmin edilebilir. Elbette bunu tek yıllık bitkiler için söyleyebiliriz. Meyvecilikte veya çok yıllık bitkiler için aynı görüşü savunmak doğru olmaz.
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) bitkisel üretime ilişkin 2. tahminini açıkladı. Kuraklık,don,dolu ve bir çok doğal afet nedeniyle bir çok üründe üretim düşüşü oldu. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile meyve üretiminin azalacağı tahmin edildi
Tahıl üretimi yüzde 12,7 azaldı
Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 13,8 oranında azalarak 19 milyon tona geriledi. Arpa üretimindeki düşüş daha fazla. Arpa üretimi 2013 yılına göre yüzde 20,3 oranında azalarak 6,3 milyon ton oldu. Çeltik üretimi ise yüzde7,8 oranında azalarak 830 bin ton olarak gerçekleşti. Dane mısır üretimi yaklaşık yüzde 1 oranında artarak 6 milyon tona ulaştı.
Baklagillerde de üretim düştü. Nohut üretimi yüzde 11,1 oranında azalırken, kırmızı mercimeğin üretiminde yüzde 16,5 düşerek 330 bin tona geriledi.
Bu yıl doğal afetlerden etkilenmeyen ve üretimi, artan ürünlerden birisi patates. Patates üretimi geçen yıla göre yüzde 5,4 oranında artarak yaklaşık 4,2 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi yüzde 7,4 oranında artış göstererek 1,6 milyon ton olması öngörülüyor. Soya üretimi yüzde 16,7,yer fıstığı üretimi ise yüzde 13,2 oranında azaldı. Yağlı tohumlardan aspir üretimi ise 2014’te yüzde 37,8 artışla 62 bin tona ulaşması bekleniyor.
Endüstriyel bitkilerde artış var
Endüstriyel bitkilerden sadece tütün üretiminde düşüş bekleniyor.Tütün üretiminin geçen yıla göre yüzde 22,2 oranında azalarak 70 bin ton gerçekleşmesi bekleniyor. Kütlü pamuk üretiminin yüzde 4,4 oranında artarak yaklaşık 2,4 milyon ton, şeker pancarı üretiminin yüzde 2,3 oranında artarak 16,9 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Soğan üretimine dikkat
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bu yıl sebze üretiminde ciddi bir düşüş yok. Hatta genel olarak üretimde binde 7 oranında bir artış var. Ancak hem kuru soğan hem de taze soğan üretiminde düşüş var. Taze soğanda yaklaşık yüzde 5 kuru soğanda ise yüzde 7 düşüş var.Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 1,5, hıyarda yüzde 5,6 oranında artış olurken, sivri biberde yüzde 3,3, dolmalık biberde yüzde 6,9 oranında azalış olacağı tahmin edildi. Domateste üretimin çok az artmasına rağmen fiyatının yükselmesi ise daha çok Rusya’ya yapılacak ihracatın artması beklentisinden kaynaklandığını belirtmekte yarar var. 
Meyvede büyük düşüş
Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2014 yılında bir önceki yıla göre toplamda yüzde 6,2 oranında azalarak 17,1 milyon ton olacağı tahmin edildi. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada yüzde 21, şeftalide yüzde 4,5, kirazda yüzde 10,1, kayısıda yüzde 65,4 oranında azalış olduğu muzda yüzde 17,6, zeytinde yüzde 5,5 oranında artış olacağı öngörüldü. Turunçgil meyvelerinden mandalinanın yüzde 12,1 oranında artacağı, sert kabuklu meyvelerden fındığın yüzde 25, cevizin yaklaşık yüzde 14 oranında azalacağı tahmin edildi.
Özetle, yaşanan felaketler nedeniyle 2014 yılı tarım sektörü açısından zor bir yıl oldu. Hava koşulları normal giderse 2015’in daha iyi bir yıl olacaktır.Bir çok üründe üretim artacak ve fiyatlar bu yıldan daha düşük seyredebilir. Ne yazık ki, tarımsal girdiler arttığı için üretim yapmak daha da zorlaşacak. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen çiftçilerin Türkiye İstatistik Kurumu’nun bu verilerini dikkate almalı. Sadece bu verilere bakarak üretim kararı vermek yanıltıcı olur. Çiftçiler, hangi ürünü ekecekse onun dünya piyasalarına, iç piyasadaki talebe, üretim maliyetine, verilecek desteklere,alternatif ürünlerin durumuna ve daha bir çok kriteri dikkate alarak üretim kararı vermesi daha doğru bir yol olacaktır.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler