Bakanlıktan ithal et açıklaması

Tarım Haberleri

·

25 Temmuz 2014

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Bakanlıktan ithal et açıklaması

25 Temmuz 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Et ve Süt Kurumu, Bosna Hersek’ten yapılacak 15 bin ton et ithalatı için açıklama yapıldı. Açıklamada, et ithalatının Müslüman bir ülkeye yardım amacıyla yapılacağı ve piyasayı etkilemeyeceği iddia edildi. Et ve Süt Kurumu’nun açıklaması şöyle:

KAMUOYU AÇIKLAMASI
Bilindiği üzere Bosna Hersek’te Mayıs ayında son 120 yılın en etkili yağışlarıyla meydana gelen, çok sayıda yerleşim biriminin zarar görmesine, çok sayıda evin yıkılmasına, can kayıplarına neden olan sel ve heyelanlar nedeniyle zor günler yaşanmıştır. Dünyanın her yerinde ihtiyacı olana yardım elini uzatan Ülkemizdeki kurumlar ile insani yardım kuruluşları, Bosna Hersek’te meydana gelen sel felaketinden etkilenenlere destek olmak için harekete geçmişlerdir.
Bosna Hersek Federal Tarım Bakanlığı yetkilileri yaşanan sel felaketi sonrasında Ülkemizi ziyaret etmişler ve Bosna Hersek Federal Cumhuriyeti’nden canlı hayvan ve et alınması talep ederek, bu ticaretin sel felaketi yaşayan Bosna Hersek çiftçisinin yaralarının sarılmasında katkı sağlayacağını ifade etmişlerdir. Bu talep üzerine sel felaketinin sonuçlarını, hayvancılık ve kesimhane altyapısını incelemek üzere Bakanlığımız teknik ve sağlık personeli bu ülkeyi ziyaret etmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde hayvan barınaklarının zarar gördüğü, hayvan bakım ve besleme şartlarının güçleştiği ayrıca bu ülkenin kesimhane altyapısı ve kesim usulünün ülkemiz standartları düzeyinde olduğu tespit edilmiştir.
Bosna Hersek’te yaşanan sel felaketi nedeniyle anılan ülkeye ekonomik destek sağlamak amacıyla, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne bu ülkeden Sığır Eti İthalatına 23.07.2014 tarihinde izin verilmiştir. Bu iznin temel amacı Müslüman bir ülke olan Bosna Hersek’e sosyal ve ekonomik destek vermektir.
Bakanlığımız birçok stratejik üründe olduğu gibi kırmızı ette de arz talep dengesini takip etmekte ve arz güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almaktadır. Et fiyatları günlük olarak takip edilmekte, maliyet analizleri yapılmaktadır. Sonuç olarak kırmızı et üretim maliyeti ile karkas et fiyatının dengede olduğu değerlendirilmiştir.
Bakanlığımızca uygulanmakta olan besilik erkek sığır desteklemesinde 2013 yılı 1. İlk altı aylık dönemde yaklaşık 360 bin baş besilik erkek hayvan desteklenmişken 2014 yılı 1. İlk altı aylık dönemde %55 oranında bir atış ile 560 bin baş besilik erkek hayvan kesimi olduğu tespit edilmiştir.
Son yaptığımız çalışmalar sonucunda Ülkemizde beside bağlı 1.740.000 büyükbaş hayvan olduğu ayrıca besi materyali olarak tabir ettiğimiz besiye alınabilecek hayvan mevcudunun da 2.113.000 büyükbaş olduğu tespit edilmiştir.
Ülkemizin 2013 yılı kırmızı et üretimi 996 bin tondur. Bosna Hersek’ten kırmızı et ithali için ESK’ya tahsis edilen miktar ise toplam et üretiminin %1,5’i olan 15.000 tondur. Bu rakam toplam et üretimi içerisindeki kayda değer bir miktar olmayıp, kırmızı et piyasasında fiyat baskısı oluşturmayacağı değerlendirilmektedir. Ayrıca bu miktarda etin bir anda ithal edilmesi de söz konusu değildir.
ESK bu ithalatı piyasa regülasyonu amacıyla planlamadığından mevcut alım politikaları ve fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmayacaktır. ESK açıkladığı alım fiyatlarından mal alımına devam edecek üretici fiyatlarında düşüş yaşanmasına müsaade edilmeyecektir.
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler