Bakan Eker' den hayvan ithalatı,buğday fiyatı ve GDO açıklaması

·

10 Temmuz 2014

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Bakan Eker' den hayvan ithalatı,buğday fiyatı ve GDO açıklaması

10 Temmuz 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hayvan ithalatı, buğday ithalatı ve genetiği değiştirilmiş(GDO) ürünler ile teşhir edilen gıda ürünlerinin etiketlenerek yeniden piyasaya sürülmesi konusunda önemli açıklamalar yaptı.Bakan Mehdi Eker, hayvan ithalatına yeşil ışık yaktı. Pazartesi günü yazdığımız besilik dana ithalatına izin verileceği haberimizi doğrulayan açıklamalar yapan Mehdi Eker “İhtiyaç olursa hayvan ithalatı yapılır” dedi.
Basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve haber müdürleriyle iftarda bir araya gelen
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Kurban bayramı öncesinde hayvan ithalatı var mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Şu anda ihtiyaç yok. İhtiyaç olursa yaparız. Herkes bilsin”
Bugüne kadar ithalatla ilgili sorulara “yeterince hayvanımız var ithalata gerek yok” açıklaması yapan Bakan Eker’ in “gerekirse ithalat yaparız” sözü ithalata yeşil ışık yaktığı anlamına geliyor.
Buğday fiyatı açıklamayacak
Buğday fiyatının yüksek olduğunu ve üreticinin de bundan memnun olduğunu bu nedenle fiyat açıklamayacaklarını hatırlatan Eker, sadece Trakya’da Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)’nin üreticiye depolama, emanete bırakma imkanı sağlayacağını söyledi.
Geçen seneye göre yüzde 10-15 arasında rekolte kaybı yaşanacağını anlatan Eker, şöyle devam etti: “Bizim ihtiyacımız, Türkiye’nin bir yıllık ekmek, un, tohum ihtiyacımız 18 milyon ton. 18 milyon ton buğday olduğunda Türkiye kendi ihtiyacının tamamını karşılamış oluyor. Bu sene bizim üretimimiz yaklaşık 20 milyon ton. TMO piyasaları regüle etmek için düzenli olarak alım satım yapıyor. Biz müdahale etmemiz gereken noktada müdahale ediyoruz. Türkiye’de şu ana kadar bizim müdahale etmemizi gerektirecek bir husus yok. Türkiye’de ekmeklik buğdayın tonu 730-750 lira arasında, geçen sene tonu 720 liraydı. Sert buğdaylarda tonu 860 liraya kadar çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Gıdada GDO’ya izin yok
Bir mama türünde GDO bulaşığı tespit edildiğinin anımsatılması üzerine de  Bakan Eker, Avrupa’da GDO’lu 51 genin insan gıdası olarak tüketimine izin verildiğini, Türkiye’de hiçbir şekilde GDO’lu ürünlerin insan gıdası olarak tüketilmesine izin verilmediğini bu nedenle de piyasa denetimlerinde GDO bulaşığı tespit edilen bir mamanın toplatıldığını aktardı. Bakan Eker, “Mama olduğu için, insan gıdası olduğu için tolerans sıfır. Bunu derhal toplattık, firmaya bildirdik. Bunun oranı önemli değil. Bizim mevzuatımıza göre bu yasak. Firma itiraz etti. Ancak PCR yöntemi ile milyonda bir olsa çıkıyor” diye konuştu. Bu durumdaki ürün sayısının sorulması üzerine de Bakan Eker, bu markanın daha önce bir partisinin toplatıldığını, bugün de başka bir partisinin toplatılması için talimat verdiklerin ve bu durum nedeniyle mamalardan örnekler alarak incelediklerini vurguladı. Bakan Eker, “GDO’lu ürün ithalatını asla izin vermedik, vermiyoruz ve ben izin vermeyi asla düşünmüyorum” dedi.
Teşhir edilen sahte ürünler tüketiciye yediriliyor
Taklit ve tağşiş nedeniyle teşhir ettikleri bazı ürünlerin yeniden piyasaya sürüldüğünü ve bunları tespit ettiklerini belirten Mehdi Eker, tüketici haklarını korumak için taklit ve tağşiş yapılan ürünleri, adli/idari cezalara ek olarak teşhir ettiklerini anlattı. Denetimler sonucu bir ürünle ilgili işlemlerin tümünün firmaya bildirildiğini ifade eden Bakan Eker,  en son iki gün önce  45 firmanın taklit ve tağşiş cezası almış ürünlerinin  internet sitesinde yayınlandığını hatırlattı. Bakan Eker, bazı taklit ve tağşiş cezası almış ürünlerin yeniden etiketlenerek piyasa sürüldüğünü tespit ettiklerini kaydetti.
Bakan Eker, “Bazen bunların bir kısmı da arsız oluyor. Kalkıyor ‘yapmadım, etmedim’ diyor. Yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali. Bu tür ağır vakalarla da karşılaşıyoruz. Bu konuda şehirlerde tüketicinin işi hem bir manada kolaylaşıyor hem de enformatik kirlilik tehlikesi artıyor” ifadesini kullandı.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler