GDO' ya binde 9 oranında izin çıktı…

·

28 Mayıs 2014

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

GDO' ya binde 9 oranında izin çıktı…

28 Mayıs 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar(GDO) Yönetmeliğini değiştirerek binde 9 oranında bulaşmaya izin verdi.
Resmi Gazete’nin 29 Mayıs 2014 tarihli sayısında yayınlanan yönetmelik değişikliği ile Bakanlığın ulusal ve uluslararası düzenlemeleri dikkate alarak numune alma, analiz ve değerlendirme yöntemlerini belirlemesi öngörülüyor. Yönetmelik değişikliği ile, yapılan analiz sonucunda bir üründe binde 9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilecek. GDO bulaşanı olan ürünlerde bulaşan olarak tespit edilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumunda ürünler onay amacına uygun olarak kullanılabilecek.
Gıda,Tarım ve hayvancılık Bakanlığı “GDO bulaşanı” nı şöyle tanımlıyor: “Genetik modifikasyon teknolojisi uygulanan veya uygulanmayan bir üründe, birincil üretim aşaması dahil üretim, imalat, işleme, hazırlama, işleme tabi tutma, ambalajlama, paketleme, nakliye veya muhafaza sırasında ya da çevresel faktörler ile teknik olarak engellenemeyen, önlenemeyen veya tesadüfi olarak bulaşan GDO’ ları kapsıyor.”

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler