Tarım Kredi'den borcunu ödemeyen çiftçilere kolaylık

Tarım Haberleri

·

05 Mart 2014

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım Kredi'den borcunu ödemeyen çiftçilere kolaylık

05 Mart 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, borcunu ödemediği için takibe düşmüş çiftçilerin kredilerine kolaylık sağlayacağını duyurdu. Açıklamaya göre, takipte borcu olan çiftçiler bu borcun yüzde 20’sini ödeyerek kalanını temerrüt faizi uygulanmadan 3 yılda ödeyebilecek.
Benzer bir uygulamayı geçtiğimiz Eylül’ de Ziraat Bankası da yapmıştı. Ziraat Bankası takibe düşmüş borçları yapılandırırken borcu nakit ve bir defada ödeyenlere yüzde 45?e varan oranda indirim sağlarken, yüzde 25?ini ödeyenlere 48 ay taksit olanağı getirmişti.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu imzasıyla yapılan açıklamada, kanuni takipte borcu bulunan çiftçiler borçlarının yüzde 20’sini ödemeleri şartıyla, kalan kısmını temerrüt faizi uygulanmadan 3 yılda taksitle ödenmesi yönünde bir kolaylık getirildiği ifade edildi.
Açıklamaya göre, ödeme kolaylığından, 1 Ocak 2011 itibariyle takip hesaplarında bulunan kooperatif ortaklarının yararlanabileceği, hayvancılık kredilerinde ise 31 Ocak 2014 itibariyle kanuni takipte bulunan ortaklar yararlanacak.
Kefil ve teminat bulamayan borçlu ve borçla ilgililerden en az yüzde 50’sini peşin ödemeleri halinde kalan borçları için de 3 yıl taksit yapılacak.
Ödeme kolaylığına ilişkin başvurular 31 Aralık 2014 tarihinde sona erecek.
Krediler ödenemiyor
Üreticiler neredeyse 1 yıldan beri aldıkları kredileri ödeyemediklerini dile getiriyor. Hükümet yetkilileri her fırsatta tarımsal kredilerin geri dönüşlerinde hiç bir sorun olmadığını ifade ederken bir yandan da borcunu ödemeyen çiftçilere yönelik kolaylıklar getiriliyor. Daha önce Ziraat Bankası’nın şimdide Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin borcunu ödemeyen çiftçilere yönelik bu ödeme kolaylığının tarımsal kredilerin ödenmesinde sorunlar yaşandığını gösteriyor. Borcunu ödemeyen veya ödeyemeyen çiftçilere getirilen kolaylıklar borcu olan tüm çiftçilere sağlanması gerekir. Özellikle sıfır faizli hayvancılık kredilerini ödeyemeyen çok sayıda üretici var. Bu kredilerin tamamının yeniden yapılandırılması gerekir.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler