Et ve Süt Kurumu, 1200 ton et alacak

·

23 Şubat 2014

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Et ve Süt Kurumu, 1200 ton et alacak

23 Şubat 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Besicilerden aldığı canlı hayvanları kombinalarında keserek piyasaya satan ve devlet tarafından piyasayı düzenlemekle görevlendirilen Et ve Süt Kurumu, ilk kez et satın almak için ihale açtı. Salı günü yapılacak 1200 tonluk et ihalesi için sadece belli firmalardan teklif istenmesi kuşku yarattı. Kuşku yaratan bir başka önemli nokta ise Kurum’un aynı dönemde 107.3 ton pirzola, bonfile, kontrfile gibi kıymetli eti satışa çıkarması oldu. Kıymetli et satılırken yerine normal dana eti alınacak.

Besiciler, üreticiden hayvan almak yerine bir kaç firmadan ihale ile et alınmasının bu firmalara para kazandırma amaçlı olduğunu iddia ederken, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, DÜNYA’ ya, bir kuruma taahhütlerini yerine getirmek için et ihalesi açtıklarını söyledi.

Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR-
Besicilerden canlı hayvan alarak kombinalarında kesen ve piyasaya arz eden Et ve Süt Kurumu ilk kez piyasadan et almak için ihale açtı. Kurum’un et satın alması kadar alma biçimi de sektörde kuşku yarattı. Aynı dönemde 107.3 ton kıymetli etin (pirzola, bonfile, kontrfile) satışa çıkarılması bu kuşkuları daha da artırdı.
Et ve Süt Kurumu’nun salı günü yapacağı ihalede Adana Kombinası 400 ton, Sakarya Kombinası 400 ton ve Ankara Sincan Kombinası 400 ton olmak üzere toplam 1200 ton dana eti satın alınacak.
DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, Et ve Süt Kurumu 25 Şubat Salı günü yapılacak ihale ile alınacak 1200 ton et için sadece bir kaç firmadan teklif istedi. Besiciler et alım ihalesine tepki gösterirken, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu ihaleyi doğrulayarak, “bir kuruma taahhüdümüzü yerine getirmede sıkıntı oldu. Bu nedenle bir defaya mahsus et alacağız” dedi.
Besiciler tepkili:”Adrese teslim ihale yapılacak”
Besiciler, Et ve Süt Kurumu’nun bir kaç firmaya para kazandırmak için et aldığını ileri sürerek alınacak 1200 ton etin yaklaşık 5 bin canlı hayvanla eşdeğer olduğunu, üreticiden hayvan almak yerine et alınmasının kuşkulu olduğunu söylüyor. DÜNYA’ya bilgi veren Besiciler: “Kurum sadece belirli firmalara yazı göndererek alacağı dana eti için fiyat teklifi istiyor. Et ve Süt Kurumu ithalat dönemi de dahil, bugüne kadar yaptığı tüm ihaleleri kamuoyuna açık yapıyordu. İnternet sayfasında yayınlıyordu. Ama bir kaç gündür Et ve Süt Kurumu’nun internet sayfasında ihale bölümüne ulaşılamıyor. Bu ihale için muhtemelen kaldırılmış. Öyle anlaşılıyor ki 1200 tonluk et alım işi adrese teslim ihale yapılacak. Üretici mağdur edilirken bir iki et firmasına para kazandırılacak. Bu nedenle kimseye duyurulmadan yapılıyor. Et ve Süt Kurumu’nun hayvanı var, kesimhanesi var, et kombinaları var.Devlet burada çalışanlara maaş ödüyor. Görev zararı olduğunda hazine üstleniyor. Neden dışarıdan et alınarak birileri zengin ediliyor. Bu ihale hemen iptal edilmeli.”
Kıymetli et satışa çıkarıldı
Et ve Süt Kurumu bir yandan piyasadan dana eti almak için firmalardan teklif isterken, diğer tarafta elindeki pirzola, bonfile, kontrfile gibi kıymetli etleri yine teklif verme usulü ile satışa çıkardı. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Ticaret ve Pazarlama Dairesi Başkanlığı’ndan 12 Şubat’ta internet sitesinden yapılan duyuruda toplam 107 ton 300 kilo kıymetli etin satışı için fiyat teklifi istendi. Duyuruda şöyle deniliyor: “İşyerlerimiz stoklarında bulunan ve miktarlarının dağılımı aşağıdaki tabloda ayrıntılı olarak bildirilen dondurulmuş kıymetli etler Kurumumuz tarafından satışa sunulmuştur. Alıcı firmaların konu ile ilgilenilmesi halinde; söz konusu ürünlere ilişkin verilecek fiyat tekliflerinin komisyonumuzda değerlendirilmek üzere en geç 21 Şubat 2014 tarihi mesai bitimine kadar Genel Müdürlüğümüze bildirilmesini ve ayrıca 0312 286 25 28 no’lu fax’a gönderilmesi gerekmektedir.”
Söz konusu duyuruda 15 ton 200 kilo inek pirzola, 32 ton 200 kilo dana pirzola, 21 ton 300 kilo inek kontrfile,25 ton 300 kilo dana kontrfile, 6 ton 900 kilo inek bonfile ve 6 ton 400 kilo dana bonfile eti satışı için firmalardan fiyat teklifi isteniyor.
Amaç piyasayı düzenlemek değil
Piyasayı düzenlemekle görevlendirilen Et ve Süt Kurumu’nun 1200 ton et satın almasının piyasayı düzenlemekle bir ilgisi olmadığını belirten Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, konuyla ilgili olarak DÜNYA’ya şu bilgileri verdi: “Bizim et satın almamız bölgesel, lokal bir durum. İlk kez böyle bir durum oldu. Bir taahhüdümüzü yerine getirmek için böyle bir alım söz konusu. Biliyorsunuz bir ara canlı hayvan fiyatı piyasada bizim alım fiyatımızın üstüne çıkınca bize hayvan gelişi azaldı. Bir boşluk dönemi oldu. Bu nedenle bir taahhüdümüzü yerine getirmede zorlandık. Taahhüdümüzü yerine getirebilmek için arkadaşlar böyle bir yola gitti. Toplam 1200 tonluk alım için teklif alınıyor ama ben bu kadar gerçekleşeceğini zannetmiyorum. Daha düşük olabilir.”
Besicilere destek oluyoruz
Besicilerden gelen ve gelecek her hayvanı aldıklarını ve bir ara günlük 300-400 baş olan hayvan kesiminin bugünlerde 500 başa çıktığını hatırlatan İsmail Kemaloğlu: “Besicilerin endişelenmesine gerek yok. Et alımı geçici bir durum. Sürekliliği yok. Stoklarımızda 12 aylık et ihtiyacımızı karşılayacak etimiz var.Et alımının bir daha olacağını da zannetmiyorum.Biz yoğun olarak hayvan alımı yapıyoruz. Amacımız besiciliği korumak ve tüketiciye güvenilir, sağlıklı et sunmak” diye konuştu.

Et ve Süt Kurumu’nun satın alacağı sığır eti
Alacak Kombina Miktar(ton)
——————— ————-
Adana 400
Sakarya 400
Sincan 400
Toplam 1200

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. cuneyt 25 Şubat 2014 - 02:53 - Yanıtla

    bu firma nın adı yokmu devletın parası ıle altıkları hayvanı devlete satanlar nasıl bır haram nasıl bır kul hakkı yedıklerın farkındamıdır akıl almıyor müslanman bunlarmı köylunun mılletın malını yemenın ne guzel yolunu bulmuslar devletın basındakı ortakları ıle yapılan tıcaret ne guzel boyle nerde bu mıllet uyanın kardesım uyanın sen bok att mıllet calsın cırpsın senın hayvanın yenıden devlete satsın her bu fırma emın kı bursadakı bır fırmadır ….allah haram ıyen yedıren kım varsa yedı sulasınden cıkarsın yuh dıyorum sen benım malımı kesme ınegı sana dana fıyatına satanın etını al allahım cıldırmamak ıcten degıl .

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler