Tarıma 10 milyar lira destek

Tarım Haberleri

·

07 Ocak 2014

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarıma 10 milyar lira destek

07 Ocak 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2014’te tarıma 10 milyar lira destek vereceklerini açıkladı. Bakanlığın 2013 yılı çalışmalarını değerlendiren ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eker, bu yıl yaklaşık 10 milyar liralık desteğin yaklaşık 3 milyar lirasının hayvancılığa verileceğini belirtti.
Bu yıl meteorolojik kuraklık olduğunu anlatan Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker şunları söyledi: “Bizim için yani tarımcılar için tarımsal kuraklık önemli. Tarımsal kuraklık şu, bitkinin suya ihtiyaç hissettiği 3 dönem var. Bunlar tohumu toprağa attığınız an, bitki büyüyeceği zaman gövdesinin gelişmesi için, bir de ürün vereceği zaman bir dönemdir. Buna tarımsal kuraklık diyoruz. Şu an itibariyle tarımsal kuraklık söz konusu değil. Bugün Türkiye’de tarımsal kuraklık var diyemiyoruz. Ama meteorolojik kuraklık var. Bir yıl içinde uzun yıllar ortalamasıyla mukayese edildiğinde yağan yağmur miktarı daha az. Şu an için yok ama endişe taşıyoruz.”
Patates üretimi düştü
Patates üretiminin 2012’ye göre yüzde 17 azalarak 2013’te 4 milyon tona düştüğünü vurgulayan Eker, Türkiye’de bazı bölgelerde siğil hastalığı sebebiyle blokaj konulduğunu bildirdi. Eker, patates ekilmemesi gereken yerlerde de ekim yapıldığını ifade etti. Niğde’de nitelikli ve sağlıklı yerli patates tohumu geliştirilmesi için laboratuar kurduklarını anlatan Bakan Eker, TİGEM’in özel sektörle geniş bir alanda patates tohumu nitelikleriyle ilgili yaptığı işlerin devreye girmesinin ardından çok daha iyi bir noktaya gelineceğini belirtti.
Kuru fasulyede fiyat artışı dış kaynaklı
Türkiye’de kuru fasulye üretiminde önemli bir düşüş olmadığını anlatan Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Bazı ürünlerin dünya piyasalarındaki durumu önemli. Kuru fasulyeyle ilgili özellikle Hindistan ve Çin’de üretim düşüşü olması nedeniyle dünya fiyatlarında artma oldu. Türkiye’nin 2013 yılı üretimi 200 bin ton. 2013 yılında, önceki yıllara göre çok az bir düşüş var, yüzde 2 gibi. Bu düşüş bu kadar fiyat artışını beraberinde getirmiyor, onunla ilgili arkadaşlar çalışıyor. Ekonomi Bakanlığı ile istişare edip gümrük oranlarında belki bir düzenlemeye gidebiliriz” dedi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler