Erzurum mektubu…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Erzurum mektubu…

25 Aralık 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ara 25, 2013

Telefon, e-posta ve sosyal medya kanalıyla okurlarımızdan çok önemli bilgiler geliyor. Bu bilgileri gazetecilik süzgecinden geçirerek, doğruluğunu araştırarak yazılarımızda, konuşmalarımızda yer vermeye çalışıyoruz. Bir okurumuzun yaşadığı sorun, dile getirdiği bir çarpıklık genellikle bir çok diğer okurumuzu da yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle bilgi paylaşımı çok önemli.
Son zamanlarda gelen mesajların bir çoğunda okurlarımız adının gizli tutulmasını istiyor. Yaşadığı bir sorunu dile getirirken başına bir iş gelmesinden çekiniyor. Açıkça söylemek gerekirse bizde zaman zaman okurlarımızın adını yazmaya çekinir olduk. Belki oto sansür uyguluyoruz. Fakat yazdığımız yazılardan dolayı kimsenin başına bir şey gelmesini istemiyoruz. Bu, ülkedeki baskı rejiminin ulaştığı noktayı gösteriyor.
Bugün Erzurum’da bir kaç kuşaktır besicilik yapan okurumuzun mektubunu paylaşıyoruz. Besicilikte yaşanan gelişmeleri özetleyen mektup şöyle:
******

“Sayın Ali Ekber YILDIRIM
Öncelikli olarak tarım ve hayvancılığa gönül vermiş kişilerin problemlerini kaleme almış olduğunuz için şahsım ve meslektaşlarım adına size teşekkür ederim. Bilmenizi isterim ki yazılarınızı yakinen takip etmekteyiz. Ve sizin köşenizde yapmış olduğunuz saptamaların hükümet kanadı tarafından da dikkate alındığını görmekteyiz.
Ben Erzurum ilinde tarım ve hayvancılıkla (Nesillerdir geçimini günümüze dek tarım ve besicilik ile sağlamış bir aile mensubu olarak) , besicilikle uğraşmaktayım. Yaklaşık her sezonda 40-50 baş besilik sığır yetiştirmekteyiz. Fakat bu sezon besilik materyal alıp almama konusunda çok tereddütlüyüz. Nedeni ise Erzurum ilinde hayvan pazarında Ankara-İzmit-Şanlıurfa vb. şehirlerden gelen dış yatırımcılar bize göre çok yüksek olan fiyatlara besilik materyal olan 1-2 yaş aralığındaki danaları toplamaktadır.
Kaba yem üretimini tamamen kendi işletmemizden sağlıyor, hatta kesif yem ihtiyacının büyük bir kısmını dahi kendi işletmemizden sağlıyor olmamıza rağmen bu yatırımcılarla hayvan alımı konusunda rekabet edememekteyiz.
İsim vermek doğru olmaz ama yaklaşık 3 aydır ithalat dönemlerinde ciddi manada besilik-karkas ithali gerçekleştiren bir grubun yetkilisi tarafından Erzurum ilinden ve çevre illerden binlerce besilik hayvan alımı gerçekleştirilmiştir. Bu alımlar neticesinde canlı kg. fiyatı 11-13 lira fiyatlarını bulmuştur. Bu fiyatlara alınan hayvanların besi sonunda 15,75 liraya et kesim fiyatıyla bırakın kar etmeyi ciddi manada zarar edeceği aşikardır.
Şahsi kanaatim bu durumun et ithalatı yolunu açmak maksadıyla bilinçli olarak yapıldığı yönündedir. Fakat sonuç olarak bu spekülatif hareketlerden gerçek manada besicilik işiyle iştigal eden kişiler zarar görmektedir. Çünkü bu şahıslar ithalatın açılmasıyla yapacağı kar ile yüksek fiyata aldığı hayvanlardan edeceği zararın kat kat fazlasını kazanacaklardır.
Yaptığım durum tespiti neticesinde ortaya iki seçenek çıkmaktadır.
1) Önümüzdeki günlerde et ithalatına start verilecektir.
2) Önümüzdeki dönemlerde karkas et fiyatlarına zam yapılacaktır.
İkinci ihtimalin olanaksız olduğunu düşünmekteyim. Çünkü et fiyatlarına yapılan küçük bir zam dahi ana haber bültenlerinde Türkiye’nin felaketi olarak tehlike çanları çalınmaktadır. Hiç bir ana haber bülteni akaryakıt, sanayi maddeleri, ve benzeri ürünlere zam geldiğinde bu kadar felaket tellallığı yapmamaktadır.
Aynı zamanda besicilik yaparak ciddi manada zarar edip hatta hayatına son veren kişilerden bahsetmemektedir.
Hükümet tarafından besilik sığır başına 300 lira destekleme ödemesi yapılması dahi besilik materyallerin fiyatına pazarlarda yansıtılmıştır. Bu desteklemenin 2013 yılında son bulacağı da iddia edilmektedir. Bizler gibi gerçekten bu işe gönül vermiş, bırakın kar etmeyi, kısmi zarar edeceğini bildiği halde bu işi sürdürmeyi ilke edinmiş kişilerin kafalarındaki soru işaretlerini gidermek adına bu konulara köşenizde yer verirseniz sevinirim.
Sağlıcakla kalmanız dileğiyle saygılar sunarım.”
******
Erzurum’dan gelen bu mektup yüzlerce, binlerce besiciyi ilgilendiriyor. Besicilerin durumunu çok güzel özetliyor. Bakanlığa da önemli mesajlar veriyor. İthalata izin verilecek mi? Besicilere verilen hayvan başına 300 lira destek 2014’te kaldırılacak mı? gibi önemli sorular soruyor. Bizde bu sorunlara ve sorulara aracılık ederek dile getiriyoruz. Bakanlıktan yanıt gelirse onu da yayınlarız.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler