Aspir üretenlere prim ve alım garantisi

Tarım Haberleri

·

28 Kasım 2013

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Aspir üretenlere prim ve alım garantisi

28 Kasım 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Hükümet aspir üretenlere büyük destek sağlıyor.Destekleme primi her yıl artırılan aspire şimdi de alım garantisi getirildi.
Bitkisel Yağ ve Biyoyakıt üretiminde kullanılan aspir için Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında protokol imzalandı.
İmza töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de nadasa bırakılan alanlarda yağ bitkisi yetiştirilmesinin teşvik edileceğini söyledi. Yetiştirilen yağ bitkisinin alım garantisi olacağını ve kilogram başına 50 kuruş destekleneceğini bildiren Bakan Eker, “Destekleri kendi bütçemizle karşılayacağız.” dedi. 
Mevcut alanlarda 3.3 milyon ton yağlı tohum bitkisi üretildiğini belirten Eker, ‘nadas yapılan bölgelerde yağlı tohum nasıl yetiştirilir?’ konusunu araştırdıklarını kaydetti. Bu çerçevede aspir bitkisinin yağlı tohumlu bitki ve çekirdeklerinin yağ ihtiva ettiğini anlatan Eker, aspirin, destekleme kapsamına alınmasına rağmen, üreticinin ‘nereye satacağı’ sorusunu sorduğundan dolayı ekim alanında artış olmadığını belirtti. Eker; nadas alanlarının toplamının 5 milyon hektar olduğunu hatırlatarak:“Bu arazide öncelikli olmak üzere aspir bitkisini ekersek, hem bu tohumu yetiştiririz. Bu coğrafya ve yapımıza da uygun. 45 bin hektar arazide aspir yetiştiriyoruz. Enerji Bakanlığı ile yapılan protokolle bu alanı artırıp bitkiyi nasıl elde ederiz, buna bakıyoruz. Sözleşmeli üretimi uygular ve ilave destek verdiğimiz takdirde, ihtiyaç hissettiğimiz aspirin üretimini arttırırız. Türkiye’de  artan talebin karşılanması için içerideki arzın önemli bir kısmını (1,4 milyon ton) ithal ediyoruz. Bunun ne kadarı içeriden elde edersek bu bizim karımız olacak. Burada imzaladığımız protokolün esası aspir bitkisinin sözleşmeli olarak üretilmesi .”
Kiloda 50 kuruş prim
Aspire en yüksek düzeyde destek verildiğini vurgulayan Gıda,tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,“Bakanlığımız zaten bu bitkiye hali hazırda en yüksek düzeyde destek veriyor. Kilogram başına 50 kuruş olan bitki primi diğer desteklerle birlikte 70 kuruşa çıkıyor.Yani aspir bitkisinde 100 liranın 70 lirası destek olarak veriliyor. Buna ilaveten sözleşmeli üretim dahilinde üreticiyle alıcı arasında bir sözleşme imzalanırsa, biz, ona ayrıca dekar başına 10 lira vermek suretiyle birde sözleşme kapsamına almış olacağız. Sözleşmeyle üretici malını nereye satacağını bilecek. Pazarlama problemi olmayacak. Biz bunun üretimini ne kadar arttırırsak, cari açığın azaltılmasında rol olacak. Ekonomik açıdan önemli bir kaynak. Ayrıca nadasa kalan toprakları değerlendireceğiz. ” diye konuştu. 
Ürüne alım garantisi 
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da  protokolün enerji ve tarım sektörüne hayır getireceğine inandığını belirterek söyle devam etti.“Türkiye’nin enerjisinde ithal kaynakların azaltılmasında önemli rol olacaktır. Bu, akaryakıt ve biyoyakıtlarla ilgili yerli kaynakların kullanılmasının çabasıdır. 50’den fazla dağıtım şirketimiz var. Kamu şirketleri alım garantisini ortaya koydu. Üretilen ürünün alım garantisi veriliyor. Çiftçilerimizi bunu ekebilirler. Ürettikleri her ürünü alma garantisi veriyorlar. Çevre kirliliğine daha uygun, dışa bağımlılığımızı azaltılması açısından önemli bir çalışma yapıyoruz.” 
Türkiye’de 2013 yılında 45 bin 500 hektarda aspir ekimi yapıldı. Sözleşmeli üretimle birlikte ekim alanının 100 bin hektara çıkması öngörülüyor. Hedef 2017’de 500 bin hektara ulaşmak.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. eyyup eyyupoglu 27 Mayıs 2014 - 01:54 - Yanıtla

    Bu yil aspir ektim haşhaş ektim olmadi tarla bos kalmasin diye hem de denemek amaci ile aspir ektim ama en büyük korkum hasat biçer bulamamak hayirlisi

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler