Tarımda teknoloji kullanımı…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarımda teknoloji kullanımı…

12 Kasım 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 25, 2024

Günlük yaşamımızın her alanında hemen her gün yeni teknolojilerle tanışıyoruz. En son teknoloji diye aldığınız bir ürün daha satın alma işlemi tamamlanırken eskimiş oluyor. Bu nedenle “teknolojiye yetişemiyoruz” deyimi çok sık kullanılır.Tarımda da teknoloji kullanımı her alanda yaygınlaşıyor. Özellikle iletişim teknolojileri bitkisel üretimden hayvancılığa, tarım makinelerinden sulamaya kadar tarımın her alanında yaygın olarak kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir’de görüştüğümüz Turkcell Makineler Arası İletişim Ürünleri Müdürü Dündar Özdemir, “Akıllı Tarım Çözümleri” olarak adlandırdıkları tarım alanındaki teknoloji kullanımı konusunda ayrıntılı bilgiler verdi. Diğer GSM şirketlerinin de benzer uygulamaları olduğunu biliyoruz. Dündar Özdemir’in anlattıklarını şöyle özetleyebiliriz:
Tarım sektöründe, GSM teknolojisine dayalı hizmetlerle bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, kalite ve verimliliklerinin yükseltilmesi, uygun koşullarda korunması, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlaması süreçlerinde üreticiye teknoloji desteği sağlanıyor.
Bu teknoloji, Türkiye’deki yüzbinlerce sera ile tohum deposu, açık alan üreticileri gibi tarım sektöründe faaliyet gösteren kuruluşları ilgilendiren sıcaklık takip ve uyarı sisteminin entegrasyonu, hızla soğuyan havalarda don ve hastalıklara karşı erken önlem alınmasını sağlamaktan nem değerlerinin kontrol edilmediği durumlarda ortaya çıkabilecek sebze ve meyve hastalıkları, ürünlerde şekil bozukluğu, kalitesizlik gibi olumsuz sonuçların önüne geçmeye kadar bir dizi fayda sağlıyor. Çözüm, sıcaklık ve nemin dengesizlik gösterdiği durumlarda ortaya çıkabilecek çiçeklerde aşılama yetersizliği ve sağlıksız gelişim sorunlarının önüne geçilmesine de yardımcı oluyor.
Örtü altı tarım yapan işletmelerde alarm durumunda ilgililere uyarı mesajı gönderilmesi ve sahip olunan iklimlendirme sistemlerinin otomatik olarak devreye alınması ile uzaktan yönetim ve takip mantığıyla seraya gitme zorunluluğunun ortadan kalkmasına bağlı olarak enerji tasarrufu yer alıyor.
Hayvancılık tarafında ise özellikle gece ve mevsimsel değişimlerde sıcaklık, nem ve elektrik kesintisi nedeniyle yaşanan kanatlı hayvan ölümlerinin önlenmesi hedefleniyor. Alarm durumunda yetkili kişilerin SMS ile uyarılması ve mevcut iklimlendirme sistemlerinin kontrol edilmesinin sağlandığı sistem, on binlerce kümes ve entegre yumurta üreticisinde civciv ölümlerinin önüne geçilmesine yardımcı olan bir uygulama.
Ayrıca bu çözüm, süt ve süt ürünleri üretimi dağıtımı ve satışını gerçekleştiren kuruluşlarda kontrol ve verimliliği artırmak için de kullanılabiliyor.
Akıllı tarım çözümleri, ülke kaynaklarının daha iyi kullanılması noktasında Türkiye’deki milyonlarca kuyunun daha verimli kullanılmasını da hedefliyor.
Somut uygulamalara bakıldığında, büyükbaş hayvana takılan bir çip sayesinde hayvanların adım sayısı ile kızgınlık dönemi tespit ediliyor. Çiftleşme döneminin tespitindeki başarı, doğrudan süt verimi ve hayvan sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
Süt toplama noktalarına ve soğutma tanklarına yerleştirilen sensörler ve M2M cihazları sayesinde su, antibiyotik, alkol, sütün ısısı ve asit düzeyi dolayısıyla ısıya bağlı bakteri artış oranı tespit ediliyor. Sütün kalitesini etkileyen değerler anlık olarak takip ediliyor. Böylece hem sütün miktarı ve kalitesi hem de süt ile ilgili hayati değerler yakından izlenebiliyor.
Yine, balık çiftliklerine yerleştirilen sensörler ve M2M cihazları ile sıcaklık, sudaki oksijen miktarı, tuzluluk, suyun bulanıklığı, pH ve amonyak miktarı gibi parametreler anlık olarak takip ediliyor. Alarm durumlarında hızlı önlemler alınmasına olanak sağlıyor. Böylece balık ölüm oranı düşerken, daha verimli ve çevreye duyarlı ürünler yetiştirilmesi sağlanıyor.
Dündar Özdemir’in anlattığına göre, sadece Turkcell’in tarımda uyguladığı bu teknolojik çözümlerle yılda 1 milyar liralık tasarruf sağlanıyor. Ayrıca, devlet bu teknolojilerin yaygın kullanılması için makineler arası iletişimde kullanılacak sim kartlarından vergi almıyor.
Özetle dünyada hızla yaygınlaşan tarımda M2M(Makineler arası iletişim) çözümlerinin kullanılması Türkiye’de de hızla yaygınlaşıyor. Bunun hem üreticiye hem tüketiciye hem de devlete önemli tasarruflar sağlaması kaynakların verimli kullanılması açısından son derece önemli.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Tarım,Tarımsal Teknoloji: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler