Matlı Grubu, Türkiye'nin "protein şirketi" olacak…

·

21 Ekim 2013

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Matlı Grubu, Türkiye'nin "protein şirketi" olacak…

21 Ekim 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tarım sektöründe yarım asırdan beri faaliyet gösteren Matlı Grubu, yem,yumurta üretiminin yanı sıra yakın gelecekte beyaz et,kırmızı et, süt ve süt ürünleri üretimine girerek Türkiye’nin “protein şirketi” olmayı hedefliyor.Matlı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, ülke nüfusunun yüzde 25’ini oluşturan tarım kesiminin sahibi olmamasından yakınarak:” Biz Matlı Grubu olarak protein üreten bir şirket olmayı hedefliyoruz. Devletin sağlıklı bir tarım politikası olsa hemen et,süt yatırımına girer ve bu hedefimizi gerçekleştiririz. Ancak, devletin tarım politikası yok.Kendimizi sağlama alarak bu yatırımları yapmak zorundayız.Bunun için uygun ortamı bekliyoruz.” dedi.
Ali Ekber YILDIRIM
BURSA-
Tarım sektöründe yarım asırdan bu yana faaliyet gösteren ve Türkiye’nin 500 büyük şirketi arasında 248.sırada yer alan Matlı Yem A.Ş. yem ve yumurta üretiminden sonra et ve süt sektörüne de yatırım yaparak ülkenin “protein şirketi” olmayı hedefliyor.
Ülke genelinde beş fabrikasında yılda 1 milyon 120 bin ton hayvan yemi üretim kapasitesine sahip ve şirketin kurucusu Ömer Matlı’nın köyü Canbaz’da yılda 500 milyon adet yumurta üreten Matlı Grubu’nun hedefi orta vadede kırmızı et,beyaz et ve süt sektörüne de yatırım yapmak.
Bursa’daki Ömer Matlı Hayvancılık Akademisi,Karacabey Yem Fabrikası ve Burdan Yumurta tesislerini birlikte gezdiğimiz Matlı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı geleceğe ilişkin hedeflerini DÜNYA’ya şöyle anlattı:” Hedefimiz Türkiye’nin protein ihtiyacını karşılayan bir gıda grubu olmak.Protein şirketi olmak. Mevcut yem ve yumurta üretimine kırmızı et,beyaz et,süt ve süt ürünleri yatırımını ilave etmek istiyoruz. Bunun için gerekli ortamın oluşmasını bekliyoruz. Devletin sağlıklı bir tarım politikası olsa bu yatırımları hemen yaparız. Ancak,her zaman söylediğimiz gibi Türkiye’de yüzde 25’in yani tarımın sahibi yok.Kendimizi sağlama almadan bu yatırımları yapamayız. Örneğin sütte pazar yaratamazsanız yatırımın bir anlamı yok.”
Hayvancılıkta temel sorun süt-yem paritesinin kurulamaması
Türkiye’de yem fiyatları üzerinde çok fazla spekülasyon yapıldığını,yem fiyatlarının söylendiği gibi çok pahallı olmadığını, zaman zaman fiyatta gerileme yaşandığını hatırlatan Özer Matlı,asıl sorunun yem süt paritesinin kurulamamasından kaynaklandığını söyledi. Süt-yem paritesinin pek konuşulmadığına değinen Matlı,sütü üretenlerin ürünleri ile ilgili özgürlüğü olmadığını ifade etti. Matlı:” Üreticinin ürettiği süte alma garantisi verilse sektör patlar.Fakat sektörün sahibi yok. Üretici sütünü satmakta özgür değil. Benden yem almazsan sütünü almam denilen bir ülkede yaşıyoruz. Sütü alırken verdikleri yemin kalitesi nedir,içeriği nedir bunları bilen var mı? Sütü değerinde ve özgürce satamayan üretici elbette yem almakta zorlanabilir. Süt yem paritesi kurulabilse bunların hiç biri sorun olmaz. Asıl sorun süt yem paritesinin kurulmaması.Ayrıca,Kayıt dışı üretim çok fazla. Türkiye 7.5 milyon ton arpa üretiyor. Bunun sadece 1 milyon tonu kayıtlı olarak yem sanayinde kullanılıyor. Yaklaşık 500 bin tonu da bira sanayine gitse geri kalan 5-6 milyon ton arpa kayıp. Üretici bunu yem olarak kullanıyor. Ama kayıt yok. Sadece yüzde 1 KDV kaybını hesaplarsanız ciddi bir kayıp. Bunun gibi daha kaç kalem var.”
Hayvancılığın geleceğine yatırım yapacağız
Matlı Grubu olarak tarımın özellikle de hayvancılık sektörünün gelişeceğine inandıklarını anlatan Özer Matlı şu bilgileri verdi:” Sektörün büyüyeceğine inandığımız için bizde yatırım yapmaya devam edeceğiz.Türkiye bir tüketim toplumu oldu. Gelir seviyesi arttıkça tüketim artıyor. Et tüketimi de artıyor. Fakat et kültürü yok. Ya dana eti ya da kuzu eti yiyeceksiniz. Bazı başarılı girişimler var. Ama çok yetersiz. Bir orkestra şefi olsa, hayvancılık politikasını iyi yönetse et ve et ürünleri çeşitlendirilse hayvancılık çok gelişir.”
Üretmek kadar yönetmek de önemli
Tarımda global bir yapının oluştuğunu ve üretmekten çok yönetmenin önem kazandığını anlatan Özer Matlı:” Bugün dünyada hammadde temin edeceğiniz pazarlar çok çeşitlendi. Emtia fiyatları üzerinde spekülasyonlar yapılıyor. Ama herkes dünya fiyatlarını yakından izliyor. Nerede daha uygunsa oradan alıyor.Yem sanayinin iki temel hammaddesi var. Bunlardan birisi mısır diğeri soya. Biz mısır ve soyayı birlikte üretemiyoruz. Pamuk ekim alanları daralırken mısır üretimi artıyor.Karadeniz’e komşu ülkelerde soya üretir ve iyi yönetirseniz çok önemli bir avantaj elde etmiş olursunuz.Brezilya ve Arjantin ile rekabet edebilirsiniz. Türkiye’nin mısır üretimi 5 milyon tona ulaştı. Ama bu da yeterli gelmiyor. Yılbaşından bu yana 1 milyon ton mısır ülkeye girdi.Hayvancılık sektörü büyüyor. Bu nedenle Rusya ve Ukrayna gibi ülkeleri yakından izlememiz, orada üretim yapmamız gerekiyor.”diye konuştu.
Soğan ticaretinden gıda sanayine geçti
Matlı Grubu’nun kurucusu Ömer Matlı’nın iş yaşamına 1965 yılında Bursa’nın Karacabey ilçesinde soğan ticareti ile başladığını hatırlatan Özer Matlı,1970’lerin başında hayvan ticaretine ve buna paralel olarak mandıracılığa geçen Ömer Matlı’nın bu işlerde elde ettiği başarıların getirdiği ticari itibarı ve birikmiş sermayesi ile birlikte çeltik işine girdiğini ve 1980 yılında kurduğu çeltik fabrikasıyla tüccarlıktan sanayiciliğe adım attığını anlattı. Ömer Matlı’nın 1988 yılında ilk büyükbaş hayvan yemi üretimine başladığını belirten Özer Matlı: “Karacabey’deki fabrikada saatte 10 ton süt ve besi sığırı yemi üretiliyordu. Hedef kitle ise başlangıçta Karacabey, Mustafakemalpaşa, Bandırma ve çevresindeki süt ve besi sığırı yetiştiricileriydi.Bu ilk fabrikaya 1992 yılında bölgenin ilk modern mısır kurutma tesisi eklendi. Matlı Gıda Grubu Nisan 2010’da ise yepyeni bir sektöre adım atarak yumurta üretimine başladı. Grubumuzda halen 550 kişi istihdam ediliyor. Grubun 400 yem bayisi var. Yaklaşık 2 bin tedarikçi ile ticaret yapıyoruz. 2012 yılında toplam 398 milyon lira ciro elde ettik.Matlı Gıda Grubu bugün Karacabey’in yanı sıra Konya, Çorlu (Tekirdağ), Turgutlu (Manisa) ve Samsun tesislerinde büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yemi üretiyor. Grup 2013 yılı itibariyle beş fabrikasında yılda toplam 1 milyon 120 bin ton yem üretim kapasitesine sahip. 2014 yılının ilk yarısında Gaziantep yem fabrikası faaliyete geçtikten sonra grubun yıllık yem üretim kapasitesi altı fabrikada toplam 1 milyon 320 bin tona çıkacak.” bilgisini verdi.
Eğitim çiftliği ve Ar-Ge çalışmaları
Hiç bir yem firmasının yapmadığı araştırma-geliştirme çalışmaları yaptıklarını bunun iç.in gerçek bir uygulama çiftliği kurduklarını vurgulayan Özer Matlı:” Grup olarak araştırma-geliştirme çalışmalarına büyük önem veriyoruz.Uludağ Üniversite ile imzaladığımız protokol çerçevesinde üniversitenin Veteriner Fakültesi’nin desteği ile ar-ge faaliyetlerini sürdürüyoruz. Bu faaliyetler, grubumuzun kurucusu babamızın adını taşıyan Ömer Matlı Akademi’de ve ona bağlı Hayvansal Üretim Eğitim ve Araştırma Merkezi ile Eğitim Çiftliği’nde yürütülüyor. Bu merkezde geliştirilen daha verimli, daha yüksek enerjili, daha iyi besleyen ve daha çok süt verimi sağlayan sığır yemleri önce eğitim çiftliğindeki hayvanlar üzerinde deneniyor, bilahare yetiştiricinin kullanımına sunuluyor.Eğitim çiftliğinde, 110 koyun 187’si sağmal olmak üzere 525 sığır bulunuyor. Süt sığırlarından günde 6 ton süt elde ediliyor. Eğitim çiftliğindeki süt sığırlarının günlük ortalama süt verimi 33,7 litre. Bu yüksek verimde ar-ge merkezinde geliştirilen yemlerin doğrudan katkısı var.
Yıllık 500 milyon yumurta üretiyor
Matlı Grubu 2010 yılında yumurta sektörüne girdi. Grubun kurucusu Ömer Matlı’nın köyü Canbaz’daki modern tesislerde “Burdan Yumurta” markası ile Matlı Grubu, 12 kümeste günde 1 milyon 350 bin adet, yılda yaklaşık 500 milyon adet yumurta üretiyor. 2013 yılı sonuna kadar iki kümes daha eklenecek olan tesisler böylelikle günlük 1milyon 750 bin adet yumurta üretim kapasitesine ulaşacak. Nihai hedef ise 2015’de yılda 1 milyar adet, 2020’de de yılda 2 milyar adet yumurta üretmek. Burdan yumurta, üretiminin yüzde 25’ini ihraç ediyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler