Ziraat Bankası’ndan,borcunu ödemeyen(!) çiftçiye kolaylık

Tarım Haberleri

·

20 Eylül 2013

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Ziraat Bankası’ndan,borcunu ödemeyen(!) çiftçiye kolaylık

20 Eylül 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Okurlarımız hemen her gün soruyor. ” Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’den aldığımız kredileri ödeyemiyoruz. Krediler ertelenebilir mi?”
Daha önce Bakanlar Kurulu Kararı ile afet nedeniyle yüzde 30 zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının 1 yıl süreyle ve yüzde 5 faizle ertelendi. Bu pek kimseyi memnun etmedi. Hatta Tarım Kredi Kooperatifleri bu konuda bir açıklama yaparak ertelemenin “af” olmadığını duyurdu. Açıklamada, kredinin yüzde 60’ını ödeyenlerin yeniden kredi kullanabileceği bu nedenle ertelemeden yararlanmamaları önerildi.
Ziraat Bankası ise yasal takipteki kredi müşterilerine bir kolaylık sağladığını açıkladı.
Ziraat Bankası’nın açıklaması şöyle:
“Ziraat Bankası, kullandıkları, kurumsal, tarımsal ve bireysel kredilerini vadesinde ve/veya ödenmesi gereken tarihte ödeyemeyerek, kredileri 31.12.2011 tarihi itibarıyla takip hesaplarına intikal etmiş müşterilerine ödeme kolaylığı sunuyor.
Bu düzenleme ile;
Borçlarını vadesinde ve/veya ödenmesi gereken tarihte ödemediği için Bankacılık mevzuatı uyarınca 31.12.2011 tarihi itibariyle kredileri takip hesaplarına intikal ettirilen müşterilerine gecikme faizi uygulanması gerekirken, sunulan kolaylık kapsamında gecikme faizi uygulanmadığı gibi birikmiş sözleşme faizinden de indirim yapılmak suretiyle borcun hesaplanması öngörülmektedir.
Bu suretle hesaplanan borç tutarının nakden ve tek seferde ödenmesi durumunda teminatların borcu karşılama oranı da dikkate alınarak, birikmiş faiz borcundan değişen oranlarda indirim yapılabilecektir.
Borcunu tek seferde ödeme imkanı bulunmayan borçlular için de, indirimli yöntemlerle hesaplanan güncel borcunu, kısmen peşin – kısmen de taksitlendirerek ödeme imkanları sağlanmıştır.
Borçlarını peşin ödeyemeyerek, taksitlendirmek isteyen müşterileriler için de; teminatların borcu karşılama oranı da dikkate alınarak, birikmiş faiz borcundan değişen oranlarda indirim yapılmakta ve bakiye borçları uygun vadelerde taksitlendirerek ödeme imkanı tanınmaktadır.
Uygulama kapsamına giren borçlular veya borçla ilgililerin (kefil, garantör, ipotek borçlusu, borcu ödemek isteyen üçüncü kişiler) 31.12.2013 tarihine kadar Ziraat Bankası Şubelerine müracaatta bulunup peşinat tutarlarını ya da tek seferde ödenmesi gereken tutarları ödeyerek borçlarını indirimli olarak yeniden yapılandırma avantajlarından yararlanabilecektir.”

Bu açıklamayı iyi okumak gerekiyor. Çiftçiler kredi borçlarının ertelendiğini zannediyor.
Getirilen kolaylıklar nedir?
1- Bankanın getirdiği uygulama kurumsal,bireysel ve tarımsal kredi kullanan herkesi kapsamıyor. Sadece borcunu ödemediği için yasal takibe düşen müşterileri ilgilendiriyor.
2- Bankadan kredi kullanan ancak 31.12.2011 tarihi itibariyle kredi borcunu ödemediği için yasal takip başlatılan müşterilerin gecikme(temerrüt) faizleri silinecek. Birikmiş sözleşme faizinden ise indirim yapılacak.
3- Toplam 44 bin 149 kişiyi ilgilendiren bu uygulamadan, 16 bin 497 tarımsal kredi kullanan çiftçi yararlanabilecek.
4- Hesaplanan borcu nakit ve bir defada ödeyenlere yüzde 45’e varan oranda indirim yapılacak. Yüzde 25’ini ödeyenlere 48 ay taksit olanağı getiriliyor.
Özetle, Ziraat Bankası’na kredi borcunu ödemediği için yasal takip başlatılan müşterilere ödeme yapmaları için bir kolaylık sağlanıyor. Tüm zorluklara rağmen borcunu ödeyen çiftçiye herhangi bir kolaylık yok.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler