AKP'nin tarım politikası bu:Her şey ithalat

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

AKP'nin tarım politikası bu:Her şey ithalat

28 Ağustos 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Yalçın Bayer/ Hürriyet Gazetesi
AYÇİÇEĞİ üreticisi feryat etmiyor, artık yanıyor. İktidar ve üretici kuruluşları hâlâ suskun, daha doğrusu şaşkın derken dün bir ‘kımıldama’ görüldü. Hiç mütevazı davranmayacağız, kendimizi ilk sıraya koyacağız.
İyi ki gazeteciler var. Bizler bu işi gündeme getirmeseydik, emin olun hâlâ hiçbir şey yapılmayacaktı. Şimdi bir telaş ki, sormayın! Üretici bu kadar sahipsiz bırakılır mı? Bırakıldı işte.
Dünya’nın saygın tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım arayarak
“Karadeniz’de tatildeydim. Size teşekkür ederim. Gerçekten ayçiçeği üzerinde şimdiye kadar böyle bir sorun yaşanmadı. Gündeme getirdiniz, bizi uyandırdınız!” dedi.
CHP milletvekillerine de teşekkür etti, üreticilerin arkasında olan Erdal Özcan’a ve Melih Âşık’a… Ne yazık ki, başka gazeteci yok!
Yıldırım; partizan değildir, gerçeği arar, doğruları sergiler. Biz de kendisine teşekkür ederiz. Hemen “Tarımda hasıla bakımından Avrupa’da 1’inci, dünyada 7’nci sırada olduğu iddia edilen Türkiye, yağlı tohumlarda neden dışa bağımlılıktan kurtulamıyor?” diye sordu.
Böylesi ancak Türkiye’de olur!
Yıldırım şu tabloyu da sergiledi:
“2002 yılında 1.9 milyon ton olan yağlı tohum ve türevleri ithalatı 10 yılda 2012’de 5.3 milyon tona ulaştı. Değer olarak bakıldığında artış oranı çok daha yüksek. 2002’de 650 milyon dolar döviz ödenen yağlı tohum ithalatına, 2012’de 3 milyar 636 milyon dolar ödendi.”
Bu kadar döviz ödenerek ithal edilen yağlı tohum ürünleri hangileri?
Ayçiçeği, mısır, soya, pamuk, palm, kolza (kanola) ve aspir… Bu ürünlerden palm hariç hepsi Türkiye’de üretiliyor.
Özetle, uygulanan politikalar üretimi değil, ithalatı destekliyor. Türkiye’deki çiftçinin ürünü değil, yurtdışındaki çiftçinin ürünü destekleniyor.
Girdi maliyetlerini bir kenara bırakalım; ayçiçeğinde son 7 yılda ayçiçeği destekleme primi sadece 4 kuruş artmış… Bugün 24 kuruş prim ödeniyor, bunun 40-50 kuruşa çıkarılması isteniyor.
Bunları yazarken bir bilgi aldık…
PANCARCILAR ACIDI
Ayçiçeği piyasasındaki belirsizlik (dış piyasada 350 dolara kadar düşmüştü) karşısında hükümet nihayet, ithalata gözetim uygulaması kararı verdi; ithal üründe referans fiyat uygulanacağını ve maktu miktarda vergi alacağını duyurdu. (İthalat 675 dolar+vergi 182 dolar…)
Pancarcı Pankobirlik (Konya’da) üreticiye acımış, 1.1 lira fiyat açıkladı.
Ayçiçekçi Trakyabirlik ise hâlâ düşünüyor; belki de 10 Eylül’e kadar… Trakyalı Bakan Dr. Mehmet Müezzin-oğlu devreye girince, Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmut-oğlu daha yeni Trakya Birlik’i aradı; “Anlat bakalım” dedi.
Asıl üreticinin iktidarı sorgulaması gerekmiyor mu?

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Yazıların Yankıları: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler