Çiğ süt 1 lira..

Tarım Haberleri

·

25 Temmuz 2013

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Çiğ süt 1 lira..

25 Temmuz 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Çiğ sütün fiyatı nihayet belli oldu. Çiğ sütün litresine 10 ayda 10 kuruş zam yapıldı. Buna göre 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere yılbaşına kadar 1 litre çiğ sütün tavan fiyatı 1 lira olarak belirlendi. Çiğ süt fiyatının 1 lira olarak belirlenmesi üreticiyi memnun etmedi. Daha önce de yazdığımız gibi tarımın temel sorunu yüksek girdi maliyetleridir. Çiğ sütte de sorun fiyattan öte, maliyet sorunudur. Maliyetleri düşürmediğiniz sürece açıklanan bu fiyat üreticiyi de sanayiciyi de memnun etmeyecektir.
Aylardır çiğ sütün fiyatı belirlenemezken geçen hafta yeme yine zam geldi. Yem hammaddesini ithal ettiklerini belirten yem üreticileri dolardaki artış nedeniyle yem fiyatlarını artırmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Çiğ sütteki 10 ay sonra yapılan 10 kuruşluk fiyat artışı yem zamları çoktan aldı götürdü. Üretici yine mağdur.
Bildiğiniz gibi,çiğ sütün litre başına tavan fiyatı 1 Ekim 2012’de 90 kuruş oldu. 1 Nisan 2013’e kadar bu fiyat uygulandı. 1 Nisan 2013 ile 1 Ağustos 2013 arası yani tam 4 aydır resmi bir fiyat açıklanamadı. Dün belirlenen 1 liralık fiyatla, geriye dönük olarak bakıldığında 10 ayda çiğ sütün tavan fiyatı 10 kuruş artmış oldu.
Hayvancılıkla ilgili başta yem olmak üzere hangi girdinin fiyatı 10 ayda 10 kuruş arttı? Yemde fiyat artışı kuruşla mı oluyor?
Belirlenen 1 liralık fiyatın tavan fiyat olduğunu unutmamak gerekir. Bu fiyattan süt satabilen üretici sayısı çok azdır. Sütün büyük bölümü yine 75-80 kuruştan alınacak.
İkinci önemli nokta, çiğ süt fiyatının yılbaşına kadar sabitlenmiş olması. 31 Aralık 2013’e kadar 1 litre çiğ sütün tavan fiyatı1 lira olarak sabit olacak.
Bu dönemde yem fiyatları da sabit olacak mı?
Üreticinin sütünü işleyip süt ürünleri elde eden sanayicilerin piyasaya sunduğu kutu sütün,ayranın, yoğurdun, peynirin, tereyağı ve diğer ürünlerin de fiyatı sabit olacak mı?
Çiğ sütün tavan fiyatına yapılan 10 kuruşluk zam süt ve süt ürünlerinde katlanarak tüketiciye yansıtılacaktır.
Ayrıca, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 14 Haziran’da çiğ sütün referans fiyatını 90 kuruştan 95 kuruşa çıkardığını müjdelemişti. Ancak sanayiciler bu fiyatın süt tozu üretimi için alınan sütün referans fiyatı olduğunu belirterek uygulamadılar. Süt tozu üretimi için alınacak çiğ süt 1 liralık yeni fiyattan mı alınacak?
Tekrarlamakta yarar var, 1 Ağustos 2013’ten 31 Aralık 2013’e kadar geçerli olacak çiğ sütün litresi için belirlenen 1 liralık tavan fiyat yetersizdir.Çünkü, belirlenen maliyetin altındadır. Ayrıca çiğ sütün fiyatını sabitleyerek açıklamak sütteki sorunu çözmez. Asıl sorun yüksek girdi maliyetleridir. Yem başta olmak üzere maliyet sorunu çözülmezse üretici zarar etmeye mahkum olur.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler