Bağımsız ve tarafsız gazetecilik…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Bağımsız ve tarafsız gazetecilik…

06 Şubat 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 6, 2013

Daha önce günlük politika gazetesi olarak yayınlanan DÜNYA Gazetesi, Demirkent Ailesi tarafından 2 Mart 1981’den beri ekonomi gazetesi olarak yayınlanıyor.Kuruluşundan beri gazetenin temel ilkesi “bağımsızlık ve tarafsızlık ”oldu.
“DÜNYA 1981 yılında bir ihtiyaç sonrası doğdu. İş aleminin bilgilenme arzusuna cevap vermek gerekiyordu. Bunu gerçekleştirecek yayın kuruluşunun bağımsız olması zorunluydu” diyen DÜNYA’ nın kurucusu Nezih Demirkent, 11 Şubat 2001 yılında yaşama veda etti.
Gazetenin kurulmasında, büyümesinde Nezih Bey’in en büyük destekçisi, yol arkadaşı, saygıdeğer eşi Prof. Dr. Işın Demirkent ise, 3 Şubat 2006 yılında yaşama veda etti. Biz DÜNYA’lılar için Şubat sevimsiz aydır.
Nezih Bey gazetecilik, Işın Hanım tarih konusunda sayısız eser verdi. En büyük ve ortak eserleri ise DÜNYA Gazetesi oldu.
Gazeteciliğin en çok tartışıldığı, mesleğin erozyona uğradığı dönemlerde bile tarafsızlığından ve bağımsızlığından ödün vermeyen DÜNYA, şimdi yeni atılımlarla yoluna devam ediyor.
DÜNYA’ nın 32 yıllık yayın yaşamında 2001 yılı önemli bir dönüm noktasıdır.
Kurucusu Nezih Demirkent’in yönetiminde 20 yılı geride bıraktığı ve O’nun ölümünden sonra gazetenin el değiştireceği söylentilerinin yaygınlaştığı bir dönemde 2 Mart 2001’de gazetenin birinci sayfasında “Okurlarımıza” başlığı ile şu açıklama yer aldı.
****
“Nezih Demirkent, büyük bir kalem ustası, duayen bir gazeteciydi. Bu özelliklerini, yaşam felsefesiyle bütünleştirmişti.
Hepimize örnek olmalı.
Bizlere bıraktığı DÜNYA, varlığını sürdürecek…
Bizler O’nun çizdiği yolda yürüyeceğiz.
Ölüm; programları, yapılan planları yarıda bırakıyor.
Ancak bizler, DÜNYA çalışanları ile birlikte bu tamamlanmayan planları, gelecek için bize sunulan dilekleri daha da geliştirecek ve Demirkent’in zihninde taşıyıp bizlerle paylaştığı hayata geçememiş fikirleri de gerçeğe dönüştüreceğiz. Bunda bize en büyük gücü, dün olduğu gibi bugün de,yarın da siz DÜNYA okurlarının vereceğine inancımız tamdır.
Nezih Demirkent’in yaşamı boyunca savunduğu fikirlerin başında “bağımsızlık” ilkesi bulunmaktaydı. DÜNYA Gazetesi 20 yılı aşkın bir süredir kendi ayakları üstünde durabilen güçlü kadrosuyla, haber peşinde koşan çalışanlarıyla bağımsızlığını sürdürerek varolmaya devam edecektir.
Habercilik felsefemiz, her zaman O’nun çizdiği sınırları koruyacak, yine sizlere doğruları ve gerçekleri iletecektir.
Demirkent’in uzmanlaşma ve bir haberi detaylı inceleme tekniği, tarafsızlığımızın ve bağımsızlığımızın güvencesidir.
Anadolu’da daha da yaygınlaşıp var olan yoğun bilgi alımı ve paylaşımını artırmaya çalışarak yolumuza devam edeceğiz.
Eşitlik ilkemizden vazgeçmeyip her türlü olay ve konuya tarafsız yaklaşmayı sürdüreceğiz.
Bu DÜNYA dönmeye devam edecek, her gün sizlerle birlikte olacak ve Demirkent anlayışı daima varolacaktır.
Demirkent Ailesi”
*****
Krizin ekonomiyi yerle bir ettiği günlerde, bu açıklama Nezih Demirkent’in koyduğu ilkeler doğrultusunda Didem Demirkent yönetiminde DÜNYA’nın yeni dönemdeki manifestosu niteliğindeydi.
Nitekim “bağımsızlık ve tarafsızlık” ilkesinden ödün verilmeden DÜNYA Gazetesi bugün çok daha güçlü, çok daha yaygın ve etkin bir gazete konumuna ulaştı.
Sadece yazılı basında değil, internet medyasında da etkin bir konuma gelen DÜNYA, bu etkinliğini ve birikimini şimdi de görsel medyaya taşıyor.
“İş dünyasının ekranı” olmayı hedefleyen DÜNYA Ekonomi,Denizcilik ve Lojistik televizyon kanalının açılışı yarın yapılacak.
Tarım yazarı olmamı sağlayan ve bu köşenin isim babası, babamız Nezih Demirkent’i, uluslar arası düzeyde eserleri ve çalışmaları ile tarihe ışık tutan,aydınlatan Prof. Dr. Işın Demirkent’i ve yine bir şubat günü(15 Şubat 1988) aramızdan ayrılan DÜNYA Gazetesi’nin en üretken yazarlarından Fasih İnal’ı saygı ve özlemle anıyoruz.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Tarım gazeteciliği: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler