Mühendisler atama bekliyor…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Mühendisler atama bekliyor…

23 Ocak 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Oca 23, 2013

Atama bekleyen sadece öğretmenler değil. Binlerce Ziraat, Gıda ve Su Ürünleri Mühendisi de atama bekliyor.
Tarım ülkesi Türkiye’de binlerce işsiz ziraat mühendisi var.
Ülkenin üç tarafı denizlerle çevrili, su ürünleri mühendisleri iş bulamıyor.
Gıda terörü önlenemiyor, denetim yapacak gıda mühendisleri işsiz.
İşsiz mühendislerin gözü, kulağı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda.
Bakanlık kaç kişiyi istihdam edecek?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yılbaşından sonra bir konuşmasında 1700, bir başkasında 2 bin 600 teknik personel istihdam edeceklerini söyledi.
Bu açıklama işsiz mühendislerin iş umudunu artırdı.
Mühendislerden her gün çok sayıda mesaj geliyor. Atama bekleyen 20 bini aşkın Ziraat Mühendisi, binlerce su ürünleri mühendisi ve gıda mühendisi bakanlığın atamalarda adaletli davranmasını talep ediyor. Mühendislerin kendi iş alanlarında istihdam edilmesini istiyorlar.
Gıda denetiminin veterinere değil, gıda mühendislerine yaptırılması, su ürünleri konusunda ziraat mühendislerinin değil, su ürünleri mühendislerinin istihdam edilmesi, hayvancılıkta veteriner hekimlerin, bitkisel üretim ve diğer alanlarda ziraat mühendisi istihdam edilmesi isteniyor.
Geçtiğimiz günlerde gıda mühendisleri ile ilgili iki yazı yazınca mesajların sayısı daha çok arttı. E-posta ve twiter üzerinden gelen mesajların ortak dili işsiz mühendislerin atama beklentisi. Hepsi de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan iş istiyor. Bu isteği dile getirirken de gıda mühendisleri, bakanlıkta ziraat mühendisi ve veteriner hekim kadrosunun çok şişkin olduğunu, gıda denetimlerinde kendilerinin görevlendirilmesini istiyor. Su ürünleri mühendisleri ise, ziraat mühendisi, gıda mühendisi ve veteriner hekimlerin su ürünleri alanında istihdam edilmesinden yakınıyor.
Eleştirinin hedefindeki ziraat mühendisleri de işsizlikten yakınıyor. Her meslek grubu haklı gerekçelerle eğitimini gördüğü alanda istihdam edilmek istiyor.
Su ürünleri mühendislerinden gelen mesajlarda, bakanlığın 2007 yılından itibaren yaptığı 10 bin kişilik TAR-GEL personel alımında sadece 150 su ürünleri teknik elemanı alınmasına dikkat çekiliyor. Bunun 3 tarafı denizlerle çevrili ve zengin iç su kaynaklarına sahip Türkiye’de mesleki hak ve yetkilerinin olmadığını kanıtlar nitelikte olduğuna işaret ediliyor. Mesajlarda, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ndeki yapılanmanın 2 yılda tamamlanamadığı ve genel müdürlük kadrolarında ise veteriner, ziraat ve gıda Mühendisleri çalıştırıldığı iddia ediliyor.
Mühendislerin çok tartıştığı teknik personel istihdamı konusunda da çarpıcı veriler var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda istihdam edilen personel dağılımına bakıldığında yaklaşık olarak 12 bin 956 ziraat mühendisi, 5 bin 302 veteriner hekim, 1219 gıda mühendisi ve 677 su ürünleri mühendisi istihdam ediliyor.
Özetle, işsiz olan ziraat, gıda ve su ürünleri mühendisleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teknik personel istihdam ederken mesleki bilgi ve birikimi değerlendirerek uygun işe uygun personel atanmasını istiyor. Partizanlık ve adaletsizlik yapılmasını istemiyor. Bu arada atananların da çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu da not düşmekte yarar var.
*****
Türk Traktör’den düzeltme
Bu sütunda 16 Ocak 2013 tarihli “Traktör sektöründe gelişmeler..” başlıklı yazımızda Türk Traktör’ün 2012 yılında iç piyasaya sattığından daha fazla traktör ihraç ettiğini belirtmiştik.Türk Traktör Genel Müdürü Marco Votta, 2012 yılı 9 aylık finansal sonuçlara göre 14 bin 564 adet traktör ihraç ettiklerini, iç pazarda ise 25 bin 597 traktör sattıklarını söyledi. Bu düzeltmeyi bilginize sunarız.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler