Seferihisar'da örnek Tohum Takası Şenliği

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Seferihisar'da örnek Tohum Takası Şenliği

16 Ekim 2012

·

Tarım Dünyası

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Hürriyet Gazetesi’nin usta yazarı Yalçın Bayer Seferihisar Tohum Takası Şenliği’ni yazdı.

Seferihisar’da örnek Tohum Takası şenliği
Yalçın Bayer/Hürriyet
ALİ Ekber Yıldırım, basının en önemli tarım yazarıdır. İzmir’de yaşıyor ve Dünya gazetesinde yazıyor. O da şenlikteydi. İlk tohum takasının, 2009’da Torbalı’nın Karaot köyünde başlatıldığını, daha sonra Seferihisar, Yenipazar, Bayramiç, Bornova ve İstanbul Şile’ye kadar yayıldığını anlatıyor. Soruyoruz:
Tohum takası neden yapılıyor?
TBMM’de görüşülüp 8.10.2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu ile köylünün tohumluk üretimi ve satışı âdeta yasaklandı. Kanun ile tohum üretimi kayıt altına alınırken, üretim izni ve ticareti bakanlık şartına bağlandı. Küçük üreticinin tohumunu tescil ettirmesi, üretmesi ve ticaretini yapması olanaksız hale geldi. Kanun, üreticiyi şirketlerin ürettiği ve tescil ettirdiği tohumlara mahkûm ederken binlerce yıllık yerel tohumları, birikimi yok saydı. Biyo çeşitliliği ile övünen Türkiye, büyük bölümü çok uluslu şirketler tarafından üretilen tohumları ekmeye zorlandı.
Oyunu kim bozdu?
Karaot köyünden Feray Karapınar ve arkadaşları bozdu. Dernek kurarak, dağ köylerini tek tek gezerek dedelerden kalma tohumları topladı. Toplanan tohumlar dikilerek yeşertildi. Amaç yerel tohumların yok olmasını önlemekti.
Bu çalışmaları sürdürürken Yunanistan, Amerika, Avrupa ve daha birçok ülkede tohum takası yapıldığını öğrenen Feray Karapınar ve arkadaşları Türkiye’de de tohum takasını başlatmaya karar verdi. Tohumculuk Kanunu, tescillenmemiş tohumların ekimine ve ticaretine yasak getirirken takas için bir düzenleme öngörmüyordu.
İşte katıldığımız Tohum Takas Şenliği’nde neler yapıldığının özeti buydu. Parayla satılmıyor; üreticiler ve köylüler, örneğin kendi domates fidesini veriyor, karşılığında bir başka tohum (karpuz, fasulye gibi..) alıyor. Şenlik, müzik, yerel yemekler, yerel tatlar, ekolojik ürünler, sivil toplum örgütlerinin katılımı ile yeni bir boyut kazandı; o da Seferhisar Belediyesi’nin bir adım daha ileri giderek Can Yücel Tohum Merkezi’ni kurmasıydı, bu merkezde tohumlar dikiliyor ve çoğaltılarak dağıtılıyor.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Tohum,Yazıların Yankıları: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler