Et ve canlı hayvan ithalatında vergiler artacak…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Et ve canlı hayvan ithalatında vergiler artacak…

10 Eylül 2012

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Eyl 10, 2012

Kasaplık ve besilik canlı hayvan ithalatında yüzde 30 olan gümrük vergisinin yüzde 45’e, karkas et ithalatında ise yüzde 75 olan gümrük vergisinin yüzde 100’e çıkarılması için çalışma başlatıldı.
Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR-

Yüksek girdi maliyeti ve ucuz ithalat nedeniyle besledikleri hayvanlarını kesemeyen besiciler için yeni bir önlem alınıyor. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kasaplık ve besilik canlı hayvan ithalatında yüzde 30 olan gümrük vergisinin yüzde 45’e, karkas et ithalatında ise yüzde 75 olan gümrük vergisinin yüzde 100’e çıkarılmasını öngören talebini Ekonomi Bakanlığı’na sunduğu öğrenildi. Ekonomi Bakanlığının hazırlayacağı kararname taslağı Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Bakanlar Kurulu’nun imzasından sonra Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek.
Ot ve saman gibi kaba yemlerin ve fabrika yemlerinin fiyatının aşırı yükselmesi nedeniyle bir kilo karkas eti 15-16 liraya mal eden besiciler, 12-13 liraya ithal edilen ucuz karkas et ile rekabet edemiyor. Bu nedenle Türkiye’ye ucuz ithal et girerken besiciler kesime gelen hayvanlarını kestiremiyor. Bir süreden beri büyük besiciler Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından gümrük vergilerinin artırılmasını, hatta ithalatın belli bir dönem kapatılmasını talep ediyor. İçerde kesime gelen hayvanlar kesildikten sonra ihtiyaç olduğu taktirde tekrar ithalat yapılabileceğini belirten besiciler: “Dışarıdan ucuza canlı hayvan ve et gelirken biz karkas kilosu 15-16 liraya mal olan hayvanlarımızı kestiremiyoruz. Yem çok pahallı olduğu için her geçen gün zararımız katlanarak büyüyor. Hükümetin buna el koyarak ithalatı durdurmasını bekliyoruz.” görüşünü dile getiriyor.
Besiciler vergi artışının yerli besiciklerin sorununu çözmeyeceğini belirterek: “Daha önce de gümrük vergileri artırıldı. Hayvancılıkta kriz başlamadan önce 2010’da bu vergiler yüzde 135’ti. Önce sıfırlandı. Sonra yavaş yavaş artırıldı. Vergilerle bu kadar oynanarak besicilerin sorunları çözülemez. Temel sorun yem ve d,iğer girdilerin çok pahallı olması. Yem bitkileri üretiminin artırılması için desteklerin buraya verilmesi gerekir.Ayrıca, besicilere verilen hayvan başına 300 liralık destek çok daha etkin kullanılmalı. Bir çok besici sektörden çekildi. Yarın, yerli üretim biterse ithalat bu kadar ucuz olmayacaktır” uyarısında bulunuyor.
Kurban fiyatı etkilenecekKurban bayramı öncesinde alınan bu karar ithalatı biraz daha zorlaştıracak. Ancak, DÜNYA’nın edindiği bilgiye göre birçok firma yapılacak vergi artışını dikkate alarak çok sayıda kurbanlık hayvan ithalatı yaptı. Gümrük vergilerinin artırılması ile içerde kurban fiyatının artması bekleniyor. Artan fiyata rağmen bir çok besici zararına satış yapmak zorunda kalacak.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler