Süt Zirvesi'nden notlar…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Süt Zirvesi'nden notlar…

23 Mayıs 2012

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: May 23, 2012

IzmIr Çeşme’de düzenlenen Ulusal Süt Zırvesı’ne okul sütü projesi damgasını vurdu. Sütçüler okul sütü nedeniyle süt konusunun gündemde olmasından memnun.Ancak süt konusunda yapılan spekülasyonlara çok tepkili.
Ülkenin değişik bölgelerinden sektörün her kesiminden temsilcilerin katıldığı süt zirvesinde ağırlıklı olarak sütün kalitesi, sokak sütü ve okul sütü tartışıldı. Dünyada ve Türkiye’de sütte yaşanan gelişmeler anlatıldı.
Ulusal Süt Konseyi adına sunum yapan Prof.Dr. Muhittin Özder`in verdiği bilgilere göre dünya süt üretimi 730 milyon ton. Dünya üretiminin üçte biri Avrupa`da üretiliyor.Asya`daki üretim Avrupa`dan daha yüksek. Son 10 yıldan beri dünya süt uretimi artıyor. Son 5 yıllık artış 66 milyon ton. Hem üretimi hem de tüketimi en çok artan ülke Çin. Gelişmekte olan ülkelerde de süt uretimi artıyor, ama ayni zamanda tüketimde artıyor.
Dün yazdığımız gibi bizden başka süt üretimini sorun olarak gören başka ülke yok. Çin ve diğer ülkeler bir yandan üretimi artırıyor. Ama tüketimi daha fazla artırıyor. Böylece sorun yaşanmıyor.
Dünyadaki bir başka önemli gelişme ise,manda sütü üretiminin artması.Dünya süt üretiminde manda sütünün payı son 5 yilda yüzde 9’dan yüzde 13’e ulaştığı ifade edildi.
Sütteki bu genel değerlendirmeden sonra zirvede konuşulanları özetleyelim.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç.Dr.Masum Burak’ın yönettiği çiğ süt kalitesınin tartışıldığı panelde Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Harun Uysal, Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nevzat Artık, Pınar Süt Eskişehir Fabrikası Direktörü Gökhan Hekimoğlu ve Izmir Gıda,Tarım ve Hayvancılık Il Müdürü Ahmet Güldal’ın konuşmalarında öne çikan konular şu başlıklar altında özetlenebilir;
1- Türkiye’de üretilen sütün ancak yüzde 50’si kayıt altında,geri kalanı kayıtdışı.
2- Çiğ süt fiyatı bır çok ülke ile aynı seviyelerde fakat, Türkiye’de yem fiyatı ve dolayısıyla üretim maliyetleri çok yüksek olduğu için üretici para kazanamıyor.
3- Süt verimliliğinde olumlu gelışmeler olmasına rağmen Avrupa’nın gerisinde.
4-Mevsimsel üretim sorunu çözülemediği için fiyatta ve piyasada istikrar sağlanamıyor.
5-Üretim yapısı çok dağınık olduğu için sütun toplanmasında’işlenmesınde maliyetlerı yükseltiyor ve bu da hem üreticiye hem tüketiciye olumsuz yansıyor.
6-Çiğ sütte kalıte kontrolleri ve denetim yeterince yapılamıyor ve dolayısıyla sokak sütü engellenemiyor.
7- İneğin memesindan sofradaki süte,ayrana,peynire kadar tüm uretim aşamalarının denetlenmesi gerekıyor.
8- Avrupa’ya ihracat yapılabilmesi için hayvan hastalıklari sorununun çözülmesi şart.
9- Okul sütü projesinde yaşanan sorunlar giderilerek mutlaka devam etmeli.
10- Süt konusunda uzmanlarin görüşüne başvurulmalı.
Özetle, Izmir bir kez daha farklılığını gösterdi. Çok iyi bir zamanlama ile Ulusal Süt Zirvesi’ni gerçekleştirdi. Sektörü buluşturdu. ¥arin da devam edecek zirve ile ilgili notları, bilgileri daha sonraki yazılarımızda paylaşmak dileği ile emegi geçenleri kutluyoruz.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Gıda,Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler