Bandırma'da 5 bin danaya geçit yok!

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Bandırma'da 5 bin danaya geçit yok!

15 Mayıs 2012

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: May 15, 2012

Balıkesir’de önceki hafta “ölmüş inekleri sağ gibi göstererek” devletten destek alanların yapmış olduğu üçkağıt, hayvan ithalatını vurdu. İlk örnek Hunland firması tarafından Banvit, Aydost, Tayyip Grup ve Erşenler firmaları için Meksika’dan ithal edilen 5 bin besi danasının bir haftadır Bandırma Limanı’nda bekletilmesi oldu. Gerekçe ise hayvanların sağlık sertifikasının kurallara uygun alınmaması. İthalatı yapan firma Meksika’dan sertifika aldığını söylerken, Tarım Bakanlığı kendilerinden belge alınmadan tek bir dananın bile ülkeye giremeyeceğini söylüyor. Ancak asıl neden olarak Balıkesir’deki hayali hayvan vurgunu nedeniyle bürokratların çekingen davranması gösteriliyor. İşin uzaması nedeniyle hayvanlardan bazılarının öldüğü belirtiliyor. Meksika’dan ithal 5 bin dana Bandırma’da bekletiliyor.
Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR-
Meksika’dan ithal edilen 5 bin besi danası, sağlık sertifikası kurallara uygun hazırlanmadığı gerekçesiyle bir haftadan beri Bandırma Limanı’nda bekletiliyor. Hayvanlardın bir bölümünün öldüğü iddia ediliyor. İthalatı yapan Hunland firmasının, hayvanlara ilişkin sağlık sertifikasını Meksika’dan aldığı, ancak Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın maktu olarak hazırlanmış sağlık sertifikasını doldurarak onaylatmadığı için hayvanların Türkiye’ye girişine izin verilmediği belirtiliyor. Bakanlık yetkilileri ise, sağlık sertifikası olmayan tek bir hayvanı bile Türkiye’ye alınamayacağını savunuyor.
DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, Banvit, Aydost,Tayyip Grup ve Erşenler firmaları toplam 5 bin besi danası ithalatı için ithalatçı Hunland firması ile anlaştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan veteriner hekim talep edildi. Bakanlığın görevlendirdiği veteriner hekimler Meksika’ya giderek hayvanların seçiminde bulundu ve gerekli kontrolleri yaparak ithalatına onay verdi. Gemi kiralandı ve hayvanlar Meksika’dan yola çıktı. Bandırma Limanı’na gelince ithalatçı firmanın sunduğu sağlık sertifikasının eksik olduğu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın internet sitesinde de yer alan maktu olarak hazırlanmış sağlık sertifikasının doldurularak onaylanması gerektiği ifade edildi. İthalatçı firmanın, Meksika makamlarınca onaylanmış “Hayvanların her türlü sağlık kontrolleri yapılmıştır.” şeklinde bir belge sunduğu ancak bürokratların bu belgeyi kabul etmedikleri belirtiliyor. Bir haftadan beri Bandırma Limanı’nda bekletilen hayvanlardan bir bölümünün öldüğü bekleme süresi uzadıkça ölümlerin artacağı endişe ediliyor.
Türkiye’nin değişik bölgelerinden Bandırma’ya giderek ithal edilen hayvanlardan satın almak isteyen besicilerde Bandırma’da sağlık sertifikası sorununun çözülmesini bekliyor. Besiciler, geçtiğimiz günlerde Balıkesir’de yapılan ve ölmüş inekleri yaşıyor gibi göstererek devletten destek alanlara yönelik operasyon nedeniyle bürokratların çok çekingen davrandığını söylüyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habib Can, ithalatçı firmanın sağlık sertifikasının aslını sunmadığı için hayvanların ülkeye girişine izin verilmediğini söyledi. Hayvan hastalıkları konusunda çok hassas olduklarını belirten Can, yasal olarak sağlık sertifikası olmayan hiçbir hayvanın ülkeye girişine izin verilemeyeceğini ifade etti.Can, Balıkesir’deki operasyonun konuyla hiçbir ilgisinin olmadığını sözlerine ekledi.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler