Van depremi…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Van depremi…

25 Ekim 2011

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Eki 25, 2011

Yazının, sözcüklerin anlamsızlaştığı günleri yaşıyoruz.Terör,deprem,trafik kazası. Terörün acısı dinmeden Van’da yaşanan deprem felaketi ile sarsıldık. Deprem acısı üzerine Kars’tan bir başka acı haber geldi.Trafik terörü 8 can daha aldı.
Memlekette ölüm kol geziyor.
Hafta sonu katıldığımız Ayvalık Zeytin Hasat Günleri’nde yaşanan üretim sevincini paylaşacakken ölümü paylaşmak gerçekten çok acı. Daha da acı olan yıllardır yaşanan bu felaketlerden hiç ders alınmaması. Ekranlara yansıyan görüntülerden anlaşılıyor ki çıkarılan yasalar kağıt üzerinde kalmış. İki yüzlülük, sahtekarlık aynen devam ediyor. Deprem yönetmeliğine uygun yapıldığı sanılan konutlar yerle bir. En çok yıkılanlar da yine devletin yaptırdığı kamu binaları. Öğrenci yurtları.
Duble yollarla övünülürken, yaşam için saniyelerin önemli olduğu deprem felaketinde yerle bir olan köylerin bir bölümüne ancak 24 saat sonra ulaşıldı. Daha ulaşılamayan köyler var.
Yaşamını yitirenlere tanrıdan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz.
Öyle bir acı ki, sözcükler anlamsız kalıyor.
Bundan sonrası için yararı olur düşüncesiyle acil tıp konusunda dünya çapında çalışmaları olan Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı dostumuz Dr. Ülkümen Rodoplu’nun depreme ilişkin görüşlerini paylaşıyoruz.
*****
Depremde altın saatler ve kişisel eylem planı…

Topraklarımızın yüzde 90’ı birinci derecede deprem kuşağı üzerindedir. Bu güzel topraklarda yüzlerce senedir yıkıcı depremler oldu. Olmaya da devam edecek.
Bizlere düşen, deprem ve diğer afetlerin olmaya devam edeceği gerçeğini kabul etmek ve depreme hazırlanmaktır. Hazır olmaktır.
Depremden sonraki ilk saatler çok önemlidir. “Altın saatler” olarak tanımlanan bu ilk saatlerde en önemli konular şöyledir:
1) Güvenlik
2) İletişim, haberleşme
3) Barınma
4) Arama-kurtarma
5) İlkyardım – acil yardım
6) Beslenme

Deprem ve kişisel eylem planı
İster evde, işyerinde, okulda olun, ister yolda ya da aracınızın içinde bulunun, yaşadığınız ve bulunduğunuz ortamlarda deprem anında ne yapacağınızı, nereye saklanıp, nereye kaçacağınızı önceden düşünün.
– Eğer eviniz ve evinizin bulunduğu zemin sağlamsa, o zaman evde kalabilirsiniz; ancak başınızı, yüzünüzü korumalısınız.
– Eviniz ve zemin sağlam değilse, binanın kuvvetli bir depremde yıkılma olasılığı varsa, ya binayı terk etmek ya da bina içinde çamaşır makinesi, çelik kasa, mutfak tezgahı gibi dayanıklı eşyaların önüne sığınmak sizi kurtarabilir.
-Herkesin kendi eylem planını hazırlaması ve bunu da belli aralıklarda uygulaması gereklidir.

İlkyardım
Deprem sonrası profesyonel yardım gelene kadar geçen zaman, insan yaşamı için çok önemlidir. “Altın saatler” denilen bu zaman diliminde temel ilkyardım uygulamaları çok önemlidir ve ilkyardım bilenler kendi yakınlarına yardımcı olabilecektir.
İlkyardımla ilgili olarak, deprem sonrasında iki temel konu çok daha fazla önem kazanmaktadır.
Kanamalar
Kanaması olan bir kişiye yapılacak olan ilkyardım, kanayan bölgeye temiz bir bez ile bastırmaktır. Böylece kan kaybına bağlı ölüm geciktirilebilir. Hastaneye yetiştirilene ya da sağlık görevlilerinin ilk müdahalesi yapılana kadar bu basit uygulama ile hayat kurtarabilirsiniz.

Kırık-çıkık-ezilmeler
Elimizin altında bulunan sert mukavvalar, güneşlikler, kapılar, dolap kapakları, ilkyardımda kullanılan malzemelerdendir. Kırık, çıkık, ezilme şüphesi olduğunda da, bu bölgenin sert mukavva veya güneşlik gibi sert bir madde ile hareketsiz hale getirilmesi gerekir. Böylece kırık kemik uçları sabitlenmiş olur ve kanama riski azalır.

Deprem çantası
Birkaç günlük seyahate çıkarken yanımıza alacağımız eşyalar nelerse deprem çantasında bulunması gereken malzemeler de bunlardır. Bu liste kendi kişisel gereksinimlerinize göre uzayabilir. Bu çantayı kolay ulaşabileceğiniz ve hemen hergün görebileceğiniz bir yerde tutmanız gerekmektedir.
-Kullandığınız ilaçların birkaç günlük yedeği,
-Gözlüğünüz,
-Kredi kartı,
-Kişisel temizlik malzemeleri,
-Yedek pilleriyle transistörlü radyo,
-Düdük,
-Yedek pilleriyle ışık kaynağı,
-Yedek ayakkabı,
-Bir miktar para,
-Çok amaçlı çakı,
-Kalem – kağıt,
-Önemli telefon numaralarının bulunduğu, iletişime geçilecek yakınların bilgilerini içeren, önemli evraklarınızın fotokopilerini (ruhsat, ehliyet, nüfus cüzdanı, tapu) içeren bir su geçirmez dosya.
-Hava koşullarına göre yanınıza alacağınız yedek giysiler.
Her altı ayda bir hazırlık çantasındaki piller, reçeteli ilaçlar, su ve yiyecek tazeleriyle değiştirilmelidir.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Kategorilenmemiş: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler