Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Düşük faizli kredi…

17 Mart 2011

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Mar 17, 2011

Tarımda düşük faizli kredinin şartları belirlendi. Bakanlar Kurulu’nun 3 Ocak 2011’de aldığı karar doğrultusunda Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılacak düşük faizli krediye ilişkin uygulama tebliği yayınlandı.
Resmi Gazete’nin 12 Mart 2011 tarihli sayısında yayınlanan tebliğe göre, hayvancılık, tarımsal sulama, seracılık, iyi tarım, organik tarım, su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı, sertifikalı tohum, fide, fidan üretim ve kullanımı, tarımsal mekanizasyonda düşük faizli kredi kullandırılacak.
Hayvancılık ve tarımsal sulama kredilerinde faiz indirimi yüzde 100 oranında( sıfır faiz) uygulanırken, diğer üretim alanlarındaki kredilerde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak.
Ana başlıklarıyla düşük faizli kredinin şartları ve uygulaması şöyle olacak:
1- Damızlık süt sığırı, damızlık etçi sığır ve büyük baş hayvan yetiştiriciliği için en az 10 baş ve üzeri yeni işletme kuranlar veya mevcut işletmeyi en az 10 baş ve üzerine çıkarmak isteyenler sıfır faizli işletme veya yatırım kredisi kullanabilecek.
2- Damızlık süt sığırı yetiştiriciliği kapsamında holstein siyah alaca, holstein kırmızı alaca, brown swiss, simental(flekvi) ve jersey ırkı hayvanlarla kurulu veya kurulacak işletmelere, damızlık etçi sığır yetiştiriciliğinde ise angus, simental(etçi) hereford, şarole ve limuzin ırkı hayvanlarla kurulu veya kurulacak işletmelere kredi verilecek.
3- Kredi, Damızlık Belgeli/Saf Irk Sertifikalı hayvan alımlarını, barınak yapımını ve tadilatını, süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı, yem hazırlama ünitesi ve silaj makinesi alımını, damızlık hayvan başına azami beş dekarı aşmamak üzere çok yıllık yem bitkisi tesisi ve diğer yatırım giderlerini kapsıyor.
4- Damızlık düve yetiştiriciliği yapmak isteyen yatırımcılara 50 baş ve üzerinde işletme kurmak veya işletmesinin kapasitesini 50 baş üzerine çıkartmak isteyen girişimcilere yatırım ve işletme kredisi kullandırılacak.
5- Karar kapsamında; büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde inek/dişi manda için 10 baş ve üzerinde, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde koyun için en az 50 baş, keçi (saanen, Kilis, Ankara keçisi yetiştiriciliği ve kıl keçisi ırk ıslahı amacıyla belirtilen ırklarla melezleme suretiyle yapılan yetiştiricilik) için en az 25 baş kapasiteye sahip işletme kurmak isteyen veya kurulu işletmesini bu kapasiteler üzerine çıkartmak isteyen yetiştiricilere yatırım ve işletme kredisi verilecek. Büyükbaş/küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için kurulu veya kurulacak işletmelere kullandırılacak olan yatırım kredileri hayvan alımlarını, barınak yapımı ve tadilatını, süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı, yem hazırlama ünitesi ve silaj makinesi alımını, büyükbaşta sağmal hayvan başına, küçükbaşta ise her 10 baş sağmal hayvan için azami beş dekarı aşmamak üzere çok yıllık yem bitkisi tesisi ve diğer yatırım giderlerini kapsıyor.
6- Besi sığırcılığı işletmesi kurmak veya işletmesini büyütmek isteyenlerin yatırım ve işletme kredisinden yararlanmaları için en az 10 baş kapasiteli olması şartına uymaları gerekiyor. İşletme kredisi ile temin edilecek hayvanlar en fazla 18 aylık yaşta, erkek olmalı. Ayrıca alınacak hayvanların “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği” kapsamında tanımlanmış (küpelendirilmiş) olmaları ve Türkvet veri tabanında en az 3 ay süreyle kayıtlı olmaları zorunluluğu var.
7- Uygulama tebliğine göre; 100 baş ve üzerinde küçükbaş hayvan besi işletmesi kurmak veya işletmesinin kapasitesini 100 baş ve üzerine çıkarmak isteyen yetiştiricilere yatırım ve işletme kredisi kullandırılacak. İşletme kredisi ile temin edilecek hayvanlar en az 6 aylık yaşta ve erkek olmalı, hayvanların, Türkvet veri tabanında en az 3 ay süreyle kayıtlı olmaları zorunluluğu var.
8- Tarımsal sulama sistemleri; tarlaya getirilen suyun tarla içine dağıtılması amacıyla, basınçlı sulama sistemlerinin (damla/yağmurlama sulama sistemleri) kurulması konusunda yüzde 100 indirimli yatırım kredisi kullandırılıyor. Ayrıca bu kapsamda suyun kaynağından alınarak tarlaya taşınması konusunda da kredi veriliyor.
9- Kontrollü örtüaltı tarımı, iyi tarım uygulamaları, organik tarım, su ürünleri yetiştiriciliği, su ürünleri avcılığı, yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan ve standart fidan üretimi, yurtiçinde üretilen sertifikalı tohum, fide, fidan ve standart fidan kullanımı, kanatlı sektörü, arıcılık ve tarımsal mekanizasyon konusundaki yatırımlar ise yüzde 50 faiz indirimli kredi ile destekleniyor.
Özetle, üreticilerin, girişimcilerin yılbaşından bu yana beklediği düşük faizli kredi açıldı. Yeni yatırım yapmak veya mevcut işletmelerini büyütmek isteyenler Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerine başvurarak düşük faizli kredi alabilirler. Kredi almak kolay, önemli olan krediyi geri ödeyebilmek. Bu nedenle kredi almadan önce her yatırımcının yapacağı yatırımla ilgili çok kapsamlı bir fizibilite çalışması yapması şart. Çünkü ucuz veya indirimli diye alınan kredi, iyi değerlendirilmezse çok pahalıya patlayabilir. Bizden uyarması.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Umut ÖZKAN 18 Mart 2011 - 02:58 - Yanıtla

    Organik Tarım yatırımlarının da “faizsiz” olması daha iyi olurdu…

  2. besicı 11 Nisan 2011 - 17:16 - Yanıtla

    yahu 2010da bu bakana guvenıpte kredı cekenler aglıyorlar faızsız kredıymıs en az verdıklerı kredı%50 faizli alı bey kıredıyı cekıp yatırım adam para kazabılsınkı hem ısletmesını hemde donderıp cektıgı kredıyı odesın sutcu zarar ederken besıcı malıyetın altında zararına malını satamazken neyın kredısınden bahs edıyolar hadı es kaza aldın alannasıl odeyecek kayserıde bır laf vardır ucuz etın yahnısı yenmez derler bugun sozde ucuz olan et seneye ne kadar ucuz olacak yerlı besıcı bıtıkden sonra bu sartlarda bakan bey kusra bakmasın elıyel kendı getırıp besıcıye dana verse kımse beslemez.kımseyıde kandırmasınlar et ucuzlamıs neyı ucuzladı 24 tl et 10 11 12 rlye mal edılen sanıyde kullanılan etın 100 100 su an ıtal sucugun kılosu 28 tl kımı kandırıyolar

  3. besicı 11 Nisan 2011 - 17:18 - Yanıtla

    bır arkadasında dedıgı gıbı tarım bakanınıda yurd dısından ıtal edelım sanırım bu bızım bakandan dah ıyı yapar bu ısı alı bey daha koylu kesımı ısın farkında degıl ve malesef yıen kırsalda 60 lar cıvarında oyalrı cıkacak ama 8 9 ay gelıpde hayvanını satacak olup satamssa sutu zaten para etmıyor anlıyacak neyın ne oldugunu dur bakalım

En Son Yayınlanan Makaleler