Buğday ithalatı,destekler,Victor ve Bu Toprağın Sesi…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Buğday ithalatı,destekler,Victor ve Bu Toprağın Sesi…

08 Mart 2011

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Mar 8, 2011

Tarım o kadar geniş bir alan ki, yazı için asla konu sıkıntısı yaşanmaz. Aksine, konular birikir. Okur, sizden öncelikle kendi ilgi alanında olanları,  yaşadıkları sorunları yazmanızı, gündeme taşımanızı ister. Bizde buna özen gösteririz.
Kimi zaman bir konu çok uzun süre gündemde kalır. Güncelliğini korur. Son aylarda hayvancılıkta yaşananlar güncelliğini korudu ve sürekli yeni gelişmeler yaşandı. Bu nedenle hayvancılık konusunu çok yazdık. Kimi okurlarımız sitemlerini iletiyor. “Tarımda, etten ve sütten başka konu yok mu?”
Haklısınız, hayvancılık dışında da çok sorun, çok önemli gelişmeler var. Haftada iki gün yazdığımız köşe yazısı ile  sınırlı kalmayarak bir çok konuyu haber olarak yazıyoruz. Bu haberlerin büyük bölümü gazetenin manşetine çıkıyor. En azından birinci sayfada yer alıyor. Fakat, bazı okurlar manşete çıkan haberi bile, “köşenizde yazmadınız” diye serzenişte bulunuyor. Bunlardan şikayetçi değiliz elbette. Bu tarım yazılarına olan ilgiyi gösteriyor.
Bazen de konular birikiyor. Her biri ayrı bir yazı konusu olacak konuları kısa kısa yazmakta yarar var. Bugün yaptığımız gibi. Okur beğenirse zaman zaman bu yönteme başvurmakta yarar var. Ne dersiniz?
                                  *****
Buğday ithalatı
Hükümet, 25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararla buğday ithalatında gümrük vergisini sıfırladı. Buna göre 1 Mayıs 2011 tarihine kadar sıfır gümrükle buğday ithalatının önü açılmış oldu. Hayvancılıktan sonra, buğdayda da sıfır gümrükle ithalata izin verilmesi çiftçileri endişelendiriyor. Un sanayicileri bile bu karara sert tepki gösterdi.
Adana Çiftçiler Birliği 2.Başkanı Mutlu Doğru, alınan kararı çiftçiler açısından şöyle değerlendiriyor.: “Ülke çapında kuraklık veya buğday üretimini etkileyecek herhangi bir olumsuzluk yaşanmamasına ve stoklardaki buğdayın hasat zamanına kadar yetecek olmasına rağmen, buğday ithalatındaki fonun sıfırlanması Mayıs ayı sonunda Çukurova’da hasada başlayacak buğday üreticilerini tedirgin etmiştir. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne tanınan tarife kontenjanı doğrultusunda sıfır gümrükle ithalat bağlantısı yaptığı toplam 540 bin tonluk buğdayın sadece Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında un ihracatçılarına satılacak olmasına ülkeye döviz getirmesi ve iç dengeleri etkilememesi nedeniyle olumlu bakarken, aynı kararın özel sektör için de miktar sınırlaması olmaksızın hasada 1 aydan az bir zaman kalıncaya kadar uygulanacak olmasının, buğday piyasalarındaki dengeyi bozacağı kanaatindeyiz. Ülkemizde uygulanan tarım politikaları yanlış dış ticaret politikaları ile bozulmaya çalışılmaktadır. 1 Mayıs tarihine kadar buğday depolarının ithal buğdayla doldurularak üreticinin emeği ve kazancı ile oynanmasına izin verenlerin, bu kararı hangi tahmini buğday rekoltesine ve stok raporlarına dayanarak aldığını bilmek istiyoruz.”
Bakalım Mutlu Doğru’ya ve çiftçilere doyurucu bir yanıt veren olacak mı?
                             *****
Destekler ödeniyor…
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yılın ilk yarısında tarımsal desteklerin yüzde 95’inin ödeneceğini açıklamıştı. Gerçekten de seçim öncesinde destekler ödeniyor. Bir hatırlatma yapalım.Ödenen destekler 2010 yılı ürününe ait desteklerdir.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in açıklamalarına göre bugüne kadar 2 milyar 452 milyon lira destek ödemesi yapıldı. Bu ay sonunda 1 milyar 340 milyon lira daha ödenecek. Yılın ilk üç ayında 6 milyarlık desteğin 3.7 milyar lirası ödenmiş olacak.
                              *****
Victor Ananias’ın ölümü
İzmir’de Konak Belediyesi, British Council ve  Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü’nün ortaklaşa düzenlediği iklim değişikliği toplantısından öncesinde acı haber geldi. Organik tarımın, doğal yaşamın öncülerinden Buğday Derneği’nin kurucusu ve Buğday Dergisi’nin yayıncısı Victor Ananias yaşama veda etti. Çok genç yaşta yitirdiğimiz Victor ile Anadolu’nun değişik kentlerinde yollarımız kesişti. Sanırım en son Tokat’ta uluslar arası bir toplantıda birlikteydik. Tarımcıların, organik tarım ve doğal yaşam için mücadele verenlerin başı sağ olsun.                     
                                *****
Bu Toprağın Sesi TRT Anadolu’da
TRT’de 20 yıldır aralıksız yayınlanan ve çiftçilerin ilgi ile izlediği Bu Toprağın Sesi programı TRT -3 kanalından dün (7 Mart) itibariyle TRT Anadolu’ya taşındı. Programın yayın saati de değişti. Daha önce sabah 08.00- 09.00 saatleri arasında yayınlanan Bu Toprağın Sesi programı, Pazartesi, Salı,Çarşamba,Perşembe ve Cuma günleri saat 17.30- 18.30’da TRT Anadolu’da canlı yayınlanacak. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri ise TRT-3’te bu 5 programdan 3’ü saat 06.00- 07.00’de banttan yayınlanacak.
                               *****
TGC Başarı ödülü
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 2010 Yılı Başarı Ödülleri kapsamında Ekonomi dalında kazandığımız ödülle ilgili mesaj yazarak, telefon ederek kutlayan tüm okurlarımıza, dostlarımıza, ödül jürisine ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetimine sonsuz teşekkürler.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. ALI AYDIN 8 Mart 2011 - 08:13 - Yanıtla

    TARIMDA SEFERBERLIK BASLATMALIYIZ
    12 HAZIRAN 2011 TARIHINDE SECIMLER VAR
    HANGI PARTI TÜRK TARIMINA HAYVANCILIGINA ÖNEM VERECEKSE OYUMUZ ONUN OLSUN
    ET VE HAYVAN ITALATINDAN KAYBIMIZ BÜYÜK OLDU
    BUGDAYDA ÖYLE
    KÜCÜK TARIM ISLETMELERINE BIRLESTIRMELIYIZ
    ANADOLUYA GEZINIZ NE KADAR ATIL DURUMDA ARAZI VAR
    YANI COK Arazi bos EKILMIYOR DIKILMIYOR
    BAZI TARIM ISLETMELERI COK KÜCÜK TRAKTÖRÜ ORAYA GÖTÜRÜP MAZOT PARASINA KURTARMIYOR
    MESELA DEDEMIN 4 DÖNÜM TARLASI VARMIS 5 COCUK BÖLÜSMÜS 1 DÖNÜM DÜSMÜS DIYELIM VE DAYIMIN 6 COCUGU BU TARLAYA BÖLÜSEMIYORLAR
    TAPUSUDA SAIBELI
    TARIM VE HAYVANCILIK REFORMU YAPALIM DEDIK DUYAN YOK

  2. emre 12 Mart 2011 - 06:31 - Yanıtla

    ela hanım yada bey ben şimdi size güzel bi yazı döşerdim ama…seviyenize inmeme gerek yok.
    zira yazınızdan anlaşılan, vakıf olmadığınız konuda ahkam kesmeye kalkmanız durumunuzu özetliyor..
    fikrinize diyecek lafımız yok. lakin nerdeyse hakarete varacak derecedeki yazınız öyle zannediyorum ki tarımla ilgilenen bir çok kişiyi rahatsız edecek düzeyde(en azından beni)
    bu ülkede üretilen ürünler o kadar kötüyse,zehirse almayabilirsiniz..
    o çok beğendiğiniz ürünlerden alın ..

En Son Yayınlanan Makaleler