Et Balık Kurumu, 6 bin ton et alacak

·

25 Ocak 2011

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Et Balık Kurumu, 6 bin ton et alacak

25 Ocak 2011

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Et ve Balık Kurumu, uzun bir süredir ara verdiği ithalat ihalelerine yeniden başladı. Bu yılın ilk ihalesi 2 Şubatta yapılacak. İhale ile taze soğutulmuş 6 bin ton sığır eti ithal edilecek.
Ali Ekber Yıldırım
İZMİR- Et ve Balık Kurumu(EBK) Genel Müdürlüğü 2011 yılının ilk ihalesini 2 Şubat’ta gerçekleştirecek. İhale ile 6 bin ton taze soğutulmuş karkas sığır eti ithal edilecek.
Et Balık Kurumu Genel Müdürlüğü’nde 2 Şubat Çarşamba günü saat 15.00’te yapılacak ihale kapsamında ithalat yapılacak ülkeler; Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Belçika, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, Malta, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, Polonya, Yunanistan, Slovakya ve Slovenya  olarak belirlendi. Ayrıca Tarım ve Köyisleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’nün izin vereceği diğer ülkelerden de ithalat yapılacak.
İthal edilecek etin, azami 30 aylık, Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin, Belçika mavisi ve Brown Swiss ırkı ve melezleri olan erkek sığırlardan üretilmiş olması gerekiyor.
Avrupa Birliği karkas sığır eti sınıflandırmasına göre üretilen karkas etler en düşük R kalitede ,yağlılık sınıflandırmasına göre de en düşük 3. kalite olması şartı var. Ayrıca, karkas ortalaması 250-450 kilogram arasında, açık kırmızı renkte ve kendine has kokuda, karkaslar, kesimi yapan Kombina / Mezbahanın yetkili Veteriner Hekimi tarafından mühürlenmiş olması gerekiyor.
Kesimi Müslüman kasaplar yapacak
Kesimi yapılacak sığırlar Tarım ve Köyisleri Bakanlığınca görevlendirilen
veteriner hekim tarafından sağlık muayenesi yapılacak ve uygun bulunan
sığırların kesimine müsaade edilecek. Kesimler, Tarım ve Köyisleri Bakanlığının görevlendirdiği elemanlarınca denetlenmiş, denetleme sonucu teknik, sağlık ve hijyen şartları bakımından uygun bulunmuş, sadece sığır kesmek üzere resmi makamlarca ruhsatlandırılmış kombina veya mezbahalarda yapılacak. Hayvanların kesimleri Et ve Balık Kurumu görevlileri nezaretinde İslami usullere göre Müslüman kasaplar tarafından yapılacak.
Toplam 6 bin ton etin 2 bin tonu Sakarya, 4 bin tonu Ankara kombinasına teslim edilecek.
EBK, 50 bin ton et üretti
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, uzun yıllardan beri ilk kez kurum olarak 2010’da 50 bin ton et üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Et ve Balık Kurumu’nun 35 kombinası olduğu dönemlerde bile çok az yılda 50 bin ton et ürettiğini vurgulayan Ulubaş DÜNYA’ ya şu bilgileri verdi: “ Kurum olarak 2010’da 50 bin ton et ürettik. Bunun 44 bin tonu kırmızı geri kalanı beyaz et. 2009 yılına göre üretimimiz yüzde 100’ün üzerinde arttı. 2009’da et üretimimiz 24 bin tondu. Çok ciddi bir et üreticisi olduk. Geçmiş 58 yılda ve 35 işletmenin olduğu dönemde bile 50 bin ton rakamına birkaç kez ulaşılmış.”
Stokta 7.8 bin ton et var
Şu anda Et ve Balık Kurumu’nun  stokunda 7 bin 800 ton et ve beside 5 bin tosunları olduğunu hatırlatan Bekir Ulubaş: “ Askeriyeye aylık 1500 ton et veriyoruz. Haziran’a kadar devam edecek bir anlaşma bu. Şu anda iç piyasayı regüle edecek miktarda etimiz ve beside hayvanımız var. Bir yandan da ihalelerimiz devam ediyor.” diye konuştu.
“Koyun ithalatımız yok”
Et ve Balık Kurumu olarak küçükbaş hayvan ithalatı yapmadıklarının altını çizen Bekir Ulubaş: “medyada bizim 62 bin 500 baş koyun ithal ettiğimiz yer aldı. Bu doğru değil. Bizim bir tane bile küçükbaş hayvan ithalatımız yok. Fakat, bizim yaptığımız kasaplık canlı sığır ihalelerini kazanan Hicazi firması koyun ithal ediyor. Bu firmanın yaptığı ithalat bizimmiş gibi algılanıyor. Bu doğru değil. Koyun ithal etmiyoruz.” görüşünü dile getirdi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler