Kurbanlıkların yarısı ithal olacak

·

08 Kasım 2010

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Kurbanlıkların yarısı ithal olacak

08 Kasım 2010

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Ali Ekber Yıldırım
İZMİR-
Kurban Bayramı’na bir hafta kala herkesi kurban telaşı aldı. Yetiştiriciler aylardır besledikleri kurbanlıkları iyi bir fiyata satmanın hesabını yaparken, bu yıl kurbanlıkların önemli bir bölümünün ithal edilmesi bekleniyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı verilerine göre, Kurban Bayramı’nda kesilecek 2 milyon küçükbaş ve 500 bin büyükbaş hayvanın yaklaşık yarısı ithal edilecek. Bu çerçevede bakanlık şimdiye kadar 723 bin baş koyun ve 209 bin 517 baş büyükbaş hayvan ithalatı için izin belgesi verdi. Verilen izin belgesine oranla ithalatın düşük oranda gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Bugüne kadar 723 bin baş koyun ithalatı için izin belgesi verilirken gerçekleşen ithalat 167 bin 536 baş oldu. Bayram yaklaşırken ithalatın daha da artması bekleniyor. Kasaplık büyükbaş canlı hayvanda ise, 209 bin 517 baş için ithalat izin belgesi verildi. İthal edilen hayvan sayısı 125 bin 88 baş oldu. İthal edilen büyükbaş hayvanların 99 bin 550 başını Et ve Balık Kurumu getirtti. Et ve Balık Kurumu’nun ithal ettiği hayvanların büyük bölümü kesilerek et olarak piyasaya sürüldü.
Sadece kurbanlık ithalatı değil, et ithalatı da artarak devam ediyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bugüne kadar 270 bin ton et ithalatı için izin belgesi verdi.
Ayrıca, 70 bin 540 besi hayvanı ithalatı için kontrol belgesi düzenlendi. Bunların yaklaşık 2 bin başı ithal edildi.
Kurban Bayramı öncesinde ithalatın artarak devam etmesi ve kesimlerin artması nedeniyle et fiyatının da bayramdan sonra düşmesi bekleniyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Mahmut SEVEN 10 Kasım 2010 - 13:12 - Yanıtla

    Ben bu müslümanlık anlayışına karşıyım. Eğer memleketimde kurbanlık hayvan sayısı kıstlı ise ve beni keseceğim kurbanlık hayvan yurtdışından getirilerek birileri zengin ediliyor ve memleketimin milyonlarca dövizi yurt dışına gidiyorsa KESMEM ARKADAŞ KESMEM. Veririm karşılığındaki parasını bir ihtiyacı olam kişi veya kuruma biter bu iş. Şu toplumda ”biz ithal kurbanlık kesmeyiz” diyecek bir ses çıkmadı. Uruguayın, Bulgarın, Macarın hayvanları doldu memleketime. Duyduğuma göre en fazla kurbanlık ithal edenlerde CEMAATLAR imiş. Yani dini bütün müslüman kardeşlerimiz. Ben buna karşıyım arkadaş karşı. Allahta karşıdır, peygamberde. Ömrümde ilk defa kurbansız buruk bir bayram geçireceğim. Hadi hayırlı bayramlar.

  2. Haşmet 11 Kasım 2010 - 07:10 - Yanıtla

    Arabasına binerken, kolasını içerken, filmini izlerken, saatini takarken “yabancı” sizi hiç rahatsız etmez, o zaman Müslümanlık gibi meseleler sizi hiç ırgalamaz, ama mesele dini bir mevzu olunca yabancılık fikri sizi rahatsız eder öyle mi Mahmur Bey? Bu durumda mesela siz bozulan eşyanızı tamir için iki tamirci varsa birisi ehil Yahudi, diğeri beceriksiz Müslümansa ikinciye gitmeyi tercih edenlerdensiniz, öyle mi Mahmut Bey? Hükümetin sarsaklığı, besicinin dağınıklığı ve 30 yıldır ısrarla sürdürülen bu talihsiz durumun bedelini ben ödemeyeceğim Mahmut Bey. Çatır çatır keseceğim….!!!

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler