DÜNYA’ nın şap haberi Meclis gündeminde

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

DÜNYA’ nın şap haberi Meclis gündeminde

07 Eylül 2010

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Eyl 7, 2010

İZMİR-  DÜNYA Gazetesi’nin 2 Eylül’de gündeme getirdiği şap hastalığı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündeminde. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan TBMM Başkanlığına Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması için yazılı soru önergesi verdi.
Selçuk Ayhan soru önergesinde şu görüşlere yer verdi:

 “ 2 Eylül 2010 günü Dünya Gazetesinde ‘Şap hastalığı pazarları kapattırıyor’ başlıklı haberde; “Türkiye’nin değişik bölgelerinde 40’a yakın hayvan pazarının şap hastalığı nedeniyle belli sürelerle kapatıldığı; halen çok sayıda hayvan pazarının kapalı olduğu; ülkelerarası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkileyen şap hastalığının büyük ekonomik kayıplara neden olduğu” yer almıştır.
“Edirne’den Kars’a kadar şap olmayan köy yok” diyen Banvit A.Ş.’nin kurucusu Vural Görener; 50 yıldan bu yana Şap enstitümüz olmasına karşın bu hastalıkla mücadelede istenen sonucu alamadığımızı belirterek, “Halkımıza 22 liraya şaplı et yediriyoruz” açıklamasında bulunmuştur. (Dünya, 31 Ağustos 2010)
‘Hayvan alım ve satımının yapıldığı, hayvancılık sektörünün kalbinin attığı hayvan pazarlarının peş peşe kapandığını’ söyleyen Dünya Gazetesi Yazarı Sayın Ali Ekber Yıldırım; “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı koltuğunda veteriner hekim olmasına rağmen, hayvan hastalıklarıyla mücadelede hiçbir dönem bu kadar acz içinde kalınmadığı”na vurgu yapmıştır. (Ali Ekber Yıldırım, Dünya, 31 Ağustos 2010)
Diğer yandan, Tarım Bakanlığı’nın şap hastalığını kontrol altına almak üzere Avrupa Birliği’nin 65 milyon Euro’luk mali desteği ile 2008–2010 dönemini kapsayan “Türkiye’de Şap Hastalığı’nı Kontrolü Projesi” başlattığı, bu proje kapsamında Trakya Bölgesinin şap hastalığından aşılı ari bölge ilan edildiği, bu bölgede şap hastalığının kontrol altına alındığı, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) denetimi sonucunda Trakya’da şap hastalığı olmadığının rapor edildiği konu edilmiştir.( Dünya, 2 Eylül 2010)
Ayrıca, Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; “Türkiye’nin yer aldığı bölgenin özellikleri sebebiyle 2009 yılı Aralık ayından bugüne kadar yeni alt tipi kaynaklı hastalık sayılarında tedrici bir artış gözlenmekle beraber bu oranın, şapla mücadelede çok başarılı bir eşik kabul edilen yüzde 2’ye kadar gerilediği belirtilmiştir.
Yaşanan bu gelişmelerin ardından; Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehdi EKER, 1 Eylül 2010 günü A.A’ya yaptığı değerlendirmede; “bir miktar kurbanlık hayvan ithalatına imkan tanıyacak düzenleme yapıldığını” açıklarken ‘Hastalık Edirne’den Kars’a kadar tüm köylere yayıldı’ ifadesinin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını söylemiştir.

Bu bilgiler ışığında;
‘Hastalık Edirne’den Kars’a kadar tüm köylere yayıldı’ haberleri gerçeği yansıtmıyorsa, Edirne’nin Havsa ve Keşan ilçelerinde kurulan hayvan pazarlarının 9 Temmuz 2010’daki kapatılma gerekçesi nedir?
‘Şap ile mücadelede başarılı olunduğu ve hastalığın yüzde 2’ler seviyesine geriletildiği’ iddianız doğru ise, son üç ayda Edirne’den Kars’a kadar 40’a yakın hayvan pazarı hangi nedenlerle kapatılmıştır?
Bakanlığınız Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerince ‘şap hastalığı’ nedeniyle kaç il ve ilçede hayvan pazarı kapatılmıştır? Bu pazarların kaçı ruhsatlı hayvan pazarıdır?
Anadolu’dan Trakya’ya hayvan nakli hangi gerekçelerle yasaklanmıştır?
Et Balık Kurumu’nun ardından yerli ve yabancı özel şirketlere de hayvan ithalatı izni verilmesinin, yerli besicilerimizi nasıl etkileyeceği konusunda Bakanlığınızca yapılmış bir çalışma var mıdır?
Banvit A.Ş. yetkilisinin iddia ettiği üzere, yurttaşlarımızın ‘şaplı et’ yediği doğru mudur? Bu konu Bakanlığınızca araştırılmış mıdır? “

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Kategorilenmemiş: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler