‘Ette çifte skandal’ soru önergesi oldu

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

‘Ette çifte skandal’ soru önergesi oldu

27 Ağustos 2010

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ağu 27, 2010

Gündeme getirdiğimiz Et ve Balık Kurumu’nun hayvan ithalatındaki çifte skandalı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündeminde. CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Av.Turgut Dibek konuyu yazılı soru önergesi ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’e sordu. Soru önergesi ile igili haber ve soru önergesinin metni şöyle:

‘Ette çifte skandal’ soru önergesi oldu
İZMİR- Gazetemiz Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın gündeme getirdiği hayvan ithalatındaki skandal Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde.
CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Av.Turgut Dibek, konunun açıklığa kavuşması için Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in yazılı olarak yanıtlaması için yazılı soru önergesi verdi.
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş’ın bir heyetle ziyaret ettiği Sırbistan’da hayvan alım anlaşması imzalaması ile ilgili yazılı soru önergesinde şu görüşlere yer verildi:
“Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş beraberindeki heyetle Sırbistan’a giderek hayvan ithalatı için bir anlaşma imzalamıştır. İçeriği belli olmayan anlaşma sonrasında Sırbistan Sancak Bölgesi Sjenica Belediye Başkanı Muriz Turkovic, EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş’a teşekkür mektubu yollamıştır. ETB resmi web sitesinde yer alan mektupta Turkovic, “Şahsınızın ve heyetinizin Sjenica’ya gelerek satışında sıkıntı çektiğimiz ve bölgemizin en önemli gelir kaynağı olan büyükbaş hayvanlarımızın alımı hususunda yapmış olduğu alım anlaşmasının halkımız açısından anlam ve önemi çok büyüktür” ifadelerini kullanmıştır.
Buna göre, Sırbistan’da yapılan hayvan ithalatı anlaşmasının içeriği ve koşulları nedir? İthal edilecek hayvanlar kasaplık mı yoksa besi hayvanı mıdır? Miktar olarak ne kadar (kaç baş veya kaç ton) ithal edilecektir? İthal edilecek hayvanların özellikleri nedir? Fiyatı ne kadardır? İhalelerde olduğu gibi pazarlık yapılmış mıdır?
Bakanlar Kurulu tarafından verilen yetki doğrultusunda sıfır gümrükle besilik ve kasaplık canlı hayvan ithalatı ile görevlendirilen Et ve Balık Kurumu, ihaleler açarak bu görevi yerine getirmektedir. Et ve Balık Kurumu’nun ihale açmadan, genel müdür imzası ile anlaşma yaparak doğrudan hayvan ithal etme yetkisi var mıdır? Varsa, bu yetkinin dayanağı nedir?
Bugüne kadar açılan ihalelerde, açıklanan ihale şartnamelerinde hayvan ithalatının yapılacağı ülkeler açıklanmıştır. Bu ülkeler arasında Sırbistan yoktur. İhale açılan ülkeler arasında olmamasına rağmen neden Sırbistan’dan doğrudan alım yapılmıştır?
EBK Genel Müdürün imzası ile başka ülkelerden de ithalat yapmak üzere anlaşma veya anlaşmalar yapılmış mıdır?
Sjenica Belediye Başkanı hayvan satışında sıkıntı çektiklerini ifade etmiştir. Belediye başkanının ifade ettiği sıkıntı nedir? Türkiye’ye diğer ülkelerin almak istemediği hayvanlar neden gelecektir? Bu hayvanların sağlıklı olup olmadıkları kontrol edilmiş midir?”

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Hayvancılık,Yazıların Yankıları: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler