Hayvan ithalatında büyük skandal….

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Hayvan ithalatında büyük skandal….

26 Ağustos 2010

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ağu 26, 2010

Hayvan ithalatında ipin ucu kaçtı. Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş beraberindeki heyetle Sırbistan’a gidiyor. Hayvan ithalatı için bir anlaşma imzalıyor.
Anlaşmanın içeriği henüz bilinmiyor. Bilinen, ithalata rağmen et fiyatını düşüremeyen Et ve Balık Kurumu’na biri Sırbistan’dan diğeri Sivas’tan iki teşekkür geliyor.
Sırbistan, satamadığı büyük baş hayvanları satın aldığı için Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş’a teşekkür mektubu gönderdi. Mektup, kurumun internet sayfasında manşette.
Et ve Balık Kurumu’nun kendi internet sayfasına koyduğu Balkanlar Sancak Bölgesi Sjenica Belediye Başkanı Muriz Turkovic’in mektubu aynen şöyle:
“Muhterem,
Bekir Ulubaş Beyefendi,
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü
Şahsınızın ve heyetinizin Sjenica’ya gelerek satışında sıkıntı çektiğimiz ve bölgemizin en önemli gelir kaynağı olan büyükbaş hayvanlarımızın alımı hususunda yapmış olduğu alım anlaşmasının halkımız açısından anlam ve önemi çok büyüktür.
Sırbistan Sancak halkı adına, şahsınıza ve Kurumunuza teşekkür eder, şükranlarımızı sunarız. 20.08.2010”

Mektuptan da anlaşılacağı üzere Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş Sırbistan’a bir heyetle gitmiş ve canlı sığır ithalatı için bir anlaşma imzalamış. Teşekkürü de hak etmiş.
Belediye Başkanının mektubunda da açıkça yazıldığı gibi, “satışında sıkıntı çekilen” hayvanlar Et ve Balık Kurumu’na satılmış. Belediye Başkanı açısından önemli bir başarı.
Fakat, Türkiye açısından önemli sorular ve sorunlar var.
Bakanlar Kurulu tarafından verilen yetki doğrultusunda sıfır gümrükle besilik ve kasaplık canlı hayvan ithalatı ile görevlendirilen Et ve Balık Kurumu, ihaleler açarak bu görevi yerine getiriyor.
Et ve Balık Kurumu’nun ihale açmadan, genel müdür imzası ile anlaşma yaparak doğrudan hayvan ithal etme yetkisi var mı? Varsa, bu yetkinin dayanağı nedir?
Bugüne kadar açılan ihalelerde, açıklanan ihale şartnamelerinde hayvan ithalatının yapılacağı ülkeler açıklandı.
Şartnamelerde kasaplık ve besilik canlı hayvan ithal edilecek ülkeler şunlar: ABD (Teksas, Alabama ve Washington eyaletleri hariç), Brezilya (Parana bölgesi hariç), Uruguay, Arjantin (Corrientes ve Misiones bölgeleri hariç), Şili, Yeni Zelanda, Avustralya, İzlanda, Norveç, Estonya, Litvanya, Letonya ve Macaristan.
Listede Sırbistan yok.
Fakat, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Sırbistan’a giderek hayvan ithalatı için anlaşma imzalıyor. Anlaşmayı, kendisine yazılan teşekkür mektubundan öğreniyoruz.
Genel Müdür’ün imzası ile başka ülkelerden de ithalat yapmak üzere yapılan anlaşma veya anlaşmalar var mı?
Sırbistan ile yapılan anlaşmanın içeriği, koşulları nedir?
İthal edilecek hayvanlar kasaplık mı, besi hayvanı mı?
Miktar olarak ne kadar( kaç baş veya kaç ton) ithal edilecek?
İthal edilecek hayvanların özellikleri nedir?
Fiyatı ne kadardır? İhalelerde olduğu gibi pazarlık yapıldı mı?
Soruları çoğaltmak mümkün.
Et ve Balık Kurumu aldığı teşekkürle övünürken Sırbistan’da yaptığı anlaşmayı varsa diğer anlaşmaları da kamuoyuna hemen açıklamalı.
Açıklamazsa zan altında kalır.
Hayvancılık sektöründe konuştuğumuz pek çok kişi, yapılan anlaşmayı “skandal” olarak nitelendiriyor. Et ve Balık Kurumu’nun bu şekilde ithalat yapma yetkisi olmadığını, yapılan işin yasal olmadığını ifade ediyor.
Öyle anlaşılıyor ki, bu ithalat furyasında ülkeye yasal ve yasal olmayan yollardan çok sayıda hayvan girecek. İnsan sağlığı ciddi olarak tehlike altında. Hayvan sağlığı tehlike altında.
Yazının başında belirttiğimiz gibi Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş’a bir teşekkür de memleketi Sivas’tan.
Sivas’ın teşekkürü daha anlamlı!
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Sivaslı hemşerilerini anguslarla tanıştırdığı için teşekkür aldı.
Sivas’ta yerel gazetelerde ve internet sitelerinde yer alan haberlere göre, Bekir Ulubaş, ithal edilen 12 bin angutsan 64’ünü iki tırla Sivas’a göndermiş. Anguslar, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu tarafından teslim alınmış. Borsa, hayvanları kestikten sonra kasaplara dağıtacakmış.
Sivaslılar kendilerini anguslarla tanıştıran hemşerileri Bekir Ulubaş’a teşekkür ediyor. Genel Müdür bu teşekkürü de hak ediyor.
Fakat, bildiğimiz kadarıyla yapılan ihalelerin şartnamesinde ithal edilecek hayvanlar Et ve Balık Kurumu kombinalarına teslim edilecek ve kurum tarafından kesilerek dağıtılacaktı.
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü istediği gibi hayvanları tırlara yükleyip Sivas’a veya başka illere gönderebiliyor mu?
Ticaret Borsaları hayvan kesimi yapıp, kasaplara dağıtabiliyor mu?
Yoksa hem Sırbistan hem de Sivas’ta bizim bilmediğimiz başka işler mi dönüyor. Bunları da elbette öğrenip yazarız.
Özetle, Sırbistan ve Sivas örneğinde görüldüğü gibi ithal hayvan konusunda büyük bir skandal yaşanıyor. Halkın sağlığı ciddi olarak tehdit altında. Özel anlaşmalarla hayvan ithal ediliyorsa, yasalar hiçe sayılıyorsa ve bunu da piyasayı düzenleme görevi verilen Et ve Balık Kurumu yapıyorsa, başkaları neler yapmaz ki?

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. ahmet koç 26 Ağustos 2010 - 02:14 - Yanıtla

    devenin dediği gibi bunların neresi doğru ki

  2. Beytullah BERÇİN 26 Ağustos 2010 - 03:45 - Yanıtla

    Aslında her şey böyle başlamaz mı .Bir defa yapmakla bişi olmaz…la başlayan söylenler peşinden kaşarlanmaya kadar uzar gider.Angus simsiyah ve boynuzsuz bir sığır farklı renkler farklı imajlar doğururdu belki.Dışarıdan geliyorya hemde HELAL olduğundan şüphesi yoksa Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş Beyefendi Veteriner Hekimlerin nasıl da bu kadar kısa sürede bu kadar çok hayvanı muayene edebildiler de sağlıklı olabildikleri hakkında sertitifika düzenlediler diye merak etmişse va bu süreci izlemiş se ”Bende sağlıklı hayvanı anlarım ” diye bi kanaat oluşmuştur elbette.O da sırbistan mal pazarından pazarlık usulüyle dana alımı için var hayır yapmıştır.Eee baltutanda parmağını yalaya yalaya karnı doyduysa , en yakınına yalatmak için uğraşmıştır.,
    tır dolusu ANGUS ne ki koskoca SIVAS’a… Tohumlama amaçlı kullanılan anguslar için haberler dinlemeye başlarsak hiç şaşmayın…Kamyondan inerken kaçıp kaybolan ANGUSlar…

  3. Hasibe Türkoğlu 26 Ağustos 2010 - 06:20 - Yanıtla

    Bıyığından gece uyurken, fare geçtiği için bıyığını kazıtan adama neden böyle yaptığını sormuşlar.”Yol olmasın diye” demiş.
    Bir yerle antlaşma imzalandı ya gerisi gelir. Hani deli dana hastalığı var diye tüm dünya hayvanlarını telef etmişti. Bu hayvanlar ne çabuk üredilerde kendilerine çok geldi, sana bana satıyorlar.
    Sırbistan Çernobil’e bizden daha mı uzak noktada da etkilenmedi? hoş o tarihlerde bakanlarımız televizyonlarda bardak bardak çay içtiler. Zaten vatandaşımız“ biz rakı içiyoruz bize AİDS işlemez “ diyor. Biz kendimiz hiç birşey üretmeyelim paramız bol saçalım.

  4. selim vatansever 26 Ağustos 2010 - 06:42 - Yanıtla

    bastan belli idi bu tuzun kokagacagi
    derhal tarim ve köy isleri bakani istifa etmelidir
    biz holdingzedeler hisselerimiz karsiligi daamizlik hayvan istedik besleyecektik olmadi vermediler
    elin sirpina zengin edenler kendi milledine fakirlikle boganlardir
    bu et italatina niye yapiyoruz yesil serm,aye magurlarina versinler hisseleri karsiligi damizlik inek diye cok yazdim duyan yok
    TÜRKIYE BASKA MILLETLERE ZENGIN EDEN TEK ÜLKE
    AVURPAYA EKONOMI KÖLLESI YOLLADIK

    YETMEDI CIFT CILIGI HAYVANCIULIGI PATURUP
    TARIMSAL VE HAYVANSAL ÜRÜNLER ITAL EDIYORUZ
    YAZIKLAR OLSUN BIZLERE
    NEREDE TARIM GÖNÜLLÜLERI BIR CÖZÜM BULUNUZ BU HAYVANCILIGA
    BENIM CÖÖZÜMÜM ELINDE 30 DÖNÜMDEN FAZLA TARIM ISLETMESI OLAN CIFTCIMIZ 10 KOYUN BESLEME MECMURIYETI GETIRELIM 10 KOYUNADA HÜKÜMET VERSIN CIFTCIYE AMA DENETLESIN

  5. Tolga Havsa 26 Ağustos 2010 - 13:48 - Yanıtla

    Angusları ülkemize kazandırdığı için Sayın Bakanımıza çok teşekkür ederim, bir rüyayı gerçekleştirdi. Sayın EBK müdürümüzü de kutlarım, “kardeş” ülke Sırbistan’ın besicilerine yardım eli uzattığı için. Darısı Türk Besicilerini başına…

  6. selim vatansever 13 Eylül 2010 - 15:15 - Yanıtla

    SAYIN YETKILILER
    HAYVANCILIK KRADISI DEYIL DAMIZLIK HAYVAN VERILSIN
    BU SIFIR FAIZLI KRADI ISE YARAMADI HAYVANLAR IZMIRDEN ISTANBULA-ISTANBULDAN IZMIRE GIDIP GELIYOR
    DEVLETIMIZ KRADI VERDI AMA HAYVAN YOK
    HÜKÜMETIMIZ ET ITAL EDECEGINE DAMIZLIK HAYVAN ITAL ETSIN VATANDASA KRADI GIBI VERSIN
    ARTIK TOKI EV DEYIL CIFTLIK KURUP VATANDASA VERSIN
    BIZIM NASIL OLSA KOMBASSANDA PARAMIZ BATTI VE AYRICA
    MEHMET ECE -MUSTAFA YAVAS CALDI GELECEGIME

Hayvancılık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler