Hükümetten Fiskobirlik’e destek…

·

13 Ağustos 2010

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Hükümetten Fiskobirlik’e destek…

13 Ağustos 2010

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Memleketi Rize’de fındığa müdahale etmeyeceklerini açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Fiskobirlik yöneticileri Ankara’ya davet edildi.Üretici ortaklarına,Toprak Mahsulleri Ofisi ve diğer kurumlara yaklaşık 83 milyon lira borcu olan Fiskobirlik’in yöneticileri Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Toprak Mahsulleri Ofisi yönetimi ile görüşmeler yapılıyor.
Kurtarma operasyonu mu?


Başbakan Erdoğan’ın talimatı ile Ankara’ya davet edilen Fiskobirlik’in yaklaşık  83 milyon lira borcu var. Ayrıca 7-8 aydan beri çalışanlarına maaş ödemekte zorlanıyor. DÜNYA’ nın edindiği bilgilere göre, Tarım Bakanlığı ve TMO ile yapılacak görüşmelerde TMO stokunda bulunan yaklaşık 360 bin ton kabuklu fındığın en azından bir bölümünün Fiskobirlik’e verilerek birliğin borçlarından kurtarılması sağlanacak.

Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR- Hükümet, referandum öncesinde Karadeniz Bölgesi’nde “evet” oylarını artırmak için Fiskobirlik’e destek eli uzattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Ankara’ya çağırılan Fiskobirlik yöneticileri Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Toprak Mahsulleri Ofisi yöneticileri ile görüşmelere başladı.
Görüşmelerde Fiskobirlik’in üretici ortaklarına, TMO’ya ve diğer kurumlara olan yaklaşık 83 milyon liralık borcunun kapatılması için Fiskobirlik’e ayni yardım yapılması öngörülüyor. Buna göre, TMO’nun stoklarındaki fındığın bir bölümü Fiskobirlik’e verilecek ve birlik bu fındığı işleyerek iç piyasada satarak borcunu ödeyecek. Benzer bir formül 22 Temmuz 2007 seçiminden önce de uygulanmış ve AKP Karadeniz Bölgesi’nden yüzde 60 oranında oy almıştı.
Devlet fındığa müdahale etmeyecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, memleketi Rize’de devletin fındığa müdahale etmeyeceğini açıklamasına rağmen Fiskobirlik yöneticileri Ankara’ya davet edildi. Başbakan talimatı ile Ankara’ya giden Fiskobirlik Yönetim Kurulu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) yöneticileri ile görüşmelerde bulunacak.
Bu görüşmelerde Fiskobirlik’in üretici ortaklarına 42 milyon lira, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne 27 milyon lira ve diğer kuruluşlara olan borcuyla birlikte toplam 83 milyon lira borcun ödenmesi için formül bulunacak.
Fiskobirlik’le yapılacak çalışma kamuoyuna duyurulacak
DÜNYA’ nın edindiği bilgilere göre, Fiskobirlik yöneticileri ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında ilk temas Trabzon’da oldu. Başbakan Erdoğan ile görüşen Fiskobirlik yöneticileri; “sizden herhangi bir nakdi destek, teşvik istemiyoruz. Son bir kez ayni yardımda bulunmanızı istiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin depolarındaki fındıktan bize verirseniz. Biz kendi tesislerimizde işler, iç piyasada satarak borçlarımızı öderiz. Bunu şimdi açıklarsanız referandum öncesi Karadeniz Bölgesi’nde önemli bir avantaj elde edersiniz” dedikleri öğrenildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu talebi değerlendirdikten sonra memleketi Rize’de katıldığı bir televizyon programında Fiskobirlik’in talebinin karşılanacağı yönünde ilk sinyali verdi.
Başbakan Erdoğan, Rize’de katıldığı televizyon programında fındıkla ilgili şunları söyledi: ”Biz bundan sonra kesinlikle devlet olarak fındık piyasasının içinde olmayacağız. Olmamız halinde başka bölgelerde bunun meydana getirdiği tahribatlar var”.  Erdoğan, Tarım Bakanlığı ve Fiskobirlik arasında yapılacak görüşme ve çalışmaların ardından fındıkla ilgili açıklamayı yapacaklarını duyurdu.
Başbakanın bu açıklaması üzerine Fiskobirlik Yönetim Kurulu hemen Ankara’ya çağrıldı. Fiskobirlik yöneticileri Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Toprak Mahsulleri Ofisi yöneticileriyle görüşerek ayni yardımın şartlarını belirleyecek. Başbakan Erdoğan’ın söylediğine göre bu çalışmalardan sonra fındıkla ilgili bir açıklama yapılacak.
Fiskobirlik, 2006’da devre dışı bırakılmıştı
Kurulduğu 1938’den bu yana fındık alımı konusunda etkin olarak yer alan  Fiskobirlik ilk kez 2006 yılında AKP Hükümeti tarafından devre dışı bırakıldı. Hükümet, 2006’da devlet adına fındık alım görevini Toprak Mahsulleri Ofisi’ne verdi. Böylece zor duruma düşen Fiskobirlik üretici borçlarını ödeyemedi. Fındık üreticileri hükümetin fındık politikasına tepki olarak Ordu’da onbinlerce çiftçinin katıldığı fındık mitingi yapıldı.
2007 seçiminde yüzde 60 oy almıştı
22 Temmuz 2007 seçimi öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesi ile fındık konusunda Fiskobirlik ile TMO’nun birlikte hareket etmesi kararlaştırıldı. İki kurum arasında yapılan çalışmalardan sonra Fiskobirlik’in üreticiye ve bankalara borcunu ödemesi için TMO’nun stoklarından fındık alarak yağ yapması ve yağ satışından elde edilecek gelirle borcunu kapatması kararlaştırıldı. Gerekli yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra, TMO 2005 ve 2006 ürünü toplam 30 bin ton kabuklu fındığı Fiskobirlik’e 6 ay vade ile sattı. Üreticiden kilosu ortalama 4 liradan alınan fındık Fiskobirlik’ e 1.1 liradan satıldı. Bu işlemden doğacak yaklaşık 100 milyon lira görev zararı Hazine tarafından karşılandı.
AKP bu operasyondan sonra Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 60 oranında oy aldı. Fakat, Fiskobirlik, aldığı 30 bin ton fındığı yağ yapmak yerine serbest piyasada 2 ile 2.5 liradan sattı.  Ancak borcunu kapatamadı.
Refarandum öncesinde ikinci kez aynı formülün uygulanması gündemde. Başbakan Erdoğan’ın devreye girmesi ile referandum öncesinde Fiskobirlik’in borçlarının kapatılması için TMO’dan fındık verilmesi öngörülüyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Hasan Özcan 13 Ağustos 2010 - 01:21 - Yanıtla

    Fındık piyasasını regüle edecek güçlübir kuruluşa ihtiyaç var. Bu Fiskobirlik veya TMO olabilir fark etmez. Üreticinin tüccarın iki dudağı arasından çıkan sözle perişan edilmemesi için gerçekten böyle kuruluşlara ihtiyaç var. En azından 2006’dan bu yana bunu öğrenmiş olduk.

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler