Kooperatifçilik, küresel kriz ve iklim değişikliği…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Kooperatifçilik, küresel kriz ve iklim değişikliği…

17 Aralık 2009

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ara 17, 2009

Dünyadaki kooperatifler iklim değişikliğini ve küresel krizi tartışıyor.Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA)’nın Cenevre’de yapılan genel kurul toplantısında enerjiden, nükleer silahsızlanmaya, dünya barışından kooperatifçiliğin geleceğine bir çok konu ele alındı. Fakat, gündemin ana konusunu “İklim Değişikliği ve Küresel Kriz” oluşturdu.
Genel kurulda alınan kararlarda kooperatiflerin şirketlere göre krize daha dayanıklı olduğu ve dünyada kooperatifçiliğin geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.
Uluslararası Kooperatifler Birliği’nin iklim değişikliği ve ekonomik kriz konusunda aldığı kararlardan bazıları şöyle:
1- Uluslararası Kooperatifler Birliği, 2008 mali krizinden bu yana ekonomik koşulların hızla gerilediğinin farkındadır. Bu krizin aşırı pazar tutuculuğu merkezli kar arayışı nedeniyle şirket karlarını düşürdüğünün, işsizliği arttırdığının, doğrudan üretim faaliyetlerinde bulunan kooperatifler ve kooperatif ortaklarının gündelik yaşamları üzerinde etkileri olduğunun ve böylece kooperatiflerin mali durumlarında sıkıntılar yarattığının farkındadır. Bununla beraber, kooperatiflerin yatırımcıların sahip oldukları şirketlere oranla krizlere daha dayanaklı olduğunu da bilmektedir.
2- ICA, yükselen enerji fiyatları ve iklim değişikliklerinin dünyanın ekosistemi üzerinde oluşacak etkileri nedeniyle küresel ekonomik çöküş tehdidi altında olduğunun farkındadır. Politikaları oluşturanların net ekonomik vizyondan ve küresel ekonomik krizin ortadan kaldırılmasına yönelik, 21.yüzyılın enerji güvenliği ve iklim değişikliklerine çözüm olacak net bir eylem planı yoksunluğu içinde olduklarını görmektedir. ICA, üyelerini ve dünyadaki kooperatifçilik hareketini enerji kaynaklarının demokratikleşmesi amacıyla yeni çerçeveler oluşturulmasında aktif görev üstlenilmesi ve tüm sektörlerde faaliyet gösteren kooperatifleri yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaları çağrısında bulunmaktadır.
3- Bu yüzyılın sonlarına doğru görülmesinden korkulan ve belli dereceleri geçen küresel ısınmanın görülmesi insanlar ve ülkeler üzerinde yıkıcı etkiler yaratacaktır. 2020 yılından geç olmamak üzere (tercihen daha erken bir tarihte) küresel sera gaz emisyonunun azaltılmasının garanti altına alınması ve 2050 yılına kadar en az yüzde 50 kadar azalıp 1990 yılı seviyesine inmesi gerekmektedir.“
Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı, Genel Başkan Yardımcısı Cafer Yüksel, Genel Müdür Leyla Özgen Özcan ve OR-KOOP Dış İlişkiler ve Projeler Koordinatörü Ünal Örnek’in Türkiye’yi temsil ettiği genel kurulda ülkemiz açısından çok önemli bir gelişme de yaşandı.
Uluslararası Kooperatifler Birliği bünyesinde faaliyet gösteren ve dünya tarım kooperatifçiliğinin en büyük örgütü olan, 31 ülkeden ulusal tarım kooperatiflerinin üye olduğu Uluslararası Tarım Kooperatifleri Örgütü (ICAO)’nün yönetim kuruluna Türkiye’den Cafer Yüksel seçildi.
Avrupa üyelerinin ortak önerisiyle yönetim kuruluna aday gösterilen ve oy birliğiyle seçilen Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (OR-KOOP) Genel Başkanı Cafer Yüksel bu görevi 2013 yılına kadar sürdürecek. Yüksel’ in bu göreve seçilmesi dünya tarım kooperatiflerinin deneyimlerinin Türkiye’ye aktarılması, uluslararası dayanışmanın sağlanması ve ülkemiz kooperatifçiliği açısından büyük öneme sahip.
Cafer Yüksel, Genel Kurul’da “İklim Değişiklikleri ve OR-KOOP’un görüşü” konulu bir de sunum yaptı. Sunumda Türkiye’nin iklim değişikliği konusundaki çalışmaları anlatıldıktan sonra özetle şu görüşlere yer verildi:
“Türkiye, küresel ısınmanın özellikle su kaynaklarının zayıflaması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalar gibi öngörülen olumsuz yönlerinden etkilenecektir ve küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından risk grubu ülkeler arasındadır.
İklim değişikliği, Türkiye’nin özellikle çölleşme tehdidi altındaki yarı kurak ve yarı nemli bölgelerinde (İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde), ormancılık ve su kaynakları açısından olumsuz etkilere yol açabilir. Son yıllarda Türkiye ormanlarında artış kaydeden toplu ağaç kurumaları ve zararlı böcek salgınları vb. afetlerin birincil nedeninin, kuraklık, hava kirliliği ve asit yağmurları olduğuna dair kuvvetli bulgulara rastlanmıştır.
İklim değişikliğinin sınır tanımadığı gerçeği ile hareket edilmelidir. Atmosferin bu dünyanın çatısı olduğunu ve dünyadaki ülkelerin bu çatı altında birlikte yaşamak zorunda olduğu gerçeğini göz ardı etmemelidir. Tüm ülkelerin el ele vermeleri zorunludur. Aksi halde bu çatının tüm ülkelerin üstüne yıkılacağı ve tüm dünyanın zarar göreceğini unutmamamız gerekmektedir.“
Kooperatifçilerin sadece günlük sorunlarla uğraşmadığını dünya sorunları ile ilgilendiğini ve dünya kooperatifçiliğinde Türkiye’nin de söz sahibi olduğunu görmek gerçekten sevindirici.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Adnan Serpen 17 Aralık 2009 - 03:40 - Yanıtla

    Ali Ekber Bey Merhaba,

    Türkiyeyi,özellikle Tarım Sektörü ( Bitkisel Üretim + Hayvansal Üretim )’nü oldukça yakından ilgilendiren çok önemli bir konuyu kaleme almışsınız,tebrik ederim,elinize,kaleminize sağlık.Kooperatifçilik,küresel kriz ve iklim değişikliği konu su ,Tarım Sektörü açısından üzerinde durulması süreklilik gerektiren bir konu,tıpkı borsanın dünya borsalarını takip edip bir takım tedbirlerin alındığı ve uygulamalarının yapıldığı gibi,başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olmak üzere Tarım Sektörü içinde yer alan herkesin bu konu üzerinde yoğunlaşmasında fayda var.Bunun için sık sık konferans,sempozyum v.s sürek li gündeme getirilmeli ve tartışışılmalı,şartlara göre tedbirler alınması için harekete geçilmelidir.Bu bilgileri bizlerle paylaştı ğınız için ayrıca teşekkür ederim,selamlar.

    Adnan SERPEN
    Veteriner Hekim
    İZMİR

  2. kenan peker 18 Aralık 2009 - 11:49 - Yanıtla

    Cafer YUKSEL beyi tebrik eder başarılarının devamını dilerim.

    Kooperatifler Strateji Belgesi (TASLAK) 2010-2014 ün henüz netleşmediği düşüncesiyle ICA toplantısının kararları doğrultusunda yeniden gözden geçirilmesi düşünülebilir, saygılarımla Kenan Peker

  3. Muradiye ÖZEL ÖDÜL 18 Aralık 2009 - 17:00 - Yanıtla

    Merhaba Ali Bey. Ç.O.M.Ü. Biga M.Y.O. Kooperatifçilik programı olarak 21 Aralık dünya kooperatifçilik gününü kutluyoruz. Bu bağlamda özellikle birim kooperatiflerimizin üst örgütlenmelerini acilen tamamlamaları gerektiğine inanıyorum. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında önemli bir araç olan kooperatiflerin bir an önce hakettiği yeri bulması dileğimle.Kooperatifçiliğe gönül veren herkesin 21 Aralık dünya kooperatifçilik gününü kutluyorum.

  4. Ali Şükrü TUNÇEL 30 Aralık 2009 - 03:18 - Yanıtla

    Öncelikle tüm tarımcıların kooperatifçilik gününü kutluyorum. Kooperatifler, kırsal kesimde yaşayan insanlarımızın kalkınmada en önemli dinamiğidir ancak, bazı kötü niyetli ve basiretsiz yöneticilerin kusur ve kabahatler yönünden kooperatif iştiraki şirketlerde de kooperatifte olduğu gibi memurin muhakemattan yargılanmaları gerekir. Bu konudaki gerekli yasal düzenlemeler,hükümetin de yakından bildiği bazı pancar kooperatiflerinde, bilinmekte olan bir sürü yolsuzluklara karşın bir türlü yapılmıyor. Akla gelen ilk ihtimal, bu istismarcı kooperatif yöneticilerinin, iktidar yanlısı yöneticilerle bir şeyleri paylaştığıdır. Böyle bir şey için “ASLA” diyen politikacılarımızı bu konudaki yasal düzenlemeleri bir an önce yapmaya davet ediyorum. Bu milletin efendilerinin hakkını hukukunu gasp edenlerden mahkemelerimiz mutlaka hesap sorabilmelidir.

Kooperatifçilik,Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler