Tariş’te zihniyet değişimi…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tariş’te zihniyet değişimi…

27 Ağustos 2009

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ağu 27, 2009

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği’nde yönetim değişti. Sırada zihniyet değişimi var.
Yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında göreve gelen Beliğ Azbazdar başkanlığında, Hüsametin Özbek, Faruk Yaman ve Faruk Aydın’dan oluşan yeni yönetim, Tariş Pamuk Birliği’nin rotasını değiştiriyor. Asli görevi olan kooperatifçiliğe  dönüyor.
Göreve başlamasının dördüncü gününde gazetemizi ziyarete gelen Beliğ Azbazdar ile Tariş Pamuk Birliği, tarım satış kooperatifleri ve birlikleri ile tarım politikaları konusunda  uzun sayılacak bir sohbet yaptık.
Yeni yönetim, bu kısa sürede birliği tanımaya, sorunların boyutunu öğrenmeye çalışıyor. Bir yandan da finans kuruluşları ile görüşmeler yapılıyor. Birlikten alacaklı durumundaki Denizbank ve VakıfBank ile görüşmeler olumlu geçiyor. Bir yandan çarkın dönmesi için mevcut borçların çevrilebilir şekilde yapılandırılması, diğer tarafta bir ay sonra başlayacak yeni alım sezonu için kaynak arayışı sürüyor. Bu nedenle yeni yönetim, kutlama ziyaretlerini bile kabul etmeyerek mesaisinin büyük bölümünü finansçılar ile gayrimenkul yatırım ve değerlendirme uzmanları ile çalışmaya ayırıyor. 
Tariş’in kamuoyuna karşı ve kurum içinde kaybolan güveni yeniden kazanılmaya çalışılıyor. Birlik çalışanlarının üzerindeki ölü toprağı kaldırılmak isteniyor. Beliğ Azbazdar, “sıkıntıların manevi boyutunu bu kısa sürede atlatırsak, maddi boyutunu daha kolay atlatırız” diyor. 
İplik fabrikası, pamukyağı kombinası ve diğer işletmelerde bir süreden beri üretim yapılmıyor. Sadece margarin üretimi devam ediyor.
Beliğ Azbazdar’ın anlattıkları Tariş’te yönetim değişikliği ile birlikte bir zihniyet değişiminin de yaşanacağını gösteriyor. 
Bu zihniyet değişimi nasıl olacak?
    1-  Tariş Pamuk Birliği, asıl işi olan kooperatifçiliğe dönecek. Sanayicilik yapmayacak. Sadece birincil işletme olarak anılan pamuğu çekirdeğinden ayıracak çırçırlama işlemini yapacak. İplik üretmeyecek. Eğer iplik üretmeye karar verirse bunu kuracağı sermaye şirketi ile yapacak. Kooperatiflerden iplik üretimi için bu şirkete kaynak aktarılmayacak. Şirket kendi içinde kar edecekse çalışacak, kar etmeyecekse kapatılacak. Aynı şekilde yağ kombinası, margarin üretimi, deterjan üretimi ve diğer ikincil işletmeler de bu şekilde değerlendirilecek. Karlı olmayan hiçbir işletme ve şirket üretime devam etmeyecek.
    2- Birliğin bazı yetkileri kooperatiflere devredilecek. Kooperatiflerin daha etkin, daha verimli çalışması sağlanacak. Birlik yönetimindeki hataların faturası kooperatiflere kesilmeyecek. Kooperatifler daha özerk ve daha katılımcı bir yapıya kavuşacak ve etkinliği artacak.
    3- Temel amaç,  sürdürülebilir pamuk üretimi ve üretilen pamuğun en iyi şartlarda değerlendirilmesi olacak. Bunun için pamuk üretiminde kaliteye ve standarda göre fiyatlandırma olacak. Kaliteli pamuk üreten çiftçi daha çok para kazanacak. Tek balya sistemine geçilmesi için çaba gösterilecek. Pamuk, tarladan son kullanıcıya kadar izlenebilir bir ürün olacak.
    4- Üreticilere yönelik eğitim çalışmaları, bölgesel toplantılar ile kooperatifçilik bilinci geliştirilecek. Kooperatif ortağı olmanın ayrıcalığı, avantajları öne çıkarılacak.
    5- Tariş, kendi alanı dışında hiçbir yatırım yapmayacak. Holding kurmak, yurt dışında yatırım yapmak gibi hayallerin peşinde olmayacak.
    6- Bakanlık ve hükümet ile uyumlu çalışacak.
    7- Bilgisayar sisteminden başlanarak birliğin teknolojisi yenilenecek.
    8- Birlik yönetimi profesyonellere bırakılacak. Tek hesap muhasebe sistemine geçilecek. Yeminli mali müşavirlik ve güçlü bir hukuk bürosu ile çalışılacak.Yönetim kurulu, koordinatör  görevi yapacak, çalışmaları ve çalışanları denetleyecek. Birliğin kısa,orta ve uzun vadeli stratejilerini belirleyecek. 
Özetle, Tariş Pamuk Birliği, yeni yönetimle yeni dönemde önce küçülecek, sahip olduğu varlıkların bir bölümünü elden çıkaracak, asli görevi olan kooperatifçiliğe dönecek.  Çok zor bir süreç, fakat bu yönetimin başarısı sadece Tariş Pamuk’u kurtarmayacak, Türkiye’deki diğer bir çok birliğe de moral verecek, güç verecek. Beliğ Azbazdar ve yönetiminin Tariş’in geçmişten gelen bu misyonunun ve gücünün farkında olması, kooperatifçiliği ve üreticiyi öne çıkarması, başarı için önemli bir adım.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Kooperatifçilik,Pamuk: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler