Ege Tarım Zirvesi ve yeni destekleme modeli…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Ege Tarım Zirvesi ve yeni destekleme modeli…

23 Haziran 2009

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Haz 23, 2009

İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası önemli bir iş başardı. Ege Bölgesi’nin tarımsal potansiyelini, sorunları ve çözüm önerilerini Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve bürokratlarına “Ege Tarım Zirvesi” toplantısı ile sundu.
 Zirve iki aşamalı yapıldı. Birinci aşamada eş zamanlı olarak 9 çalışma grubu (pamuk, tütün, üzüm-incir, zeytin ve zeytinyağı, canlı hayvan-et ve su ürünleri, kümes hayvanları ve yumurta, yaş meyve ve sebze, süt ve süt ürünleri ile tarımın genel sorunları) toplandı. Sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı, raporlar hazırlandı. İkinci aşamada Tarım Bakanı ve bürokratlarının hazır bulunduğu toplantıda her grup raporunu sundu.
Sunumlardan önce, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Valisi Cahit Kıraç Ege Bölgesi’nin tarımsal potansiyelini, tarımın önemini vurgulayan konuşmalar yaptı.
Konuşmalarda ve çalışma gruplarınca hazırlanan raporlarda pek çok sorun dile getirildi. Öne çıkan önemli bazı sorunlar şöyle:
1- Tarımsal destekler yetersiz ve verimli değerlendirilemiyor.
2- Zamanında ödenmeyen destekler amacına ulaşmıyor.
3-  Ege pamuğu yanlış tarım politikaları sonucunda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.
4- Geleneksel ihraç ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzüm ve incirde kalıntı sorunu nedeniyle ihracatta sorunlar yaşanıyor.
5- Zeytin dikimi bölgesel çeşitler dikkate alınarak desteklenmeli, zeytinyağı primi artırılmalı ve zeytin de destekleme primi kapsamına alınmalı. Zeytinciliği tehdit eden, zeytin alanlarında madenciliğe izin verecek yasal düzenlemelere kesinlikle izin verilmemeli.
6- Tütünde sürdürülebilir üretim ve ihtiyaç duyulan çeşitler desteklenmeli.
7- Süt ve süt ürünlerinde katma değer vergisi yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmeli.
8- Hayvancılık sektörüne verilen destekler sürdürülmeli, besicilik destekleme kapsamına alınmalı.
9- Yaş sebze ve meyvede ihracat ürünleri gibi iç piyasaya sunulan ürünler de denetlenmeli.
Sorunların tamamını yazmaya sütunlar yetmez. Fakat, tüm sorunların kaynağında yanlış tarım politikaları var. Özellikle destekleme politikasından hiç kimse memnun değil.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’ in verdiği bilgiye göre, üç yıldır 520 milyon verinin değerlendirilmesi ile hazırlanan “Türkiye Tarım Havzalarının Üretim ve Destekleme Modeli” bu hafta açıklanacak. Bu model ile tarımsal politikalarda radikal değişiklikler olacak. Tarım politikası, üretim planlaması, destekler ve tarımla ilgili diğer politikaların hepsi bu modele göre belirlenerek uygulanacak.
En köklü değişim destekleme politikasında olacak. Bu amaçla ülke genelinde 30 havza ve bu havzalarda üretilecek 150 ürün belirlendi. Destekler havzaya göre verilecek. Mevcut sistemde ürün bazında destek veriliyor. Ülkenin herhangi bir yerinde ayçiçeği üreten her üretici aynı oranda destekleme primi alıyor. Havza bazlı destekleme modelinde destekler havzaya göre verilecek. Örneğin, ayçiçeği üretimi Edirne’de desteklenecek. Diğer havzalarda ayçiçeği üreten çiftçilere destek verilmeyecek.
Başbakanın programına göre yeni model bu hafta açıklanacak. Bakanlık hangi ürünleri nerede destekleyeceğini açıklayacak. Muhtemelen bu model de çok tartışılacak, destek alamayanlar tepki gösterecek.  Dünyada bu tür politika değişiklikleri pilot uygulamalarla deneniyor. Türkiye’de ise geçişler radikal ve sancılı oluyor.
Havza bazlı destek modeline 2010 yılında geçilse bile ödemeleri en erken 2011 yılında olacak. Çünkü, destekler bir yıl gecikmeli ödeniyor. 2009 yılı destekleri 2010 yılı bütçesinden ödenecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, başkanların konuşmalarını ve çalışma gruplarının sunumlarını dinledikten sonra ” Burada dile getirilen konulara bakınca, bakanlık olarak yaptıklarımızı kamuoyuna yeterince duyuramadığımızı görüyorum” diyerek önemli bir gerçeğin altını çizdi.
Bakanın dile getirdiği bu gerçek, bugünün sorunu değil. Geçmişten gelen ve temelinde hükümetlerin, medyanın tarıma bakışından kaynaklanan bir eksiklik var. Hükümetler ve medya tarımın farkında değil. Bu nedenle Tarım Bakanı yaptıklarını anlatmakta zorlanıyor. Tarım, o kadar dışlandı ki, Tarım Bakanını ve bakanlığı hükümete karşı savunmak şart oldu.
Ege’nin tarım sorunları tartışılırken İzmir’de borcu nedeniyle 8 bini aşkın üreticinin elektriği kesildi. Üretim tehdit altında. Bu konuda İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam bir çok girişimde bulundu. İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde araştırma önergesi verdi. Üretimi tehdit eden bu sorunun acilen çözülmesi gerekiyor.
Ege Tarım Zirvesi ile önemli bir adım atıldı. Umarız dile getirilen sorunlar çözülür. Benzer zirveler diğer bölgeler için de yapılır.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. mesut 23 Haziran 2009 - 14:50 - Yanıtla

    hükümetimiz ilk önce tarim ve hayvancilik reformu yapsin kücük ciftcilerimiz desdek,prim,hibe,tesvik,kradi allamiyor mesela bu desdeklere pazara ayirsin tarim ve hayvancilik sanayiye benim ürettigim ürün degerinde pazar bulunsun messela bir kuyusu ollan ciftcimizin en az 50 dönüm tarlasi olsun kuyu suyu yetsin ve ege bölgesinde 1000 dönümlük organize sanayiler seralar kurulsun ege bölgesindeki hazine arazileri 50 ser dönümlük ciflikler kurulup satilsin bir ciftlikte iki aile calissin
    hükümetimiz ilk önce kimin ne kadar tarim arazisi var 50 dönümlük ciftlikge nezaman sayip olur incelesin ciftliklerde sirketler gibi hisse senetli olsun

  2. YURT DISINDAKI TÜRK VATANDASI 25 Haziran 2009 - 03:18 - Yanıtla

    TÜRKIYEDE 20,000,000 DÖNÜM MERA ARAZISI VARMIS BU ARAZILERE DEVLETIMIZ 250 SER DÖNÜMLÜK BESI CIFTLIKLERI KURDURUP ÖZELLESTIRSIN DÜNYANIN EN PAHHALI ETI TÜRKIYEDE BÖYLECE ET IHTIYACIMIZI KARSILARIZ
    ANGUS SIGIRI BESLEYEREK ONUN ICIN HER TARIM ARZISI SAYIBI CIFTCI SISTEMINE GIRMELI VATANDASIN 3 DÖNÜM TARLSI VAR CIFTCILIK YAPIYOR YARI AC YARI TOK ÖMRÜNÜ GECIRIYOR DEVLETIMIZ BU MERALARA CIFTLIK KURARAK MILLETIMIZE IS VERIR VEYA ÖZELLESTIRIP SATAR HAYVANCILIK ICIN 1 DÖNÜM MERA 1000 TL OLLARAK
    DEVLETE 20,000,000,000 TL GELIR DAHA NE YAPALIM
    BAZI TARIM ISLETMELERININ YOLU SUYU YOK
    TOKI EV YAPIYOR BASBAKANA BAGLI TOK
    NIYE TOKI GIBI BIR CIFTLIK YAPAN KURULUSUMUZ YOK
    BÖYLE BIR KURULUS KURMALI 5 DÖNÜMDEN KÜCÜK TARIM ISLETMELERINE TOPLAYIP 50 SER DÖNÜMLÜK TARLA VEYA CIFLIK YAPIP SATMALI
    ADAM 3 DÖNÜM TARLAYA BUGDAY EKSE NE KAZAMACAK 50 DÖNÜM EKERSE HIC OLMAZSA BIRAZ KAZANIR
    TARIM VE KÖY ISLERI BAKANI,TBMM si TARIM KOMISIYONU
    AVURPA VE DÜNYA TARIMINI INCELLEMELI
    TARIM VE HAYVANSAL ÜRÜNLER SANAYI KURUP IHRACATA ÖNEM VERMELI
    MAYINLI ARAZILERE TEMIZLIYORUZ
    TÜRKIYE-SURIYE SINIRINDAKI MAYINLI ARAZILERE TEMIZLIYORUZ MALIYETI NE KADAR
    TEMIZLENSIN AMA MERALARIDA ÖZELLESTIRIP MODERN CIFTLIKLER KURULSUN
    ORGANIZE SERALAR KURULSUN
    TÜRK CIFTCISINE
    üc bes KURUS DESDEK,PRIM,HIBE,TESVIK,KRADI
    VERREREK KALKINAMIYORUZ ORGANIZE OLMALIYIZ
    HER TÜRK CIFTCISI KOLAY SIGORTALI OLMALI
    SIMDI TARIM ISLETMELERINE INCELEME ZAMANI KIMIN NE KADAR ARASIZI VAR
    KIM CIFTLIK SAYIBI OLUR
    VE ANGUS INEKLERI ALMALIYIZ
    HAYVANCILIGA KRADI VERILIYOR KIM FAYDALANIYOR
    CIFTCININ BANKADA 150 bin TL si var
    yatirim icin projesi yok
    köyde seanen kecisi besleyecek süt pazari yok
    simdi devletimiz
    il il, ilce ilce.,köy, köy TARIM VE HAYVANCILIK PROJESI BULMALI
    TÜRKIYENIN IHTIYACI
    kac koyun,kac,keci,kac manda,kac camiz,kac inek
    ne kadar süt,ne kadar et diye arastirma yapmali
    süt para etmiyor ama süt tozu ital ediyoruz
    et ital ediyiruz
    kacak et geliyor artik engel ollalim

  3. şahin karakeçili 27 Haziran 2009 - 22:32 - Yanıtla

    sayın tarım bakanlıgı yetkılıleri bu siteden sürekli dile getiriyorum.en az beş yıllık ürün ve destek programı beklıyoruz.anladıgım kadarıyla bu havza ve bölgesel destekler bir başlangıctır.paketı gormeden bırşey dıyemeyecegım.iyıyse hukumete teşekkür yanlış yönler varsa yıne burdan yanlışları dıle getırırız.destekler bır yıl sonra ödenıyor .buna bır çare.

En Son Yayınlanan Makaleler