Buğdaya 5 kuruş prim ödenecek mi?

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Buğdaya 5 kuruş prim ödenecek mi?

16 Haziran 2009

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Haz 16, 2009

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin 2009 hububat alım fiyatını açıkladığında üreticiye ton başına 50 lira yani kilograma 5 kuruş destekleme primi ödeneceğini açıkladı. Bu prim gerçekten ödenecek mi? 
Prim sorusuna yanıt aramadan önce hububat konusundaki son durumu özetlemekte yarar var.
Türkiye’nin yıllık buğday üretimi son 10 yılın ortalamasına göre 20 milyon ton civarında. Fakat, 2007 ve 2008’de yaşanan kuraklığın etkisi ile üretimde ciddi bir düşüş oldu. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre 2007′ de 17.3  milyon ton, 2008’de 17.8 milyon ton buğday üretimi oldu. Türkiye, dışarıdan buğday ithal etmek zorunda kaldı. Sadece Dahilde İşleme Rejimi kapsamında geçen yıl 3.7 milyon ton bu yıl ise 1.7 milyon ton buğday ithal edildi.
Dünya buğday üretiminde bu sezon 35 milyon tonluk bir düşüş bekleniyor. 2008-2009 sezonunda 687 milyon ton olarak beklenen dünya buğday üretiminin 2009-2010 sezonunda 652 milyon ton olması bekleniyor. Türkiye üretimi konusunda farklı tahminler var. Tarım Bakanlığı üretimin 20.6 milyon ton olacağını açıklarken, TMO’nun 2 Haziran tarihli hububat bülteninde 18 milyon ton üretim olacağı ifade ediliyor. Bakanlık ve bağlı kuruluşu TMO’nun tahmini arasında 2.6 milyon tonluk önemli bir fark var. Alım fiyatı bakanlığın tahminine göre açıklandığı için fiyat kimseyi memnun etmedi.
TMO, 1938 yılından bu yana tarihinde ilk kez 2008’de buğday alım fiyatı açıklamadı. Bu yıl ise kademeli fiyat açıkladı.
Anadolu kırmızı ve Anadolu sert buğdayın alım fiyatı ton başına 500 lira açıklandı. Küçük üreticinin ürününü sattığı Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında fiyat değişmeyecek. Eylül, Ekim ve Kasım aylarında fiyat 10’ar lira artırılacak. Eylül’de  510, Ekim’de 520 ve Kasım’da 530 liradan buğday alınacak.
Yarı sert buğdayların fiyatı 475 lira açıklandı. Bu buğdaylarda da Eylül, Ekim ve Kasım aylarında 10’ar lira artış olacak. Arpa, çavdar, yulaf, tritkalenin kilogram alım fiyatı ise 375 lira olarak açıklandı. Ayrıca bu ürünlerde asgari alım fiyatı 330 lira olarak belirlendi.
Hububat alım fiyatları ile birlikte buğdayın destekleme primi de açıklandı. Buna göre üreticiye ton başına 50 lira destekleme primi ödenecek. Arpa, çavdar, yulaf ve diğer ürünlere ne kadar prim verileceği ise bilinmiyor.
Fiyat ve prim açıklamalarında da değişik bir tarz var. Birkaç yıl öncesine kadar ürün alım fiyatı ve destekleme primi kilogram bazında açıklanırdı. Borsalarda da kilogram fiyatı üzerinden tescil yapılıyor. Fakat, hükümet ton bazında açıklamayı tercih ediyor. Çünkü, paradan sıfırlar atılınca, kilogram fiyatı kuruş ile ifade edilir oldu. Paradan sıfır atmakla övünenler nedense kuruşu ağızlarına almak istemiyor. Toplumda “kuruş” önemsiz ve küçük kabul edildiği için olsa gerek, başbakan ve bakanlar bu tür durumlarda kuruşu kullanmamak ve rakamı yüksek göstermek için ton bazında fiyat açıklamayı tercih ediyor. Siyasetin bir oyunu bu.
Gelelim açıklanan primin ödenmesine ilişkin sorunun yanıtına.Hükümet, iki yıldır buğday destekleme primini 5 kuruş açıklıyor. Kimse bunun farkında değil.
Hububat alım fiyatını açıklayan Tarım Bakanı bile farkında değil veya unutmuş görünüyor. Bakan, 2007 ve 2008’de 45 lira (4.5 krş/kg) olan destekleme primini bu yıl 50 liraya(5 krş/kg) çıkardıklarını övünerek anlatıyor.
Oysa geçen yıl da buğdaya 5 kuruş destekleme primi açıklanmıştı. Unutanlar için hatırlatmakta yarar var. TMO, kurulduğu 1938’den beri sadece 2008 yılında hububat alım fiyatını açıklamadı.  Gıda krizi ve kuraklığın etkisi ile 2008’de dünyada buğday ve diğer tarım ürünlerinin fiyatı tavan yaptı. Buğdayın ton fiyatı 600 liranın üzerine çıktı. Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “fiyat açıklarsak piyasada buğdayın fiyatı düşer”  gerekçesi ile  buğday fiyatını açıklamayacaklarını duyurdu.
Fiyat açıklanmadı fakat, destekleme primi bakanlar kurulu kararı ile buğdaya kilogram başına 5 kuruş, arpa, yulaf ve çavdar için 4 kuruş açıklandı. Bu karar Resmi Gazete’de yayınlandı.
Çiftçi, devletten kilogram başına 5 kuruş destekleme primi alacağını hesaplayarak buğdayını sattı. Tüccar bu primi dikkate alarak daha düşük fiyat uyguladı.
Temmuz 2008’de 5 kuruş olarak açıklanan destekleme primi, ödeme zamanına kısa bir süre kala, 2009 bütçesi görüşülürken yüzde 10 kesintiye uğradı. Hükümet, buğday primini 4.5 kuruşa düşürdü. Ödeme 4.5 kuruş olarak yapıldı.
Bu yıl destekleme primi yine 5 kuruş açıklandı. Üreticiler haklı olarak soruyorlar, gerçekten 5 kuruş ödenecek mi? Yoksa geçen yıl olduğu gibi ödeme zamanı gelince kesinti yapılacak mı?
                                        *****
Hasad 25 yaşında
Türkiye’nin tarımsal bilgi kaynağı Hasad Dergisi, 25 yıldır Türkiye’nin en ücra köşesine bilgi taşıyor, ışık saçıyor. Her zaman yararlandığımız Hasad Dergisi, tarımda çok önemli bir misyonu üstlendi ve bunu başarıyla yerine getiriyor. Kurucusu Seyfettin Batal dostumuzu, usta yazar Himmet Kaygısız ve tüm dergi çalışanlarını kutluyor nice yıllar diliyoruz.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Ruhi Çetin 16 Haziran 2009 - 05:22 - Yanıtla

    Sayın Ali Ekber Yıldırım,
    Yem sanayicileri birliği,yalnız kendi sektörünü düşünerek adeta feryat mertebesinde basın bildirisi yayınlamışlar.
    Tezlerinde tamamen haksızlar. Geçen yıl ile bu yılki, yem hammadde fiyatlarını karşılaştırdığınızda bütün ham maddelerin fiyatı aşağıya gitmiş. Diğer taraftan finansman maliyetleri yani banka kredi faizleride geri gelmiş durumda.Ancak bakıldığında yemin tonunda önemli bir gerileme yok.Şu anda yem sanayi %20-25 kar marjı ile çalışıyor.
    Türkiyemizdeki yağlı tohum ekimine ve yağ sektörünü yakından ilgilendiren ve ilk defa doğru olarak alınan referans fiyat uygulamasından şikayet ediyorlar.
    Bir yağlı tohumdan iki adet ürün elde edildiği malumunuzdur.YAĞ ve KÜSPE siz yalnız yağa ve hammaddesi olark bakılan yağlı tohuma referans fiyat uyguladığınızda küspesini dahilde kime satacaksınız? Elbetteki belirli oranda küspesine de REFERANS FİYAT UYGULANMASI çok doğru olmuştur.zira Ham maddesi içeride bulunamayan bir sanayiinin tamamen dışarıya bağımlı bir hammadde ile çalışması kadar vahim bir durum olamaz kanaatindeyim. Ancak Dahilde hiç olmayan bir hammaddenin ithalatının önünün açılmasıda doğaldır.
    Esas itibariyle ülkemizde yağlı tohum kırıcılığını bitirme noktasına gelen diğer bir konu da Mısırdan elde edilen DDCS ve Mısır grizidir.Bu maddeler,bilindiği gibi ABD BİOETONOL üretiminden sonra elde edilen bir yan ürün. Bu ürünü avrupa kullanmıyor.Nedenide, biyo etonol için elde edilen mısırların genetiği ile oynandığından, DDCS ve Mısır grizine genetiğin oynanması tesir ediyor,ancak sadece genetik meselesi yağa geçemiyor ve tesir etmiyor.Türkiye ABD den en çok DDCS ithal eden ülke durumunda. Bu husus da yağlı tohum küspesinin yem de kullanılmasını önlüyor.Dolayısiyle küspesini satamadığı bir yağlı tohumu yalnız yağı için işlenmesi de çok zor gözüküyor.Onun için tarım bakanlığı ve ithalat genel müdürlüğünün DDCS ve mısır grizi ithalatı için de gümrük vergisi yükseltilmesi için mutlaka çalışma yapması gerekmektedir kanaatindeyiz.

  2. şahin karakeçili 16 Haziran 2009 - 03:34 - Yanıtla

    SAYIN TARIM BAKANIMIZ BUGDAYA 5 KURUŞ PRİM VERİYOR…….. PADİŞAHIM SEN ÇOOOK YAŞAAA.5 KURUŞ İSTEMIYORUZ.BEŞ YILLIK ÜRÜN PLANLAMASI VE DESTEK PROGRAMI İSTIYORUZ.YANİ SAYIN TARIM BAKANIMIZ 2012 YILINDA NE EKELIM DEVLET NEYI NE KADAR DESTEKŞLIYOR COOK MU ZOOR.ŞİMDİ TARIM BAKANLIGI ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMINDEN KİMİN NE EKDIGINE BAKIYOR ,BU SENE BAKLIYAT AZ HEMEN BAKLIYAT A PRIM ÇOK VER NASIL OLSA AZ BAKLIYAT.BU SENE ARPA AZ ARPAYI YUKSELT.BUGDAY COK BUGDAYI KIS AZALT.TARIM BAKANLIGI ÇİFTÇİLERLE OYNUYOR.KEDİ ÖNCE FAREYLE OYNAR SONRA YER .TARIM BAKANLIGININ YAPTIGI DA BU.TEŞPİHTE HATA OLMAZ ÖZÜR ÇİFTÇİ KARDEŞLER.PRIM VERME İSTIKRAR VER.BOLGESEL ÜRÜNLER GELİŞTİRİN.

  3. kenan ışık 16 Haziran 2009 - 05:04 - Yanıtla

    ben egede buğdayımı kaldırdım.. sattım 41 kuruşa tüccara aşırı yağışlar verimi düşürdü ortalama 400 kilo ..
    ofis parayı verecek ne zaman … yüzde otuzu yada ellisi verilir kalanı sonraya bırakılır.. ihtiyacım dan peşin sattım ucuza derdimi görmek için.ayçiçeğine hazırlıyorum yerimi..
    çiftçileri desteklemiyorlar yaşayarak görüyoruz yedi yıldır bu hükümetin ama oy veren çiftçi gene oy verdi.yedi yıldır pamuk aynı satılırmı hiçmi girdileri yükselmedi…

  4. hasan ALPULLU 16 Haziran 2009 - 10:22 - Yanıtla

    sayın çok deyerli ali ekber bey peki taban fiyatı koydu ama biz bu buğdayı kime satacağız tüçara satsak fatura yok TMO.ya satsak almıyor nereye gideçek bu yetim çiftçiler acaba hep kara kara düşüneçek bu zavalı millet allah yardımcımız olsun AKP. sağolsun ama bizim sağ kalan yerimiz kalmadı ..bizler en kutsal şeyle uğraşıyoruz taoprak annayla ama partiler ne bilir toprak annayı sayın ALİ bey kim anladıki bu güne kadar derdimizi hep yalanlarla yanlişlarla avutulduk gene aynısı gene yanan dönen bizler olacağı allah yakmasın bizleri saygılarla hasan alpullu K.MARAŞ PAZARCIK

  5. mehmet yıldırım 19 Haziran 2009 - 16:07 - Yanıtla

    selamlar olsun tüm üretici insanlara!gecen yıl kuraklık yüzünden verim düşük dediler spekülasyonla bugday tavan yaptı bu yılda yagış iyi oldu rekolte yüksek dediler fiatı taban yaptılar demekki önce allah babaya sonra tayyip babaya kaldık.zaten sürekli babaları alıyoruz afedersiniz ama.amaç nedir onu anlamıyorum yani bizi magdur edip zengin kişilere ve kurumlara arazinizi satın mı diyorlar.tek suçlu biziz bu arada örgütlenme yok hükümetler ne yapsa yanına kar kalıyor bakıyor sesi solugu çıkmıyor vurun diyor.burdan israilli yetkililere sesleniyorum 175 dönüm arazim var bir traktörüm var iki tane artezyen kuyum var araziimde çok verimli mesela iklim iyi giderse 600 ile 750 kg arası bugday alıyoruz kısacası anlaşırsak satayım sizlere çünkü hükümetler bu ülkede çiftçilik yapmayın diyor sizlere satmamızı öneriyor vardır bir bilikleri devlet büyüklerimizn diyerek alıcı olmanızı bekliyorum bizden pes artık dayancak gücümüz kalmadı insanca yaşamak istiyoruz şu üç günlük dünyada saygılarla

  6. mehmet bulut 19 Haziran 2009 - 17:14 - Yanıtla

    biz çiftçileri dilenci durumuna döşurduler.Allah’ta onları…
    utanmadan halkın karşısına çıkıp bir şeyler söyluyorlar,ama uygulama farklı.utanma yokmu bunlarda.
    Destek mestek istemiyoruz. eski fiyatımızı versinler destekleri onlara kalsın.
    Beyzadeleri dışarıdan mal almayı biliyorlarda neden dışarıya satmayı düşunmuyorlar…

  7. hasan ALPULLU 26 Haziran 2009 - 03:05 - Yanıtla

    sayaın güzel abim 5.kuruş yapsa buğdaya ne deyişeçek mazot güber ilaç vs her şey başıı alıp gitmiş ama 5.kuruşdan basetmek sizçe koMİK olmazmı AKP.bitirmeye uğraşıyor tarım bizleri yoksun birakmak için elinde geleni yapmaya uğraşıyor ALLAH çesasını versin bu çiftciler baş kaldırmayı bir türlü öğrenmediler ançak oturduğu yerde ALLAHA çok şükür derler demesine derler ama AKP. set kurmuş önlerin yolvermez gelen hükümetler var allah aşkına ölmüş bir türk çiftcisi var bu ülkede yaşam şansı yok bunların olmadı hiç bir zaman saygılar

  8. YASİN ŞAHİN 27 Haziran 2009 - 02:38 - Yanıtla

    MİLLETİN EFENDİSİ ÇİFTÇİLER!
    EY EFENDİLER!
    BİZLER EFENDİ EFENDİ SESİMİZİ ÇIKARMADIKÇA BU FİYATLAR AYNI KALACAK .
    SESİMİZİ ANCAK KENDİ ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNÜ NASIL DEĞERLENDİRECEĞİMİZ HUSUSUNDA ÇIKARABİLİRİZ.ŞAYET ÜRÜNÜMÜZÜ BİR YERLERE SATIP DEĞERLENDİRECEĞİMİZİ SANIYORSAK YANILIRIZ.ÖNCELİKLE KÖYLERİMİZDE SADECE ÇİFTÇİLİK VE HAYVANCILIKLA GEÇİNEN KİŞİLERİN BİR ARAYA GELİP KENDİ ARALARINDA BİR KURUM OLUŞTURMASI GEREKMEKTEDİR.BEN BU KONUDA BİR PROJE HAZIRLIYORUM.katkıları olacakların fikirlerini mail adresime atmasını rica ediyorum.

  9. atila 28 Haziran 2009 - 01:40 - Yanıtla

    UYAN TÜRKİYE başımızdakiler biz çiftcilerle alay ediyorlar bugday piyasada 320-350 arasında bir ayvadeli alıyorlar tüccar ofiste sıra beş gün kamyoncuya çalışıyoruz ALACAKLI kapıda bekliyor ofiste ile ve diger ilcelere sevk istiyoruz onuda alamıyoruz biraz ısrar edincede sevk var ama gittigimiz ofis direk yem yazıyor masraf masraf kalan yine 340 oda para yok ne zaman ödenecegi mecul? HAMDOLSUN YİNE İYİYİZ hey TÜRK milletini idare edenler biraz insafa gelin nurdagı *sakcagözü kasabası * ÇİFTÇİ*

  10. Nail Ademci 27 Haziran 2009 - 18:29 - Yanıtla

    Köylünün “efendiliğini” yamuk Türkçe ifadele- riyle kemiksiz dillerine dolayan cahili cuha- laların bizleri “özde” değil ama “sözde” yönetmelerini kendi “OYLARIMIZ” veya “REYLERİMİZLE” tolere ettiğimiz müddetçe ne Köy’lüye ve nede Çiftçi’ye GSMH’dan yasal hak- kımız olan pay bütçede öngörülmediği sürece yolunmaya devam edileceğiz demektir. Bizler çocuğun dahi ağlayarak gerekli olan “ANA” sütğnü kendisine verilmesini sağladığını biliriz. Ama kendi yaşamsal haklarımızı Aydın, Manisa, Ordu ve diğer illerde yapılan yüksek katılımlı Çiftçi mitinglerine rağmen alamamış olduğumuzu üzülerek tespit etmek durumundayız. Galiba zirveden zırvalayanların ellerine birer mikrofon verip onları kürsülerde “deli” beygir gibi bodyum etrafında dolanarak desteksiz atışlarına seyretmek ve TBMM’sinde başarı ile uyguladıkları “gece” aksiyon ve atraksiyonlar- la “torbacık” kanunlar çıkarmalarınada katlanmak durumunda kalmaya devam edeceğiz. “HAYDİ HAYIRLISI”. A…n.

  11. ömer kaklık 2 Kasım 2009 - 08:37 - Yanıtla

    yeni açıklanmış olan hububat prim destekleri hakikaten gözlerimi yaşarttı…ne mutlu çiftçiyim diyene….:):):)::::))))

Destekleme, Hibe ve Krediler,Hububat: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler