TMO:Fiskobirlik'e fındık yok

·

10 Mart 2009

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

TMO:Fiskobirlik'e fındık yok

10 Mart 2009

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Geçen yıl Fiskobirlik’e 6 ay vadeli 30 bin ton kabuklu fındığı ucuza satan TMO, hem parasını alamadığı için hem de Fiskobirlik yönetiminin sözünde durmaması nedeniyle bu yıl fındık vermeyi düşünmüyor. TMO, geçen yıl 2005 ve 2006 ürünü toplam 30 bin ton kabuklu fındığı Fiskobirlik’ e 1.1 liradan vermişti. Üreticiden 4 liradan alınan  fındığın, yağ yapmak şartı ile  1.1 liradan Fiskobirlik’e satılması ve bu fındığın yağ üretimi yerine 2.5 liradan piyasaya satılması büyük tepkilere neden olmuştu.
Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR-  Fiskobirlik, üreticilere, Şekerbank’a ve Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)’ne olan yaklaşık 120 milyon lira borcunu ödemek için devletten fındık istiyor. Geçen hafta fındık piyasasında, “Hükümet, TMO’nun stoklarından Fiskobirlik’ e 110 bin ton kabuklu fındık verecek” haberleri yayıldı.

TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Mesut Köse, konuyla ilgili DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, Fiskobirlik’ten kendilerine yazılı bir talep gelmediğini ancak sözlü olarak fındık talebinde bulunduklarını söyledi. Bugüne kadar Hükümetten bu konuda herhangi bir talimat almadıklarını belirten Köse: ” TMO olarak, Fiskobirlik’e fındık verme konusunda bir çalışmamız yok.” dedi.
Fiskobirlik’in daha önce yağ yapmak üzere TMO’dan fındık aldığını ancak yağ yapmak yerine fındığı serbest piyasada sattığını bu nedenle piyasada itibarının zedelendiğini hatırlatan Köse: “Şimdi tekrar ‘bize fındık verin yağ yapıp satacağız’ diyorlar. Sektörde herkes biliyor ki,  Fiskobirlik alacağı fındığı yağ yapmaz. Fındığı satmak için alır. Bize fındık satılması yönünde gelen bir talimat yok. Bu nedenle şu anda Fiskobirlik’e fındık satmamız sözkonusu değil. Biz TMO, olarak stoklarımızdaki fındığı değerlendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
30 bin ton fındığı ucuza aldı parasını ödemedi
22 Temmuz 2007 seçimi öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da devreye girmesi ile fındık konusunda Fiskobirlik ile TMO’nun birlikte hareket etmesi kararlaştırıldı. İki kurum arasında yapılan çalışmalardan sonra Fiskobirlik’in üreticiye ve bankalara borcunu ödemesi için TMO’nun stoklarından fındık alarak yağ yapması ve yağ satışından elde edilecek gelirle borcunu kapatması kararlaştırıldı. Gerekli yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra, TMO 2005 ve 2006 ürünü toplam 30 bin ton kabuklu fındığı Fiskobirlik’e 6 ay vade ile sattı. Üreticiden kilosu ortalama 4 liradan alınan fındık Fiskobirlik’ e 1.1 liradan satıldı. Bu işlemden doğacak yaklaşık 100 milyon lira görev zararı Hazine tarafından karşılandı. Fiskobirlik aldığı 30 bin ton fındığı yağ yapmak yerine serbest piyasada 2 ile 2.5 liradan sattı.  Ancak borcunu kapatamadı. TMO’ya aldığı 30 bin ton fındığın bedeli olan 33 milyon lirayı ödemedi. Bu nedenle 630 bin ton kabuklu fındık stoku bulunan TMO, ikinci kez Fiskobirlik’ e fındık satmak istemiyor.
Fiskobirlik yönetimi, kulis çalışmaları ile seçimden önce TMO’dan fındık alımı için yoğun çaba gösteriyor. Bu konuda son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verecek.Erdoğan, Fiskobirlik’ e fındık verilmesi yönünde karar verirse TMO bu kararı uygulamak zorunda kalacak.
DÜNYA Gazetesi/ 9.3.2009 

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler