Dev işletmeler çiğ süt için örgütleniyor…

·

20 Şubat 2009

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Dev işletmeler çiğ süt için örgütleniyor…

20 Şubat 2009

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Son yıllarda hayvancılığa milyonlarca dolar yatırım yaparak çiğ süt üretimine giren dev işletmeler örgütleniyor. Saray Halı, Ata-Sancak, Agrotek, Aksa Tarım, Özlem Tarım, Söktaş Efeler ve Agrita Çiftliği, Korel Tarım hayvancılık işletmelerinin yöneticileri birlik veya dernek çatısı altında örgütlenmek için İzmir’de toplandı. Büyük ölçekli işletmelerin örgütlenmedeki birinci hedefi çiğ süt piyasasındaki istikrarsızlığa çözüm bulmak.
Ali Ekber Yıldırım
İZMİR-  Son yıllarda süt sığırcılığına yaptıkları yatırımlarla dikkat çeken Türkiye’nin önde gelen işadamları çiğ süt piyasasında istikrarsızlığa çözüm bulmak amacıyla örgütlenmeye karar verdi.  Dev hayvancılık işletmeleri birlik veya dernek şçatısı altında örgütlenmek üzere ilk adımı İzmir’de attı.

Son dönemde çiğ süt fiyatındaki düşüşe tepki gösteren ve piyasadaki istikrarsızlığa son vermek amacıyla örgütlenmeyi tartışan büyük hayvancılık işletmeleri SETBİR(Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği) benzeri bir örgütlenmeye gidiyor. İzmir’de yapılan toplantıya Türkiye’nin en büyük çiğ süt üreticileri katıldı. Büyük işletmelerin kurulmasına öncülük eden Necati Kurmel’in sahibi olduğu Saray Halı,  Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü(TİGEM)’ne ait Denizli Acıpayam İşletmesi’ni kiralayan Ethem Sanck’ın da ortağı olduğu AtaSancak,  Aksa Jenaratör grubunun sahibi olduğu Aksa Tarım,  bir dönem TÜSİAD(Türk sanayicileri ve İşadamları Derneği) Başkanlığı yapan Muharrem Kayhan ve kardeşi Hilmi Kayhan’ın sahibi olduğu Söktaş Efeler  ve Agrita Çiftliği’nin yanı sıra Korel Tarım, Agrotek, Özlem Tarım’ın öncülüğünde kurulacak dernek veya birlik büyük süt üreticilerinin sesini Ankara’ya duyurmayı ve çiğ süt piyasasını istikrara kavuşturmayı hedefliyor.
Süt fiyatındaki düşüş isyan ettirdi
Hayvancılık sektörüne çok büyük yatırımlar yaparak giren ve günlük ortalama 30-40 ton çiğ süt üreten dev hayvancılık işletmeleri çiğ süt fiyatının belirlenmesinde söz sahibi olamamanın sıkıntısını yaşıyor. Son aylarda süt sanayicileri tarafından çiğ süt fiyatının yüzde 30 oranında düşürülmesi dev hayvancılık işletmelerini harekete geçirdi. Çiğ sütte gerekirse müdahale alımı yapılması için süt üzerinden bir kesinti yapılarak fon oluşturulması, asgari fiyat uygulaması, süt fiyatının kaliteye göre belirlenmesi  başta olmak üzere çiğ süt üreticilerinin sesini duyurmak amacıyla birlik veya dernek çatısı altında bir örgüt kurulacak. Bu örgüt, süt sanayicileri tarafından kontrol edilen çiğ süt piyasasında üreticiyi koruyacak bir dengenin sağlanması hedefleniyor. Bu amaçla süt piyasasına müdahale etmek için süt fiyatından kesinti yapılarak bir fon oluşturulması tartışılıyor.
Toplantıya katılan Söktaş Efeler Çiftliği adına toplantıya katılan Hilmi Kayhan konuya ilişkin olarak DÜNYA’ ya şu bilgileri verdi: “Biz milyonlarca dolarlık yatırımla büyük işletmeler kurduk. Ülkenin ihtiyaç duyduğu kaliteli çiğ sütü en iyi şartlarda üretiyoruz. Ancak, ürettiğimiz sütün fiyatını biz belirleyemiyoruz. Piyasada oligopol bir yapı var. Sanayici istediği fiyattan sütü alıyor. Biz hiçbir şey yapamıyoruz. Biz süt fiyatı 1 lira olsun,2 lira olsun demiyoruz. Ama, piyasada bir istikrar olsun. Piyasada ciddi bir karmaşa var. Bu haksız yapıyı değiştirmek ve üretici olarak söz sahibi olmak için örgütlenmek istiyoruz. Sesimizi Ankara’ya, kamuoyuna duyurmak için örgütleneceğiz. Bunun için beyin fırtınası yapıyoruz. Çok kısa zamanda bunu kamuoyu ile paylaşacağız..”
Sütte örgüt enflasyonu var
Dev işletmelerin örgütlenmek istediği çiğ süt sektöründe çok sayıda birlik, dernek ve kooperatif var. Ülke genelinde örgütlenen ve hemen hemen her ilde faaliyet gösteren Damızlık Sığır Yetiştirici Birlikleri en büyük örgütlerden birisi. Genel olarak küçük ve orta ölçekli işletmeler Damızlık birliklerine üye. Bir başka örgüt ise Köy-Koop. Köy Kalkınma ve Tarımsal Amaçlı Koopertifler Birliği’nin de süt üretim bölgelerinde etkin. Üretici birlikleri yasası çerçevesinde kurulan Süt Üretici Birlikleri, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği, Tire-Süt ve Nazilli’deki Ör-Koop gibi etkin kooperatifler de bu alanda faaliyet gösteriyor. Dev hayvancılık işletmeleri sahip oldukları hayvan sayısı ve ürettikleri süt miktarı ile bu örgütlerden çok farklı bir konumda. Bu nedenle bağımsız bir örgütlenmeye gidiyorlar.

 20.2.2009 Dünya Gazetesi

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Hakkı Gülerman 21 Şubat 2009 - 04:58 - Yanıtla

    Kutluyorum, destekliyorum. Keşke daha önce kurulmuş olsaydı. Trakya Sağlıklı Süt Üreticileri derneği’nin kuruluş amaçlarından biri de buydu. Bir arada bilinçli ve güçlü bir örgüt olmanız yolunda başarılar diliyorum.

  2. adil konuk 21 Şubat 2009 - 02:35 - Yanıtla

    en sonunda dediğimiz olduuuuu. süt fiyatlarını belirleyenlerin keyfi davranışları artık tarihe karışıyoooor.
    10 yılı aşkın bir zamandır hayvancılık sektörünün içinde birisi olarak son 6 yılı bu gelişmenin olacağı düşüncesiyle etrafa anlatarak, hayvancılığı bırakmayı düşünenleri bırakmamaları konusunda ikna etmeye çalışıyordum.
    ben bir ziraat mühendisiyim ve bu habere inanamayacağınız şekilde sevindim. ben süt üreticisi değilim fakat üreticinin halinin içler acısı olduğunu biliyorum. şimdi ise bu işten canı yananların-yeni yatırım yapıp karşılığını alamadığını düşünenlerin sahneye dahil olmasıyla birlikte, süt işleyen sanayicinin yıllardır sürdürmekte olduğu tekelciliği ve keyfi fiyat uygulamasını kaybedeceğini düşünüyorum. ilerleyen zamanda yurt dışından süttozu getirip burada pazarlama düşüncesinden uzaklaşacaktır. işte bu insanlar ellerindeki süt yada sütlü mamuller için yeni pazarlar oluşturmaya çalışacaklardır. işte o zaman en beğendiğiniz film artistini yada futbolcuyu televizyonlarda buzağı gibi lıkır lıkır süt içerken izleyeceksiniz.
    önümüzdeki birkaçyıl içinde(hatalı adım atmadan)iyileştirilmesi gereken durumu planlama yaparak sağlam temellere oturttuğumuz anda; gelirimiz artacak, sağlıklı beslenme yolunda büyük bir adım atılacak, yurt dışına kendi ürettiğimiz fazla damızlıklarımızı rahatlıkla pazarlayabilecek hale geleceğiz.
    çok sevindirici bir gelişme. süreci merakla takip edeceğim.

  3. ferman yıldırım 21 Şubat 2009 - 03:53 - Yanıtla

    ZATEN YETERİNCE ÖRGÜT VAR.BİZ ÜRETİCİLER YENİ ÖRGÜT İSTEMIYORUZ.MEVCUT OLAN ÖRGÜTLER FAAL HALE GETIRILSIN.YENI BIR ÖRGÜT KURULMASI DEMEK ,BİZLERİN SIRTINDAN BELLİ KİŞİLERİN RANT SAGLANMASI DEMEK.ONUN İÇİN YENİ ÖRGÜTTEN ZİYADE MEVCUT OLANLARLA SONUCA GIDILMESI.ZATEN SÜT FIYATLARI DIBE VURMUŞ, KESİNTİ KALDIRACAK HALİMİZ YOOK.TARIM BAKANI TÜM DESTEKLERDEN YÜZDE 10 KESIYOR MİLLETTE ÇIT YOOK.NİYE SANAYİCİNİN ,MEMURUN MAAŞINDAN İŞÇİNİN MAAŞINDAN KESMIYOR.KESSİN DE OLACAKLARI GÖRÜR O ZAMAN.ÇİFTÇİ SESSIZ KOYUN .BAKALIM HUKUMET SIRTIMIZA BINIYOR NEREYE KADAR.ÇİFTÇİ AYILIP SIRTINDAKİ SEMERİ DÜŞÜRENE KADAR.HUKUMET ÇİFTÇİYİ YUK NIYETINE KULLANIYOR.BU SEMERI ATMALIYIZ ARKADAŞLAR YOKSA SEMERLE BERABER ÜÇ TORBA DA YUK VERIR BIZE BU HUKUMET.

  4. adnan Arsu 21 Şubat 2009 - 05:27 - Yanıtla

    Kutlarım bizler merkezi Tekirdağda olan TRAKYA SAĞLIKLI SÜT ÜRETİCİLER DERNEĞİNİ kurduk.trakyadaki hijyenik süt üreten üreticilere bir araya gelip günlük 100 ton süt üretiminle trakyada dernek adına kalite prim fiat tablosu cıkardık ve ilk sene başarılı olduk birlik beraberlik olmayınca yine kendi fiatlarını uyguluyorlar TÜRKİYE genelinde sağlıklı süt üretenler bir araya gelebilirsek belki başarılı olabiliriz.tüm üreticilere selamlar.

  5. SELIM 21 Şubat 2009 - 17:20 - Yanıtla

    SADECE INEK SÜTÜ ÜRETMEKLE ISLEMEKLE OLMAZ
    HAYVANCILIKTA DÜNYADA SÖZ SAYIBI OLMALIYIZ
    MESSELA FRANSADA 450 MANDIRA SADECE KECI SÜTÜ ISLIYOR BIZDE KAC MANDIRA VAR SEANEN KECISI SÜTÜNE ISLIYOR
    HOLLANDA YILDA 65 MILLIYAR DOLLARLIK HAYVANSAL ÜRÜN IHRAC EDIYOR
    BIZ ISE HAYVANSAL ÜRÜN ITAL EDIYORUZ
    ARTIK TARIMDA VE HAYVANCILIKTA REFORM YAPILMALI
    HÜKÜMETIMIZ HAYVANCILIGA VERDIGI KRADIYI KALDIRMALI HAYVANSAL ÖRÜNLER SANAYIYE VERMELI
    YUKARIDA YAZILAN BÜYÜK SIRKETLER HAYVANCILIGA BIRAKIP HAYVANSAL ÜRÜNLER IHRACATINA BASLAMALI
    AYRICA HÜKÜMETIMIZ 10 DEKARDAN KÜCÜK TARIM ISLETMELERINE TOPLAMALI 50 SER DÖNÜMLÜK CIFTLIKLER KURMALI
    VE BU CIFTLIKLEREDE EN AZ VE ENCOK 50 INEK BESLENMELI
    BEN KOMBASSAN HOLDINGDEKI VE 21: YÜZ YIL BÜYÜK ANADOLU HOLDINGDEKI HISSELERIME DAMIZLIK SÜT INEGI ILE TAKAS ETMEKISTIYORUM
    HÜKÜMETIMIZ BIZ GURBETCILERE NIYE YARDIMCI OLMUYOR
    CIFTLIK KURACAGIM

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler