Anadolu'ya tutkun üç insan…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Anadolu'ya tutkun üç insan…

10 Şubat 2009

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 10, 2009

Başlığın tarımla çok ilgisi yok. Bugün, değişik yılların Şubat’ında aramızdan ayrılan Anadolu’ya tutkun üç insandan söz edeceğiz.
Ortak özellikleri, yurtsever, aydınlıktan, çağdaşlıktan, bilimden, doğruluk ve dürüstlükten yana olmaları.
Kim bu üç insan?
Dünya Gazetesi’nin kurucusu ve gazetecilik mesleğinin duayeni; Nezih Demirkent.
Haçlı Seferleri Tarihi konusunda Türkiye’de ilk bilimsel çalışmayı yapan, bu alanda sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı bilim insanlarından Prof. Dr. Işın Demirkent.
Ekonomiyi halkın anlayacağı bir dille anlatan ve yazan, “çağdaş yaşamın” ülkenin her yerinde egemen olması için mücadele veren  bilim insanı Prof. Dr. Türkel Minibaş.
Nezih Demirkent, 11 Şubat 2001′ de yaşama veda etti. Gazetemiz DÜNYA’ nın kurucusu, yaşamını Anadolu’ya adamış, bu köşenin yaratıcısı ve isim babası Nezih Demirkent aramızdan ayrılalı tam 8 yıl oldu.
Nezih Bey, aramızdan ayrılsa da, Anadolu’ya hizmeti sürüyor. Anadolu’nun sorunlarını ülke gündemine taşınmasına aracılık ediyor.
DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Didem Demirkent, Başyazarı Osman S.Arolat, Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ve DÜNYA çalışanlarının çabası ile gelenekselleşen “Nezih Demirkent’i Anma Toplantısı” ile  her yıl Anadolu’nun değişik merkezlerinden oda ve borsa başkanları İstanbul’da buluşuyor. Kentlerinin sahip olduğu potansiyeli, sorunları, çözüm önerilerini dile getiriyor. Bu görüşler DÜNYA aracılığı ile kamuoyuna, ülkeyi yönetenlere ulaşıyor.
Bu yılki anma toplantısı Nezih Bey’in ölüm yıldönümü olan 11 Şubat’ta Elite World Hotel’ de yapılacak. DÜNYA Gazetesi Yazarı Güngör Uras, “Kriz Rüzgarı Anadolu’yu Nasıl Ekiliyor” başlıklı sunumu  ile başlayacak. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Aydın, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Karaman yaşadıkları kentin sanayi ve ticaretini anlatacaklar.
Gazetemiz DÜNYA’ nın kurucularından Haçlı Seferleri Tarihi konusunda dünyanın saygın tarihçilerinden Prof. Dr. Işın Demirkent, 3 Şubat 2006’da yaşama veda etti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı ve Öğretim Üyesi olarak yıllarca tarihe ışık tutan Işın Demirkent’ in en önemli özelliklerinden birisi “anlaşılmaz” denilen tarihi herkesin anlayacağı bir dille anlatması ve yazmasıydı. Mesleğine ve bilime tutkuya bağlı olan Işın Demirkent çok sayıda esere imza attı. Yurt içinde ve dışında sayısız toplantıya katılarak, Haçlı Seferleri’ni ve Ortaçağ tarihini farklı bir bakış açısı ile anlattı. Çok sayıda bilim insanı yetiştirdi.
Işın Demirkent, DÜNYA Gazetesi’nin iki yıldan beri düzenlediği “Prof. Dr. Işın Demirkent  Tarih Ödülü” ile tarihe ışık tutmayı sürdürüyor. Işın Demirkent adına düzenlenen ödülü bu yıl Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Dr. Yüksel Çelik “Hüsrev Mehmet Paşa, Siyasi Hayatı ve Askeri Faaliyetleri (1756- 1855)”  başlıklı doktora tezi ile kazandı.
Saygıdeğer dostlar,  DÜNYA Gazetesi her gün size piyasa, şirket, tarım, sanayi, ticaret haberlerini vermenin yanı sıra ekonomi, tarih, kültür ve sanat başta olmak üzere bir çok alanda sosyal sorumluluk görevini de yerine getiriyor. Kurucuları Prof. Dr. Işın Demirkent ve Nezih Demirkent’ in koyduğu ilkeler doğrultusunda kökleşerek hizmete devam ediyor.
Yine bir şubat günü, 6 Şubat 2009’da Prof. Dr. Türkel Minibaş yaşamını yitirdi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin kurucusu ve Genel Başkan Yardımcısı Türkel Minibaş, anlatılması zor sanılan ekonomiyi herkesin anlayacağı bir dille anlatır ve yazardı.
Aynı panellerin, toplantıların konuşmacısı olduğumuz, görüşlerimizin ve  yazılarımızın çok sıkça çakıştığı Türkel Hoca’ dan çok şey öğrendik.
Ayvalık Zeytin Hasat Günlerinde zeytin toplayan kadınlarla objektifimize gülümseyen Türkel Hoca’ yı yüzünden hiç eksilmeyen o gülümsemesi ile hep hatırlayacağız.
Zeytin, tütün, Tekel’ in özelleştirilmesi ve tarıma ilişkin diğer konulardaki yazıları ile “çiftçi dostu” olan Prof. Dr. Türkel Minibaş’ ı saygıyla anıyoruz.
Anadolu, kendisine tutkuyla bağlı olan Nezih Demirkent’i, Prof. Dr. Işın Demirkent’i ve Prof. Dr. Türkel Minibaş’ı hiçbir zaman unutmayacak.
Işığınız bol olsun….

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Mahir Yücel KESKİN 10 Şubat 2009 - 08:17 - Yanıtla

    Elinize sağlık gerçekten unutulmaması gereken aydınları insanımız unutmuyor ve kayıplarında içten üzüntüsünü kayılımı ile ortaya koyuyor. Sağolun. Selamlar başarılar.

  2. SELIM 15 Şubat 2009 - 13:18 - Yanıtla

    BIZDE SEVERIZ ANADOLUMUZA KÖYÜMÜZE
    AMA KÖYLÜMÜZ VE CIFTCIMIZ
    HÜKÜMETIMIZDEN REFORM BEKLER
    IKI ÜC DÖNÜM TARLAYLA KÖYCÜLÜK OLMUYOR CIFTCILIK YAPILMIYOR
    HÜKÜMETIMIZ KÖYLÜYE CIFTCIYE
    HIBE,PRIM,TESVIK,DESDEK VERECEGINE
    KÜCÜK TARIM ISLETMELERINE BIRLESTIRSIN
    30 ZAR DÖNÜMLÜK CIFTLIKLER YAPSIN
    TOKI DE EVI BU CIFTLIKLERE CIFTLIK EVI YAPSIN
    TAKSITLE SATSIN
    PIYASADA COK EV VAR ALAN SATAN YOK
    TOKI MILLETIN PARASI ILE DURMADAN YANDAS EV YAPIYOR
    TARIMA CÖZÜM BULUNSUN ISSIZLIK AZALIR CIFTLIK PROJESI ISSIZLIGIAZATIR

  3. ezgi umut 20 Eylül 2009 - 21:09 - Yanıtla

    Işıklar içinde yatsınlar… sizin de elinize sağlık, hem ilgili hem de sorumluluk sahibi yazılarıunız için . Tarımla ilgili olmadığım halde insanlığın devamını gelişimini sağlayacak tarım ürünlerinde dönen herşeyi ve verimli topraklara sahip memleketimin nasıl tarımsızlaştırılmaya çalışıldığını yazılarınızdan sayfalarınızdan anlayabilmek çok önemli. Keşke tüm çiftçiler büyük küçük demeden birleşip bu kötü gidişlere dur diyebilseler. saygılarımla.

Kategorilenmemiş,Tarım gazeteciliği: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler